Sivka, prava

Sivka je čudovito dišeča sredozemska rastlina, ki se pogosto znajde v cvetličnih gredicah in blagodejno vpliva na počutje in pomaga pri nespečnosti

O rastlini

Sivka je zimzeleni polgrm, ki izvira iz zahodnega Sredozemlja in je danes razširjena po vsem svetu kot kulturna rastlina. Ima ozke, nasprotno nameščene in ošiljene liste sive barve. Na koncu dolgega stebla, ki je razvejano samo v spodnjem delu, se nahaja klasasto socvetje v modrovijoličnih barvah. Celotna rastlina je zelo aromatična in prijetnega vonja.

Kje raste

V naravi raste v Sredozemlju, morskih krajih, na otokih. Pri nas je samo gojena in jo sadimo na vrtove, gredice ali v cvetlične lončke. Dobro uspeva na sončnih rastiščih in na dobro propustnih apnenčastih tleh.

Kdaj jo nabiramo

Nabiramo jo od junija do julija, ko je rastlina v polnem cvetu, najbolje v opoldanskih urah sončnega vremena. To pomeni, da so odprti vsi cvetovi v socvetju, četudi so nekateri če odcveteli in oveneli. V tem času ima rastlina največ eteričnih olj.

Katere dele nabiramo

Odrežemo le cvetoča socvetja - cvetoče vršičke.

Zdravilni učinki

Sivka vsebuje veliko eteričnega olja, ki blagodejno deluje in pomirja napetost, glavobol, pomaga pri depresiji, razdraženosti, slabosti, nespečnosti. Na splošno vpliva na počutje, saj sprošča, odpravlja žalost, stres in brezvoljnost. Sivkina kopel blagodejno vpliva na menstrualne krče, neredno menstruacijo in revmo.

Priprava čaja

Posušena socvetja zdrobimo šele tik pred pripravo čaja. Dve žlički zdrobljene sivke prelijemo s skodelico vroče vode. Pokrit poparek naj stoji 5 minut, nato ga precedimo.

Drugi načini uporabe

 • Za kopeli, kopalne soli, obloge, inhalacije.

 • Za odišavljanje - prostora, mila, odganjanje moljev in mrčesa.

 • V kulinariki kot začimba - namakanje v vinu, za likerje, peciva.

 • Eterično olje in hidrolate uporabljajo v kozmetični industriji za kreme, mila, parfume …

 • Je dobra čebelja paša.

Na kaj moram biti pozoren

Dobro je, da sivko potem ko odcveti, močno porežemo, saj se bo bolj košato razrasla.

Zanimivosti

 • Lavandula izvira iz latinske besede “lavare”, ki pomeni umivati. Njene cvetove so stari Rimljani dajali v vodo za umivanje in pranje perila.

 • Veliko večjo veljavo je dobila v 13. stoletju, ko so začeli z destilacijo sivkinega olja, katerega so uporabljali za parfume in zdravila. Zdravilo naj bi jim pomagalo pri kugi, napadih omedlevice, dišava pa je služila bogatim damam proti neprijetnim vonjavam.

Sivka, prava

Latinsko ime: Lavandula angustifolia

Druga imena: kofendel, lavandel, lavandula, lavanda, sivač

JFMAMJJASOND
 Možno gojiti doma Raste v naravi

Viri

 1. Ašič, S., Kukman, J.(2007). Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih zelišč (prenovljena izdaja). Celje: Celjska Mohorjeva družba.
 2. Babičina najboljša domača zdravila;[prevedla Marjana Samide].(2018). Ljubljana: Mladinska knjiga.
 3. Beiser, R.;[prevedel Milan Lovka].(2011). Čaji iz zelišč in sadežev: nabiranje, pripravljanje, uživanje. Kranj: Narava.
 4. Kremer, B.P.;[prevedel Milan Lovka].(2007). Zdravilne rastline. Radovljica: Didakta.
 5. Pxhere: Lavandula angustifolia
 6. Needpix: Lavandula angustifolia
 7. Nikolčič, T.(2016). Čaji dobre misli Terezije Nikolčič: 101 zelišče za ljudi in živali. Ljubljana: Inštitut EKO365.
 8. Schmidt, I.;[prevedel Franc Rac].(2013). Zdravilne rastline. Tržič: Učila International.

Ustvarjalca spletne strani

To spletno stran sva za vas ustvarila Ana in Primož. Začeti dan s polno skodelico čaja ob spominjanju na topel poletni dan in na pot do tistega hriba, kjer se je na daleč vonjala materina dušica. Združiti veselje do pohajkovanja in nabiralništva ter priti domov utrujenih nog, s polno platneno vrečko zelišč. Bolj kot spoznavava svet zdravilnih rastlin, bolj sva navdušena nad njihovo uporabnostjo in večjo skrb čutiva do ohranjanja narave in njenih danosti.

Če želiš bit obveščen o novostih na strani in izvedeti še kaj več, nama sledi na Facebooku in Instagramu.

Kopiranje vsebine ni dovoljeno | Naberi si čaj ne prevzema odgovornosti za škodljive učinke pri uporabi rastlin. Pred uporabo rastlin za zdravljenje se posvetujte s strokovnjakom. | © Naberi si čaj