O nama, čajih in nastanku te strani

Naredila bova spletno stran, ki bo v pomoč Pehtam, mamam, babicam, tetam, stricem, zeliščarjem in vsem drugim, ki med sprehodi v naravi radi raziskujete rastline na poti, ki bi v sebi utegnile imeti nekaj več.

Deli s prijatelji
Deli s prijatelji
Sva Ana in Primož, ustvarjalca spletne strani naberičaj.si, na kateri se ravnokar nahajate. Sva še precej mlada in z zdravjem kakšnih večjih težav nimava, a se kljub temu spogledujeva z rožicami in zelišči ter pehtariva.

Pehta in “Pehtar”?

Sva Ana in Primož, ustvarjalca spletne strani naberičaj.si, na kateri se ravnokar nahajate. Sva še precej mlada in z zdravjem kakšnih večjih težav nimava, a se kljub temu spogledujeva z rožicami in zelišči ter pehtariva. Kosobrin iz Kekca naju je že v rosnih letih naučil, da “je za vsako bolezen rožca na tem svet”.

Tako Primoževa kot tudi moja mami, sta že od nekdaj nabirali zdravilne rastline in jih mešali v čajne mešanice, tako da je bil domači čajček vedno na polici ob prehladih. Zelo spontano so se zelišča znašla tudi v najinem gospodinjstvu, ko sva iz vsakega pohoda ali izleta v naravi domov prinesla nekaj novih rastlin. Čajna mešanica se je povečevala do te mere, da sva sem ter tja kakšen paketek zelišč podarila najinim bližnjim kot darilo ali v zahvalo.

Sušenje zelišč na poti med kolesarjenjem. Takrat sva imela še bolj malo znanja o pravilnem sušenju (foto: osebni arhiv).

Sušenje zelišč na poti med kolesarjenjem. Takrat sva imela še bolj malo znanja o pravilnem sušenju (foto: osebni arhiv).

Znanje vedno pri roki

Sva del generacije, ki je zrasla s tehnologijo in internetom. Kljub temu še vedno rada vzameva knjigo v roko, saj je ta stik s tiskano besedo na papirju res poseben čar, a v trenutku, ko naletiva na težavo ali želiva v kratkem času nekaj izvedeti, za znanje vprašava strica Googla. Tako pač je, informacijo želimo pridobiti hitro, knjig, ki bi vse vedele pa večinoma nimamo vedno pri roki. Ugotovila sva, da je na internetu, tako kot je znanja o vsem na tem svetu, tudi podatkov o čajih in zdravilnih rastlinah zelo veliko. Prav nobene strani pa nisva našla, kjer bi bile vse pomembne zdravilne rastline zbrane na enem mestu, skupaj z najbolj pomembnimi informacijami o nabiranju in zdravilnih učinkih.

Tako se je porodila ideja o izdelavi spletne strani, ki bi temeljila na hitrih filtrih, glede na čas nabiranja in težave z zdravjem, ki jih želimo z zdravilnimi rastlinami nekoliko omiliti. Nisva farmacevta, niti izkušena zeliščarja, a znava delati s podatki, programirati in pisati, navdušujeva se nad novimi znanji in le ta združena na enem mestu predajati naprej vsem, ki vas tovrstna tematika zanima in bi se radi z zeliščarstvom ukvarjali tudi sami. Vsi zapisi na tej strani so najino avtorsko delo, ki je zbrano na podlagi številnih knjig o zdravilnih rastlinah in sadežih. Viri so navedeni na koncu vsakega zapisa. Navedla sva tudi vire vseh slik, ki niso najine, a imajo licenco za ponovno uporabo.

Upam, da vam bo spletna stran v pomoč pri nabiranju rastlin in poznavanju njihovih učinkov na zdravje. Okusen domač zeliščni čaj v zimskih večerih se namreč ne more primerjati z ničemer kar najdemo na policah trgovin.

Na zdravje in na nove izzive (foto: Zala Hrastar).

Na zdravje in na nove izzive (foto: Zala Hrastar).

Deli s prijatelji

Ustvarjalca spletne strani

To spletno stran sva za vas ustvarila Ana in Primož. Začeti dan s polno skodelico čaja ob spominjanju na topel poletni dan in na pot do tistega hriba, kjer se je na daleč vonjala materina dušica. Združiti veselje do pohajkovanja in nabiralništva ter priti domov utrujenih nog, s polno platneno vrečko zelišč. Bolj kot spoznavava svet zdravilnih rastlin, bolj sva navdušena nad njihovo uporabnostjo in večjo skrb čutiva do ohranjanja narave in njenih danosti.

Če želiš bit obveščen o novostih na strani in izvedeti še kaj več, nama sledi na Facebooku in Instagramu.