O rastlini

Šipek je listopaden, bodeč grm, ki zraste do 3 metre v višino. Je močno razraščen, s povešenimi vejami na katerih so trni. V času cvetenja zrastejo beli do svetlo rožnati cvetovi iz katerih se razvijejo jajčasti in gladki živordeči plodovi. V njih so dlačice in majhne trde koščice (peške). Njegovi listi so liho pernati in jih sestavlja od 5 do 7 lističev, ki so jajčaste oblike in po površini goli (niso dlakavi).

Kje raste

Raste na vlažnih travnikih, pašnikih, ob robovih gozda, živih mejah, grmovju, skalnatih pobočjih. Rastlina je precej pogosta in je razširjena skoraj po vsej Evropi.

Kdaj ga nabiramo

Cvetne popke, cvetove in liste nabiramo, ko rastlina cveti - od junija do julija (v opoldanskih urah na suh in sončen dan), zrele plodove pa od septembra do novembra v popoldanskih urah.

Katere dele nabiramo

Nabiramo lahko liste, cvetne popke, cvetove in plodove (le te se najbolj pogosto nabira).

Zdravilni učinki

Plodovi šipka vsebujejo zelo veliko vitamina C in ob rednem uživanju povečujejo telesno odpornost in pomagajo pri prehladnih obolenjih. Šipkov čaj spodbuja izločanje seča, čisti kri, saj iz telesa odvaja soli sečne kisline in je v manjši meri odvajalen. Pomaga tudi pri pomladanski utrujenosti in bledici. Primeren je za doječe matere, saj preide vitamin C v mleko in zelo dobro vpliva na razvoj dojenčka.

Priprava čaja

Čaj iz listov in cvetov: Liste zdrobimo in jih damo v skodelico 2 čajni žlici, prelijemo z vrelo vodo in po petih minutah poparek precedimo.

Čaj iz plodov: Eno veliko žlico nadrobljenih plodov šipka prelijemo s skodelico vrele vode in počakamo najmanj 10 minut, nato poparek precedimo.

Drugi načini uporabe

Kulinarika: Iz plodov se lahko pripravi odlična šipkova marmelada, šipkovo vino ali liker.

Tinktura iz šipka krepi lasne korenine. Pripravimo jo tako, da dve veliki pesti šipka razrežemo in ga namočimo v žganju. 15 kapljic šipkove tinkture kanemo v vodo in pripravek uživamo 2-3 krat dnevno.

Dekoracija: Veje in plodovi šipka so lahko odličen dekorativen element v jesensko-zimskem času, ko je v naravi na voljo manj rož za polepšanje prostorov (na primer na adventnem venčku).

Na kaj moram biti pozoren, nasveti in omejitve

Ko sušimo plodove, le te najprej po dolgem razrežemo (lahko tudi v multipraktiku) in jih najprej sušimo na zraku, nato pa še umetno pri 40 stopinjah C (če želimo, lahko iz njih odstranimo tudi peške). Če bi si želeli odstraniti tudi dlačice, ki znajo biti nekoliko nadležne v grlu, lahko uporabimo naslednjo metodo. Potrebujemo veliko sito v katerega damo razrezan šipek od katerega želimo ločiti dlačice. Sito s šipkom nato dvigujemo v zrak, da se šipek premetava in obrača, dlačice pa gredo skozi sito. Še bolje je, da to počnemo zunaj na zraku, po možnosti če malo pihlja, da dlačice pomaga odnašati tudi veter.

Popijemo od 2 do 3 skodelice šipkovega čaja na dan, s količino ne smemo pretiravati - lahko ima slab vpliv na srce.

Nabiranje šipkovih plodov v naravi je omejeno na 2 kg na osebo na dan.

Zanimivosti

 • Latinsko ime Rosa canina pomeni “pasja roža”.

 • Germanska plemena naj bi s šipkom krasili svetišča boginje Freje, ki je bila zaščitnica žensk. Šipek naj bi ženske ščitil v težkih obdobjih, med drugim tudi med porodom. Takšno verovanje se je ohranilo vse do srednjega veka, ko so celo posteljico (placento) zakopavali pod grm šipka ali vrtnice.

 • V preteklosti so si otroci nagajali tako, da so drug drugemu za vrat dajali nadležne dlačice iz notranjosti šipka, ki povzročajo srbenje.

 • Vitamin C v šipku se med kuhanjem ne uniči (ko na primer pripravljate čaj ali marmelado). Po enem letu pa je v šipkovi marmeladi samo še četrtina vitamina C.

Rastišča drugod po svetu

Šipek najdemo tudi v severnem delu Azije ter v severnem delu Afrike.

Viri

 1. Ašič, S., Kukman, J.(2007). Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih zelišč (prenovljena izdaja). Celje: Celjska Mohorjeva družba.
 2. Babičina najboljša domača zdravila;[prevedla Marjana Samide].(2018). Ljubljana: Mladinska knjiga.
 3. Beiser, R.;[prevedel Milan Lovka].(2011). Čaji iz zelišč in sadežev: nabiranje, pripravljanje, uživanje. Kranj: Narava.
 4. Dr. Katja Rebolj - Rožma: Šipek v prahu deluje čudežno
 5. Kremer, B.P.;[prevedel Milan Lovka].(2007). Zdravilne rastline. Radovljica: Didakta.
 6. Moj pogled: Darovi jeseni – šipek
 7. Pxhere: Rosa canina
 8. Schmidt, I.;[prevedel Franc Rac].(2013). Zdravilne rastline. Tržič: Učila International.
 9. Slovenska flora: Rosa canina