Meta, njivska

Ena izmed vrst mete, ki ima jajčaste, navzkrižno nameščene liste, rožnato vijolična socvetja in je po svojem učinkovanju podobna poprovi meti

O rastlini

Poznamo več vrst mete, ki se med seboj pogosto križajo, zato je njihovo prepoznavanje celo za strokovnjake zahtevno. Najbolj pomembno pri tem je, da so prav vse vrste, ki so ji podobne, zdravilne in primerne za pripravo čajev. Njivska meta je trajnica in ima jajčasto obliko listov, ki so navzkrižno nameščeni, nekoliko dlakavi in po robovih plitvo napiljeni. Steblo zraste v višino do 50 cm. Njeni cvetovi so rožnato vijolične barve in rastejo v zalistnih kroglastih vretencih nad zgornjim parom listov.

Kje raste

Raste na mokrih travnikih, vlažnih poljih, na obrežjih.

Kdaj jo nabiramo

Nabiramo jo od junija do septembra, najbolje pa kar na začetku cvetenja (junija), ko je rastlina v polnem cvetu, v opoldanskih urah ob sončnem in toplem vremeu.

Katere dele nabiramo

Nabiramo celo rastlino, odrežemo 10 cm nad tlemi.

Zdravilni učinki

Njivsko meto naj bi uporabljali podobno kot poprovo meto, predvsem pri želodčno-črevesnih težavah (spodbujanje prebave in teka, izločanje žolča, umirjanje želodca) in za težave z dihali, pri kašlju in prehladih (grgranje čaja). Opisujejo njeno antiseptično in antimikrobno delovanje. Priporočajo jo tudi v primeru kožnih obolenj, pri glavobolih in vročicah.

Priprava čaja

Dve čajni žlički zdrobljene mete prelijemo s skodelico vrele vode. Pokrit poparek naj stoji od 5 do 8 minut, nato ga precedimo.

Drugi načini uporabe

  • Zelišče damo v hladno vodo in dobimo čudovito osvežilen poletni napitek.

  • Za pripravo likerja.

Zanimivosti

  • Čaj iz njivske mete je precej bolj blagega okusa kot čaj iz poprove mete in je zato primeren za pripravo vsakdanjega domačega čaja za osvežitev.

  • Zaradi njenega osvežujočega vonja, so jo uporabljali že stari Rimljani - posipali so jo po tleh, da so odgnali mrčes, v zrak pa tako sproščali prijetne vonjave. Potresli, oziroma natrli so jo tudi po mizah, da so z njo vzbujali tek.

Rastišča drugod po svetu

Razširjena je povsod v zmerno toplem podnebju.

Viri

  1. Beiser, R.;[prevedel Milan Lovka].(2011). Čaji iz zelišč in sadežev: nabiranje, pripravljanje, uživanje. Kranj: Narava.
  2. Gorenjski glas: Ni vsaka meta poprova
  3. Wikimedia: Mentha arvensis

Meta, njivska

Latinsko ime: Mentha arvensis

Možne zamenjave: črna meta, dolgolistna meta, poprova meta, ostale vrste mete

JFMAMJJASOND
 Možno gojiti doma  Raste v naravi

Ustvarjalca spletne strani

To spletno stran sva za vas ustvarila Ana in Primož. Začeti dan s polno skodelico čaja ob spominjanju na topel poletni dan in na pot do tistega hriba, kjer se je na daleč vonjala materina dušica. Združiti veselje do pohajkovanja in nabiralništva ter priti domov utrujenih nog, s polno platneno vrečko zelišč. Bolj kot spoznavava svet zdravilnih rastlin, bolj sva navdušena nad njihovo uporabnostjo in večjo skrb čutiva do ohranjanja narave in njenih danosti.

Če želiš bit obveščen o novostih na strani in izvedeti še kaj več, nama sledi na Facebooku in Instagramu.

Kopiranje vsebine ni dovoljeno | Naberi si čaj ne prevzema odgovornosti za škodljive učinke pri uporabi rastlin. Pred uporabo rastlin za zdravljenje se posvetujte s strokovnjakom. | © Naberi si čaj