O rastlini

Prava lakota je trajnica. Njeno glavno, nekoliko dlakasto štirirobo steblo zraste do 60 cm visoko. Njeni listi so igličasti, s spodvihanim robom, na spodnji strani nekoliko belkasti in dlakavi in jih je po 8 do 12 v vretencih. Rastlina ima ob cvetenju številne majhne zlatorumene cvetove, ki dišijo po medu in sestavljajo zgoščena socvetja.

Kje raste

Prava lakota raste po suhih in kamnitih travnikih, pašnikih, ob robovih gozda, poteh, mejah, nasipih in na višje ležečih krajih povsod po Evropi.

Kdaj jo nabiramo

Rastlino nabiramo od junija do septembra, ko cveti. Za nabiranje so najbolj primerne opoldanske ure, ko je suh in topel dan.

Katere dele nabiramo

Nabiramo zgornji del rastline (zgornjih 10 cm), zgoščena socvetja.

Zdravilni učinki

Prava lakota je cenjena zdravilna rastlina, ki pomaga pri vnetju ledvic in mehurja, obolenju vranice in trebušne slinavke. Pomirja krče, spodbuja odvajanje vode in pospešuje potenje. Rahlo tudi znižuje vročino, ustavlja krvavitve in čisti kožo.

Priprava čaja

Dve čajni žlički prave lakote nadrobimo in prelijemo s skodelico vrele vode. Pokrit poparek naj stoji največ 5 minut, nato ga precedimo.

Drugi načini uporabe

 • Grgranje čaja ob vnetju ust in ščitnice.

 • Izdelava krem in mazil (sok sveže rastline pomešamo s svežim maslom) za kožne izpuščaje, lišaje, kožne tvorbe …

 • Obloge s toplim čajem iz rastline za otekle bezgavke.

Na kaj moram biti pozoren

 • Tistim, ki so nagnjeni k vodeničnosti, oziroma nabiranju vode okoli srca svetujemo, da se predhodno posvetujejo z zdravnikom, koliko takšnega čaja lahko spijejo, da jim ne bi škodil.

 • Na enak način kot je opisano zgoraj lahko uporabljamo tudi navadno lakoto.

Zanimivosti

 • Nekoč so pravo lakoto uporabljali namesto sirila pri izdelavi sira. Rastlina namreč vsebuje določene snovi, ki sesirijo mleko. Zaradi nje pa se je mleko tudi naravno obarvalo v rumeno barvo sira.

 • Posušeno pravo lakoto so v preteklosti dodajali v slamnjač (s slamo napolnjena žimnica - spalna podloga), kjer so spale nosečnice, saj naj bi to zelišče ščitilo nosečnico in otroka.

Rastišča drugod po svetu

Najdemo jo tudi v Severni Ameriki in v zahodnih delih Azije.

Viri

 1. Ašič, S., Kukman, J.(2007). Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih zelišč (prenovljena izdaja). Celje: Celjska Mohorjeva družba.
 2. Babičina najboljša domača zdravila;[prevedla Marjana Samide].(2018). Ljubljana: Mladinska knjiga.
 3. Beiser, R.;[prevedel Milan Lovka].(2011). Čaji iz zelišč in sadežev: nabiranje, pripravljanje, uživanje. Kranj: Narava.
 4. Nikolčič, T.(2016). Čaji dobre misli Terezije Nikolčič: 101 zelišče za ljudi in živali. Ljubljana: Inštitut EKO365.
 5. Slovenska flora: Galium verum