Meta, navadna črna

Črna meta je ena izmed vrst mete, ki pomaga predvsem pri dihalih, izkašljevanju, prebavilih in splošni oslabelosti

O rastlini

Poznamo več vrst mete in prav vse so zdravilne. Črna meta je trajnica, ki lahko zraste tudi do pol metra v višino. Njeno steblo, ki poganja iz vretenaste korenine, se razrašča že na dnu, je štirirobe oblike in nekoliko dlakasto.

Listi črne mete so sivkasto zelene barve, jajčaste oblike, nagubani, ob robovih nazobčani, pritrjeni na steblo in prav tako nekoliko dlakavi. Cvetovi so bele barve in rastejo v zalistnih kroglastih vretencih nad zgornjim parom listov.

Kje raste

Črno meto v naravi redko najdemo, zato je najbolj pogosto kar gojena na domačem vrtu. Črna meta ima rada dobro odcedna tla, ki so bogata s hranilnimi snovmi, a raste tudi v hranilno bolj revni zemlji. Rada ima sončna rastišča.

Kdaj jo nabiramo

Črno meto nabiramo v času cvetenja od junija do septembra.

Katere dele rastline nabiramo in sušenje

Nabiramo celotni nadzemni del črne mete.

Rastlino sušimo kot celo in je ne režemo na manjše kose, saj bi s tem uničili nekaj njenih zdravilnih učinkovin. Kako pravilno sušiti rastlino in jo shraniti za celo sezono, si poglej tukaj.

Zdravilni učinki

Črna meta vsebuje eterična olja, flavonoide in veliko grenčin ter čreslovin.

Rastlina je znana po svojih učinkih na izboljšanje določenih simptomov. Uporablja se jo lahko kot domače zdravilo za dihala, saj pospešuje izločanje sluzi, zato je predvsem koristna za prehlad in kašelj. Mlada cvetoča stebla in listi imajo antiseptične učinke in zavirajo rast mikroorganizmov na sluznici.

Izboljšuje oslabelost pri jetrnih boleznih, spodbuja njihovo delovanje, povečuje pretok žolča ter njegovo odvajanje in s tem pomaga pri prebavi. Grenčine v njej vplivajo na povečanje apetita in spodbujajo prebavo. Črna meta ureja prebavo, pomaga nam, če smo zaprti s spodbujanjem prebave, hkrati pa simptomatsko olajša drisko.

Črna meta ima tudi diuretični učinek, zato pospešuje odvajanje vode in potenje ter znižuje krvni tlak.

Uživamo jo tudi pri splošni oslabelosti in slabokrvnosti. Črna meta ima splošen učinek izboljšanja počutja s počasnim učinkom poživila.

Črna meta spodbuja in povečuje menstrualni tok, zato pomaga predvsem ženskam z nerednim menstrualnim ciklusom, saj ga uredi. Pomaga tudi zoper močnemu belemu toku. Zaradi močnega učinka na maternico lahko v zgodnjih mesecih nosečnosti povzroči splav, zato nosečnice ne smejo uživati pripravkov iz črne mete.

Drugi načini uporabe

Čaj: Pitje čaja iz črne mete priporočamo za vse zgoraj naštete simptome in težave. S količino ne smemo pretiravati, saj lahko spijemo največ 3 skodelice čaja črne mete na dan.

Sok: Za kašelj in druge simptome, ki jih zdravi črna meta, se obnese tudi sveže iztisnjen sok iz črne mete.

Tinktura: Tinktura iz črne mete se uporablja za podobne težave kot se uporablja tudi čaj. Priporočen odmerek je 2-3 krat dnevno 10-15 kapljic v 30 ml vode.

Sirup: Črna meta je primerna tudi za otroke. Za lažje izkašljevanje predvsem za mlajšo populacijo sta primerna sirup ali bomboni iz črne mete, ki jih lahko pripravimo sami. Na ta način prekrijemo grenek okus rastline, ki bi utegnil otroke motiti.

Kulinarika: Liste črne mete se lahko uporablja kot začimbo v kuhinji. Zaradi njene grenkobe in ostrine jo ponekod uporabljajo za aromatiziranje zeliščnih piv, aperitivov in likerjev. Iz črne mete pridobivajo eterično olje, ki ga uporabljajo kot aromo v likerjih in drugih pijačah.

Priprava čaja

Dve čajni žlički zelišča zdrobimo tik pred pripravo čaja in jo prelijemo s skodelico vrele vode (150 ml). Pokrit poparek naj stoji 5 minut, nato ga precedimo.

Na kaj moram biti pozoren

Zaradi močnega učinka na maternico lahko uživanje črne mete v zgodnjih mesecih nosečnosti povzroči splav, zato nosečnice in doječe matere ne smejo uživati pripravkov iz črne mete.

Prevelike zaužite količine naj bi imele vpliv na srčni ritem, krvni tlak in raven glukoze v krvi, zato je potrebno upoštevati priporočene odmerke. Bolniki s sladkorno boleznijo, ki jemljejo zdravila za zniževanje krvnega sladkorja, se morajo izogibati uživanju pripravkov iz črne mete.

Če rastlino po cvetenju nekoliko porežemo, bo običajno ponovno odgnala liste.

Zanimivosti

 • Listi črne mete so sestavina pijače Horehound ale, ki je nekakšno brezalkoholno pivo in ga radi uživajo v ZDA, Angliji in Avstraliji.

 • Rastoča rastlina naj bi odganjala muhe, medtem ko jo imajo čebele rade.

 • Črna meta naj bi bila dober sosed paradižniku. Paradižnik naj bi zaradi nje dlje časa prideloval plodove, prav tako pa naj bi bili le ti večji.

 • Črno meto so poznali in cenili že Rimljani in jo uporabljali zoper malarične bolezni.

Meta, navadna črna

Latinsko ime: Marrubium vulgare

Družina: ustnatice, Lamiaceae

Druga imena: črna meta, klaš, navadni marubij, somrak, sumrak

Možne zamenjave: dolgolistna meta, njivska meta, poprova meta, ostale vrste mete

JFMAMJJASOND
 Možno gojiti doma Raste v naravi

Viri

 1. Ašič, S., Kukman, J.(2007). Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih zelišč (prenovljena izdaja). Celje: Celjska Mohorjeva družba.
 2. Google photo search: Marrubium vulgare
 3. Herbessa: Črna meta
 4. Nikolčič, T.(2016). Čaji dobre misli Terezije Nikolčič: 101 zelišče za ljudi in živali. Ljubljana: Inštitut EKO365.
 5. Poljub narave: Črna meta
 6. Plants for a future: Marrubium vulgare - L.
 7. Rtvslo-zdravje: Kako je koristna črna meta
 8. Wikimedia: Marrubium vulgare, Marrubium vulgare
 9. Wikipedia: Črna meta, Marrubium vulgare
 10. Zdrav planet: Črna meta
 11. Möhring, W.;[prevedla Ernest Jeler, Boris Turk] (2006). Zdravilna moč čajev. Ljubljana: Prešernova družba.

Ustvarjalca spletne strani

To spletno stran sva za vas ustvarila Ana in Primož. Začeti dan s polno skodelico čaja ob spominjanju na topel poletni dan in na pot do tistega hriba, kjer se je na daleč vonjala materina dušica. Združiti veselje do pohajkovanja in nabiralništva ter priti domov utrujenih nog, s polno platneno vrečko zelišč. Bolj kot spoznavava svet zdravilnih rastlin, bolj sva navdušena nad njihovo uporabnostjo in večjo skrb čutiva do ohranjanja narave in njenih danosti.

Če želiš bit obveščen o novostih na strani in izvedeti še kaj več, nama sledi na Facebooku in Instagramu.

Kopiranje vsebine ni dovoljeno | Naberi si čaj ne prevzema odgovornosti za škodljive učinke pri uporabi rastlin. Pred uporabo rastlin za zdravljenje se posvetujte s strokovnjakom. | © Naberi si čaj