Trpotec, veliki

Veliki trpotec raste na travnikih in ima široke ovalne liste. Veliki ali širokolistni trpotec je že od nekdaj poznan kot zelo zdravilno zelišče, ki celi rane in lajša vnetje dihal ter kašelj

O rastlini

Veliki trpotec je zelnata trajnica, ki v višino zraste do 30 cm. Njegove korenine so tanke in nitaste.

Njegovi listi so, za razliko od ozkolistnega, široki in ovalni in so ravno tako del pritlične listne rozete. Na listih lahko vidimo vzporedne žile po celotni površini lista (običajno je nekje do 7 žil). Listi si gladki ali nekoliko dlakavi, običajno zelene barve, ki pa ima lahko pridih vijoličnih odtenkov.

Steblo je pokončno, na vrhu pa se nahaja socvetje iz katerega štrlijo prašniki. Socvetje je klas, ki lahko v dolžino zraste od 1 do 30 cm. Veliki trpotec cveti od maja do septembra. Do tvorjenja semen pride v treh tednih po cvetenju.

Sicer poznamo okoli 250 vrst trpotčevk, izmed katerih jih pri nas raste 15. Sorodni vrsti širokolistnega trpotca sta ozkolistni ali suličasti trpotec (Plantago lanceolata) in srednji trpotec (Plantago media).

Kje raste

Veliki trpotec je zelo pogosta travniška rastlina, ki raste na suhih in gnojenih travnikih, pašnikih, ob poteh, meliščih, tako v nižinah kot v višjih predelih.

Kdaj nabiramo veliki trpotec

Liste velikega trpotca lahko nabiramo od pomladi do jeseni. Najbolje pa jih je nabirati ob začetku cvetenja, nekje od maja do junija.

Semena se lahko nabirajo od treh tednov po končanem cvetenju, saj nekako toliko časa traja tvorjenje semen.

Katere dele nabiramo

Nabiramo liste in semena velikega trpotca.

Zdravilni učinki

Rastlina ima podobne učinkovine kot ozkolistni trpotec, vsebuje sluzi, iridoidne glikozide, flavonoide, kafeol feniletanoide glukozide (verbaskoid, plantamajozid), polisaharide, polifenole in številne druge.

Raziskave so dokazale trpotčevo protivnetno, protivirusno, nekoliko analgetično (protibolečinsko), antioksidativno, antiulcerogeno (proti razjedam) in imunostimulativno delovanje ter hitrejše strjevanje krvi.

Veliki trpotec pomaga pri izločanju sluzi iz dihal ob vnetju dihalnih poti, kratkotrajnemu vnetju ustne sluznice in žrela kar pripomore tudi k lajšanju kašlja.

Spodbuja prebavo – predvsem debelo črevesje spodbuja k iztrebljanju. Za ta namen je najbolje uporabiti sveže stisnjen sok ozkolistnega trpotca ali pa zaužiti mleta semena.

Ima diuretične lastnosti, zato spodbuja izločanje seča in lajša vnetja sečil.

Zaradi njegovih protivnetnih učinkov je bil že od nekdaj cenjen kot pomagalo za hitrejše celjenje ran. Sok iz stolčenih trpotčevih listov zaustavi krvavitev, omili srbenje in otekline ter zdravi vse zunanje poškodbe kot so rane, udarnine, ureznine, piki žuželk in ugrizi.

Načini uporabe

Čaj ali poparek uporabljamo ob vnetju dihalnih poti, vnetju ustne sluznice in žrela (za zdravljenje le tega čaj grgramo), ob kašlju, vnetju sečil in za pospešitev izločanja seča.

Obloge in obkladke iz velikega trpotca lahko uporabimo za vse zunanje poškodbe kot so rane, udarnine, ureznine, piki žuželk in ugrizi. Liste lahko zmencamo z rokami ali zobmi, da iz njih priteče sok. Za ta namen lahko uporabimo tudi segrete liste velikega trpotca.

Obkladke iz trpotčevih listov je treba menjati na pol ure.

Sveže iztisnjen trpotčev sok lahko uporabimo za prebavne motnje. Učinkovit je tudi zunanje – za hitrejše celjenje ran, ob srbenju, oteklinah, pikih žuželk, udarninah in ob stiku s pekočo koprivo.

Semena trpotca lahko posušimo, zmeljemo v prah ter jih uporabljamo za uravnavanje prebave. Semena namreč vsebujejo do 30 % sluzi, ki v črevesju nabreknejo in delujejo kot odvajalo, hkrati pa pomirijo razdraženo črevesno membrano. Nekateri semena uporabljajo pri zdravljenju parazitskih črvov.

V kulinariki so na drobno narezani in na hitro pokuhani mladi trpotčevi listi uporabni v solatah, prilogah in juhah. Listi imajo bolj grenek okus in so po dolžini vlaknasti. Vlakna je pred uživanjem najbolje odstraniti.

Semena trpotca lahko zmeljemo in jih uporabimo v kuhinji – dodajamo moki za kruh, peciva ali drugim močnatim jedem.

Priprava čaja

Trpotčev čaj pripravimo tako, da dve čajni žlički nadrobljenega zelišča prelijemo s skodelico vroče vodo. Pokrit poparek naj stoji 6-8 minut, nato ga precedimo.

Na kaj moram biti pozoren

Priporočen dnevni odmerek za odrasle in otroke nad desetim letom starosti je od 3 do 6 g zelišča. Za otroke starosti od štiri do deset let se priporoča manjši odmerek – od 2 do 4 g, medtem ko se za otroke do četrtega leta starosti priporoča od 1 do 2 g zelišča dnevno.

Veliki trpotec velja za varno zelišče za katerega ne poznamo neželenih učinkov ali drugih nevarnosti uporabe. Ker ni podatkov o uporabi zelišča med nosečnostjo in dojenjem, se je potrebno pred zdravljenjem z velikim trpotcem posvetovati z zdravnikom.

Pomembno je, da liste nabiramo zelo pazljivo, brez tlačenja in mečkanja. Poškodovani deli listov bodo sicer ob sušenju potemneli, kar je znak izgube zdravilnih učinkovin. Posebna previdnost je potrebna tudi pri sušenju. Liste je potrebno posušiti hitro in na temperaturi od 30 do 40 stopinj, saj nam lahko v nasprotnem primeru ravno tako potemnijo.

Zanimivosti

 • Indijanci so veliki trpotec poimenovali “white man’s footprint” (slovensko stopalni odtis belcev), saj ga lahko najdemo povsod, kjer so bili Evropejci na svojih raziskovalnih pohodih.

 • Tako kot ozkolistni trpotec, tudi veliki trpotec proizvede ogromno število semen – do 20 000 na rastlino. Semena na vlagi nabreknejo zaradi prisotnosti polisaharidov na semenski ovojnici. Zaradi tega se lahko dobro pritrdijo na živali in ljudi ter se tako razširijo na dolge razdalje.

 • Širokolistni trpotec velja za plevel v večini kmetijskih področjih, celo tam kjer rastejo tropski pridelki.

 • Trpotec je lahko hrana za hišne ljubljenčke kot so zajčki in morski prašički.

 • Norvežani in Švedi veliki trpotec imenujejo “groblad”, kar dobesedno pomeni “zdravilni list”.

Rastišča drugod po svetu

Veliki trpotec je razširjen po celem svetu.

Trpotec, veliki

Latinsko ime: Plantago major

Družina: trpotčevke, Planataginaceae

Druga imena: širokolistni trpotec

Možne zamenjave: srednji trpotec (Plantago media)

JFMAMJJASOND
 Možno gojiti doma Raste v naravi

Viri

 1. Ašič, S., Kukman, J.(2007). Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih zelišč (prenovljena izdaja). Celje: Celjska Mohorjeva družba.
 2. Dr. Katja Rebolj - Rožma: Trpotec – zdravilo na dosegu roke ali uporabna kulinarična rastlina
 3. Gorenjske lekarne: Trpotec, ozkolistni
 4. Moj pogled: Širokolistni ali veliki trpotec
 5. Plants for a future: Plantago major - L.
 6. Pomurske lekarne: Trpotec, ozkolistni (Plantago lanceolata)
 7. Zubair, M. (2010). Genetic and environmental effects on polyphenols in Plantago major. Swedish University of Agricultural Sciences Balsgård
 8. Viri slik – Pixabay: Hans; Pxhere: 1, 2; Slovenska flora: Benjamin Zwittnig; Wikimedia: Dr. Otto Wilhelm

Ustvarjalca spletne strani

To spletno stran sva za vas ustvarila Ana in Primož. Začeti dan s polno skodelico čaja ob spominjanju na topel poletni dan in na pot do tistega hriba, kjer se je na daleč vonjala materina dušica. Združiti veselje do pohajkovanja in nabiralništva ter priti domov utrujenih nog, s polno platneno vrečko zelišč. Bolj kot spoznavava svet zdravilnih rastlin, bolj sva navdušena nad njihovo uporabnostjo in večjo skrb čutiva do ohranjanja narave in njenih danosti.

Če želiš bit obveščen o novostih na strani in izvedeti še kaj več, nama sledi na Facebooku in Instagramu.

Kopiranje vsebine ni dovoljeno | Naberi si čaj ne prevzema odgovornosti za škodljive učinke pri uporabi rastlin. Pred uporabo rastlin za zdravljenje se posvetujte s strokovnjakom. | © Naberi si čaj