O rastlini

Poprova meta je trajnica, ki zraste do 90 cm v višino in jo zelo pogosto gojijo v vrtovih. Njeni listi so podolgovati in jajčaste oblike, včasih nekoliko rdečkasti, na vrhu nekoliko našpičeni, navzkrižno nameščeni in po robovih nazobčani. Cvetovi so svetlo rožnati do vijolični in rastejo v dolgih klasastih socvetjih. Steblo je štirirobo in je običajno vijolično rdeče barve. Cela rastlina je zelo aromatična, tako po vonju kot okusu.

Kje raste

Raste na vlažnih travnikih, ob vodnih jarkih, večinoma pa je gojena in najbolje uspeva na sončnih, rodovitnih in precej vlažnih tleh.

Kdaj jo nabiramo

Nabiramo jo od maja do septembra, najbolje pa je, da liste nabiramo še pred cvetenjem (od junija do avgusta), v opoldanskih urah ob sončnem in toplem vremeu.

Katere dele nabiramo

Nabiramo celo rastlino, odrežemo 10 cm nad tlemi.

Zdravilni učinki

Rastlina vsebuje mentol, grenčine, čreslovine in flavonoide, ki učinkujejo proti bruhanju in slabosti. Uporablja se jo predvsem za težave z želodcem in črevesjem (odpravlja napihnjenost, črevesne vetrove, preprečuje želodčne težave, blaži bolečino v želodcu), žolčem (pospešuje tvorbo žolča in izločanje žolčnih kamnov) in za vnetje zgornjih dihalnih poti (kot antiseptik pri prehladu). V majhnih količinah poprova meta pomirja razdražljivost in rahlo uspava, v večjih količinah pa poživlja. Pitje metinega čaja se priporoča tudi ob bolečinah med menstruacijo in ob glavobolu. Mentol v rastlini deluje kot hladilo in zmanjša občutljivost za bolečine.

Priprava čaja

Dve čajni žlički zdrobljene mete prelijemo s skodelico vrele vode. Pokrit poparek naj stoji od 5 do 8 minut, nato ga precedimo. Čaju lahko za popoln okus in osvežitev dodamo še kanček limoninega soka.

Drugi načini uporabe

 • Z grgranjem metinega čaja, ki je pomešan z jabolčnim kisom, si osvežimo ustno votlino.

 • Zelo znano je tudi metino olje (dobimo ga v lekarni), ki pomaga pri omotici, migreni, potovalni bolezni in glavobolu (nekaj kapljic olja kanemo na kocko sladkorja).

 • Metin čaj damo lahko v kopel - deluje zelo osvežilno.

 • V kulinariki - za bombone, bovle, okrasitev hrane, osvežilne pijače (zelišče damo v hladno vodo in dobimo čudovito osvežilen poletni napitek).

 • Uporabljamo jo kot oblogo pri išiasu, vnetju sklepov, zvinih, zlomih, udarninah, pikih žuželk in povsod, kjer potrebujemo hladno oblogo.

 • V industriji dišav in parfumov se jo uporablja za kreme, mazila, eterična olja …

Na kaj moram biti pozoren

 • Ne smemo pretiravati s pitjem takšnega čaja, saj ima lahko slab vpliv na srce.

 • Ljudem s čirom na želodcu ali preobčutjivim želodcem se ne priporoča uživanje mete, saj lahko le ta povzroči prekomerno izločanje kisline.

 • Z metinim oljem ne smemo negovati dojenčkov in otrok.

Zanimivosti

 • Poprova meta je nastala s križanjem dveh sort in sicer vodne mete in klasaste mete. Odkrili so jo leta 1696 v Angliji, ko je rastla na polju, kjer so gojili klasasto meto.

 • Poprovo meto so poimenovali tako zaradi njenega ostrega okusa, ki peče kot poper. Mentha po latinsko pa se imenujejo vse mete po imenu grške boginje Minte. Iz starogrške mitologije sledi zgodba o tem, kako je Had, ki je bil bog podzemlja, prevaral svojo ženo z lepo nimfo Minto. Njegova tašča Demetra je za to kaznovala samo Minto - raztrgala jo je na tisoče koščkov in iz njih so spomladi pognale dišeče mete.

Rastišča drugod po svetu

Poprovo meto gojijo po celem svetu.

Viri

 1. Ašič, S., Kukman, J.(2007). Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih zelišč (prenovljena izdaja). Celje: Celjska Mohorjeva družba.
 2. Babičina najboljša domača zdravila;[prevedla Marjana Samide].(2018). Ljubljana: Mladinska knjiga.
 3. Beiser, R.;[prevedel Milan Lovka].(2011). Čaji iz zelišč in sadežev: nabiranje, pripravljanje, uživanje. Kranj: Narava.
 4. Kremer, B.P.;[prevedel Milan Lovka].(2007). Zdravilne rastline. Radovljica: Didakta.
 5. Needpix: Mint
 6. Nikolčič, T.(2016). Čaji dobre misli Terezije Nikolčič: 101 zelišče za ljudi in živali. Ljubljana: Inštitut EKO365.
 7. Schmidt, I.;[prevedel Franc Rac].(2013). Zdravilne rastline. Tržič: Učila International.
 8. Wikimedia: Flowers of Mentha
 9. Wikipedia: Mentha piperita, Mentha piperita