Meta, poprova

Poprova meta je ena od najbolj priljubljenih vrst mete, ki pomirja, zdravi prehladna obolenja, lajša bolečine in težave s prebavili

O rastlini

Poprova meta je trajnica, ki v višino zraste do 90 cm in jo zelo pogosto gojena kot lončnica ali na vrtovih. Cela rastlina je zelo aromatična, tako po vonju kot okusu. Nastala je s križanjem klasaste (Mentha spicata L.) in vodne mete (Mentha aquatica L.)

Njeni listi so podolgovati, koničasti in jajčaste oblike, včasih nekoliko rdečkasti, navzkrižno nameščeni in po robovih nazobčani.

Cvetovi so svetlo rožnati do vijolični in rastejo v dolgih klasastih socvetjih. Steblo je štirirobo in je običajno vijolično rdeče barve.

Meta se razmnožuje vegetativno z živicami.

Kje raste

Poprova meta raste na vlažnih travnikih, ob vodnih jarkih, večinoma pa je gojena. Najbolje uspeva na sončnih, rodovitnih in vlažnih tleh.

Kdaj jo nabiramo

Poprovo meto nabiramo od maja do septembra. Najbolje pa je, da jo nabiramo še pred cvetenjem – od junija do avgusta, v opoldanskih urah ob sončnem in toplem vremeu, saj takrat vsebuje največ eteričnih olj.

Katere dele nabiramo

Nabiramo cel zgornji del rastline – odrežemo jo 10 cm nad tlemi.

Zdravilni učinki

Poprova meta velja za eno najbolj priljubljenih zdravilnih rastlin z zelo dolgo tradicijo v ljudskem zdravilstvu. Poleg osvežilnega napitka za vsakdan so jo uporabljali proti želodčnim bolečinam, krčem, črevesnim vnetjem in napihnjenosti.

Glavne zdravilne učinkovine, ki jih vsebuje poprova meta so eterična olja (mentol, menton, mentilacetat, mentofuran, 1,8-cineol, limonen), grenčine, čreslovine in flavonoidi.

Poprova meta ima vrsto dokazanih učinkov na prebavila. Dokazano zmanjšuje krče prebavnega trakta, črevesne vetrove in napihnjenost, zmanjšuje želodčno kislino, blaži želodčno bolečino, pospešuje izločanje žolča in izločanje žolčnih kamnov.

Učinkovine v poprovi meti zmanjšujejo slabost in učinkujejo proti bruhanju.

Poprova meta deluje protimikrobno, protivirusno in protivnetno. Pomaga pri prehladu, gripi, vnetju grla ter zgornjih dihalnih poti in pospeši znojenje.

Poprova meta ima blage pomirjevalne učinke, zato zmanjšuje razdražljivost in rahlo uspava. Zaradi tega se jo uporablja tudi v aromaterapiji.

Učinkovine v meti vplivajo na razširjanje krvnih žil zaradi česar se zniža krvni tlak.

Eterično olje mentol deluje kot hladilo in zmanjša občutljivost za bolečine. Lajša glavobol na mestu nanosa, saj sprosti mišice, pospešuje prekrvavitev in daje občutek hlajenja. Prav tako je uporaben ob zobobolu in mišično-skeletnih bolečinah. Poprovo meto se priporoča tudi ob bolečini zaradi menstrualnih krčev.

Načini uporabe

Čaj ali poparek poprove mete uživamo ob vseh zgoraj naštetih težavah povezanih s prebavili, pa tudi ob prehladu, glavobolu, menstrualnih krčih, zvišanem krvnem tlaku, slabosti in za pomirjanje napetosti.

Z grgranjem metinega čaja, ki je pomešan z jabolčnim kisom, si osvežimo ustno votlino.

Eterično olje poprove mete uporabljamo za zmanjšanje bolečine – na primer ob glavobolu, zobobolu, bolečinah v mišicah, menstrualnih krčih, vnetju dihal. Eterično olje vedno redčimo skupaj z izbrano maščobo (na primer oljčno, kokosovo, jojobino olje) in vtiramo v kožo na mestu bolečine. Vtiranje pripravka na prsni koš lajša dihanje, saj mentol sprošča sapnice (uporaba v ta namen se odsvetuje pri otrokih).

Inhalacije s poparkom poprove mete uporabimo pri prehladu. Namesto poparka lahko uporabimo tudi eterično olje, ki ga nakapljamo v vodo, ki jo inhaliramo.

V kopel za pomirjanje pred spanjem lahko damo večjo količino metinega poparka ali nakapljamo eterično olje poprove mete.

Obloge s poprovo meto si pripravimo ob zvinih, zlomih, udarninah, pikih žuželk, vnetju sklepov in povsod, kjer potrebujemo hladilni učinek.

Nega las: Poparek iz poprove mete in njeno eterično olje sta koristna kot tonik za lasišče. Pri tem se namreč stimulira lasišče in poveča prekrvavljenost, kar pa spodbudi rast las. Lahko uporabite ohlajen poparek poprove mete ali pa namesto tega v vodo nakapljate par kapljic eteričnega olja. S pripravkom si prelijete lasišče.

V kulinariki je poprova meta zelo priljubljena in se uporablja za bonbone, bovle, likerje, sirupe, okrasitev in dodatek k okusu sladic in osvežilne pijače – zelišče damo v hladno vodo in dobimo čudovit osvežilen poletni napitek.

Metin sirup si lahko pripravite na isti način kot bezgov sirup, le da cvetove zamenjate z metinovimi listi (cca 200 - 300 g narezanih metinovih listov).

V industriji se uporablja poprovo meto za parfume, kreme, mazila, hladilne gele, zobne paste in žvečilne gumije.

Priprava čaja

Dve čajni žlički zdrobljene mete prelijemo s skodelico vrele vode. Pokrit poparek naj stoji od 5 do 8 minut, nato ga precedimo.

Čaju lahko za popoln okus in osvežitev dodamo še kanček limoninega soka.

Na kaj moram biti pozoren

Največji dnevni odmerek metinega čaja za odraslo osebo so tri skodelice (do 10 g zelišča). Za otroka nad četrtim letom starosti se kot enkratni odmerek priporoča 1-1,5 g zelišča do trikrat dnevno.

Strokovnjaki ne priporočajo uporabo metinih pripravkov, ki vsebujejo eterično olje, pri otrokih in dojenčkih. Zaradi vsebnosti mentola lahko pride namreč do krčenja bronhijev, kar sproži dušenje. Uporaba poprove mete pri otrokih, ki so mlajši od štirih let, se odsvetuje.

Nosečnicam in doječim materam ne odsvetujejo uživanje metinega čaja v priporočenih dnevnih odmerkih, saj ni nobenih poročil o škodljivih učinkih. Drugače pa je pri uporabi drugih pripravkov, ki vsebujejo eterično olje mete (ali pa čaj v večjih količinah). V tem primeru se njihova uporaba odsvetuje, saj le ti pospešujejo prekrvavitev maternice, kar lahko privede do krvavitve iz sluznice in celo do splava.

Na splošno se ne priporoča vsakodnevnega uživanja zelišča kot napitka za žejo. Pogosto uživanje ni priporočljivo zato, ker zelišče pospešuje krvni obtok, kar lahko pri starejših vodi do srčnih obolenj.

Neželeni učinki ob uporabi pripravkov so sicer redki. Do alergijskih reakcij in kontaktnega dermatitisa lahko pride ob uporabi eteričnega olja. Osebam, ki imajo diagnosticirano gastroezofagalno refluksno bolezen (GERB), se lahko stanje ob uporabi poslabša. Ljudem s čirom na želodcu, preobčutjivim želodcem ali vneto želodčno sluznico, se ne priporoča uživanje mete, saj lahko le ta povzroči prekomerno izločanje kisline, ki stanje še poslabša.

Pred uporabo zdravilne rastline za zdravljenje (na primer žolčnih kamnov) se je potrebno posvetovati z zdravnikom.

Poprovo meto je potrebno posušiti zelo na hitro in previdno, saj lahko sicer listi počrnijo. Črni listi so znak osiromašenosti zdravilnih učinkovin – izgube eteričnih olj.

Gojenje poprove mete

Aprila in maja je čas za sejanje mete, medtem ko je za razmnoževanje mete s podtaknjenci ali z živicami primeren celoten čas njene rasti. Meta se namreč razmnožuje vegetativno z živicami. Odrežemo 7 - 10 cm dolgo metino vejico, ki jo postavimo v lonček z vodo. Ko rastlina naredi koreninice, sadiko posadimo v zemljo. Prav tako lahko za razširjenje uporabimo živice – manjše rastlinice, ki rastejo iz iste korenine kot večja rastlina, jo odrežemo, posadimo v zemljo na željeno mesto ter obilno zalijemo.

Poprova meta se na vrtu rada hitro razširi, zato je primerna za okrasno prekrivanje tal. Odsvetuje pa se gojenje mete v bližini tlakovanih tal, saj jih lahko s svojo rastjo poškoduje. Sicer pa je koristno imeti nasajeno meto na vrtu, na primer v bližini kapusnic in paradižnika, saj njen vonj odganja različne škodljivce. Odganja tudi mravlje.

Poprovo meto lahko sadimo tudi v lončke in korita. Potrebno je poskrbeti za redno zalivanje in dovolj svetlobe, ker se rada hitro širi, pa tudi za redno redčenje in obrezovanje. Svetujemo, da mete ne sadite v korita skupaj z ostalimi zelišči in zelenjavo, saj jih bo meta s svojo bujno rastjo slej kot prej zatrla.

Poprova meta je zelo nezahtevno zelišče, zato bo uspevala tudi tistim z manj izkušnjami z gojenjem rastlin in zelišč.

Zanimivosti

 • Poprovo meto so poimenovali tako zaradi njenega ostrega okusa, ki peče kot poper.

 • Mentha po latinsko se imenujejo vse mete in sicer po imenu grške nimfe Minte. Iz starogrške mitologije sledi zgodba o tem, kako je Had, ki je bil bog podzemlja, prevaral svojo ženo z lepo nimfo Minto. Njegova tašča Demetra je za to kaznovala samo Minto – raztrgala jo je na tisoče koščkov in iz njih so spomladi pognale dišeče mete.

 • Meta se zelo pogosto križa z drugimi vrstami in včasih jih med sabo še strokovnjaki ne ločijo povsem. V 9. stolenju je neki menih pravil, da bi hitreje preštel vse iskre v ognjeniku, kakor pa metino pestrost.

 • Svetovna poraba naravnega in sintetičnega eteričnega olja z mentolom znaša 10 000 ton. Od tega ga gre največ za zobne paste (65 %) in žvečilne gumije (20 %). Za lažjo predstavo – za 1 tono metinega eteričnega olja je potrebnih približno 10 hektarjev površine nasajene z meto.

Meta, poprova

Latinsko ime: Mentha piperita

Družina: ustnatice, Lamiaceae

Druga imena: metica, minca, šmarna meta, vrtna meta

Možne zamenjave: črna meta, dolgolistna meta, njivska meta, ostale vrste mete

JFMAMJJASOND
 Možno gojiti doma Ne raste v naravi

Viri

 1. Ašič, S., Kukman, J.(2007). Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih zelišč (prenovljena izdaja). Celje: Celjska Mohorjeva družba.
 2. Babičina najboljša domača zdravila [prevedla Marjana Samide] (2018). Ljubljana: Mladinska knjiga.
 3. Beiser, R. [prevedel Milan Lovka] (2011). Čaji iz zelišč in sadežev: nabiranje, pripravljanje, uživanje. Kranj: Narava.
 4. Bodi eko: Poprova meta – posadimo jo tudi na svojem vrtu
 5. Gorenjske lekarne: Poprova meta
 6. Kreft S., Kočevar Glavač N.(2021). Sodobna fitoterapija - z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin. Ljubljana: Slovensko farmacevtsko društvo
 7. Kremer, B.P. [prevedel Milan Lovka] (2007). Zdravilne rastline. Radovljica: Didakta.
 8. Nikolčič, T.(2016). Čaji dobre misli Terezije Nikolčič: 101 zelišče za ljudi in živali. Ljubljana: Inštitut EKO365.
 9. Plants for a future: Mentha x piperita officinalis - L.
 10. Pomurske lekarne: Meta, poprova
 11. Schmidt, I. [prevedel Franc Rac] (2013). Zdravilne rastline. Tržič: Učila International.
 12. Willfort, R. [prevedli in uredili dr. Anda Kalan, dr. Vinko Strgar in Franc Vogelnik] (1971). Zdravilne rastline in njih uporaba. Maribor: Založba obzorja
 13. Zdravje: Poprova meta - tonik za lasišče
 14. Viri slik – Needpix: George Hodan 1, 2, Congerdesign; Wikimedia: Dinnye, Simon Eugster, Sten Porse, Franz Eugen Köhler

Ustvarjalca spletne strani

To spletno stran sva za vas ustvarila Ana in Primož. Začeti dan s polno skodelico čaja ob spominjanju na topel poletni dan in na pot do tistega hriba, kjer se je na daleč vonjala materina dušica. Združiti veselje do pohajkovanja in nabiralništva ter priti domov utrujenih nog, s polno platneno vrečko zelišč. Bolj kot spoznavava svet zdravilnih rastlin, bolj sva navdušena nad njihovo uporabnostjo in večjo skrb čutiva do ohranjanja narave in njenih danosti.

Če želiš bit obveščen o novostih na strani in izvedeti še kaj več, nama sledi na Facebooku in Instagramu.

Kopiranje vsebine ni dovoljeno | Naberi si čaj ne prevzema odgovornosti za škodljive učinke pri uporabi rastlin. Pred uporabo rastlin za zdravljenje se posvetujte s strokovnjakom. | © Naberi si čaj