O rastlini

Poznamo več vrst mete, ki se med seboj pogosto križajo, zato je njihovo prepoznavanje celo za strokovnjake zahtevno. Najbolj pomembno pri tem je, da so prav vse vrste, ki so podobne dolgolistni meti, zdravilne in primerne za pripravo čajev. Dolgolistna meta je trajnica in ima ožje liste, ki so na spodnjem delu nekoliko dlakavi in sivkasti. Steblo je močno razvejano in zraste do 100 cm. Njeni cvetovi so bledo vijolične barve in rastejo v podolgovatih sestavljenih klasastih socvetjih.

Kje raste

Raste na vlažnih travnikih, ob poteh, obrežjih, na tleh, ki so bogate s hranili.

Kdaj jo nabiramo

Nabiramo jo od julija do septembra, najbolje pa na začetku cvetenja, ko je rastlina v polnem cvetu, v opoldanskih urah ob sončnem in toplem vremeu.

Katere dele nabiramo

Nabiramo celo rastlino, odrežemo 10 cm nad tlemi.

Zdravilni učinki

V ljudskem zravilstvu to vrsto mete uporabljajo predvsem za spodbujanje prebave, proti trebušnim krčem in napenjanju v trebuhu. V eteričnem olju je karvon (najdemo ga tudi v kumini), nekoliko manj pa je mentola.

Priprava čaja

Dve čajni žlički zdrobljene mete prelijemo s skodelico vrele vode. Pokrit poparek naj stoji od 5 do 8 minut, nato ga precedimo. Čaj je aromatičen in prijetno ogreje.

Drugi načini uporabe

Zelišče damo v hladno vodo in dobimo čudovito osvežilen poletni napitek.

Zanimivosti

  • Zaradi njenih dlakavih listov je odlično polnilo in dobro veže med seboj čajno mešanico.

  • Biblija omenja dolgolistno meto med oštevanjem farizejev, pismoukov in hinavcev, ker naj bi pretirano upoštevali predpise in dajali desetino svojega pridelka mete in druge zelenjave, zraven pa naj bi opustili usmiljenje in pravičnost.

  • Tudi v antični Grčiji so jo poznali, saj naj bi predstavljala simbol strastne ljubezni - iz nje so delali ljubezenske napoje. Ženini so se ob poroki ovenčali z njo, saj naj bi njeni venčki preprečili “mačka” po veseljančenju.

Rastišča drugod po svetu

Razširjena je skoraj povsod po Evropi in tudi v Srednji Aziji in Severni Afriki.

Viri

  1. Beiser, R.;[prevedel Milan Lovka].(2011). Čaji iz zelišč in sadežev: nabiranje, pripravljanje, uživanje. Kranj: Narava.
  2. Gorenjski glas: Ni vsaka meta poprova
  3. Notranjski park: Dolgolistna meta
  4. Pixabay: Mentha longifolia
  5. Wikimedia: Mentha longifolia, Mentha longifolia
  6. Wikipedia: Mentha longifolia