Resa, spomladanska

Spomladanska resa daje čajni mešanici čudovito barvo, njeni učinki pa se nanašajo predvsem na razstrupljanje in vnetje sečil, saj razkužuje sečila in pospešuje odvajanje vode

O rastlini

Spomladanska resa je večletni zimzeleni polgrmiček, ki zraste do 60 cm visoko. Spada v družino vresovk in močno spominja na jesensko vreso, ki raste v jeseni. Njen koreninski sistem se močno razraste, zato se lahko rastlina razširi po večji površini.

Steblo je olesenelo in se zlahka odlomi. Cvetovi se nahajajo samo na zgornjem delu poganjka in so podobnih rožnatih barv kot pri jesenski vresi, le da ima spomladanska resa venčne liste zrasle v zvon. Listi so igličasti in dolgi približno 7 mm, zbrani po 4 v vretencih na mlajših poganjkih.

Kje raste

Raste na pobočjih ob cestah, jasah, v iglastih gozdovih, v višje ležečih krajih gozdne meje, resavah, planinskih pašnikih.

Rada ima sončno lego ter odcedna, apnenčasta tla.

Kdaj jo nabiramo

Reso nabiramo med cvetenjem od januarja do aprila, najbolje v opoldanskih urah sončnega vremena.

Katere dele nabiramo

Nabiramo samo zgornje dele poganjkov, kjer so cvetovi – od 5 do 10 cm dolge vršičke.

Zdravilni učinki

V ljudskem zdravilstvu naj bi imela spomladanska resa iste zdravilne učinke kot jesenska vresa, čeprav v literaturi kot zdravilno najbolj pogosto najdemo samo jesensko vreso.

Rastlina vsebuje čreslovine, flavonoide, kremenčevo kislino in mineralne snovi.

Resa ima dolgo zgodovino uporabe v ljudski medicini. Njeni zdravilni učinki pomagajo zlasti pri boleznih ledvic in vnetju mehurja in sečil, saj pospešuje odvajanje vode. Je diuretik in antiseptik, ki razkužuje sečne poti. Resa povečuje izločanje žolča iz telesa. Raztapljala naj bi tudi ledvične in žolčne kamne. Nekoliko poveča znojenje.

Njeni depurativni učinki imajo vpliv na čiščenje toksinov iz telesa - razstrupljanje, čemur pravimo, da “čisti” kri. Je vazokonstriktor, ki oži ožilje in s tem vpliva na povišanje krvnega tlaka.

Pripisujejo ji tudi antirevmatske učinke. Rastlino macerirajo in iz nje ustvarijo obloge za zdravljenje revme in artritisa.

Resa ima adstrigentne učinke, ki imajo vpliv na kožo, zato se jo uporablja tudi zunanje – z ohlajenim poparkom razkužujemo rane in poškodbe, pomaga pri prhljaju, luskavici, kožnih boleznih ter srbenju.

Pater Simon Ašič jo priporoča tudi za lajšanje bolečine v očeh – z ohlajenim poparkom izmivamo vnete oči.

Pitje čaja pred spanjem sprošča napetost in pomaga pri pomirjanju ter pripravi na spanec.

Načini uporabe

Čaj oziroma poparek naredimo za razstrupljanje, povečanje izločanje vode, sproščanje napetosti, težave s spanjem. Spijemo do 3 skodelice na dan.

V ohlajeni obliki poparek uporabljamo tudi zunanje za razkuževanje in težave s kožo (prhljaj, luskavica, srbenje), izmivanje vnetih oči.

Prevretek uporabimo predvsem ob vnetju mehurja in sečil, bolezni ledvic, za povečanje izločanje žolča. Spijemo 2 skodelici čaja na dan.

Kopel: Poleg oblog za revmo, naj bi pri revmi pomagala tudi kopel. V vodo damo večjo količino poparka iz rese in se v takšni kopeli kopamo 2x na dan.

Reso lahko dodajamo čajnim mešanicam, saj jih lepo barvno popestri, predvsem tistim za izkašljevanje, saj naj bi nekoliko lajšala kašelj.

V vrtnarstvu se uporablja kot okrasna rastlina, za lepšanje gredic, skalnjakov, za utrjevanje podlage in raznih brežin, saj preprečuje erozijo. Lahko jo sadimo tudi v korita.

Priprava čaja

Za poparek prelijemo dve žlički zdrobljene rese s skodelico vrele vode. Pokrit poparek naj stoji 5-7 minut, nato ga precedimo.

V istih količinah zelišča napravimo tudi prevretek, le da zelišče pustimo v vodi vreti vsaj 5 minut.

Na kaj moram biti pozoren

Jesenska vresa in pomladanska resa sta v ljudskem zdravilstvu praktično enako uporabni, tako sveži kot posušeni. Vrese in rese pa se med seboj razlikujejo v času cvetenja. Rese cvetijo zgodaj spomladi, vrese pa v jeseni. Med seboj sta si različni tudi v obliki cvetov ter listov.

Sušimo celotne poganjke, oziroma veje rese na temperaturi med 30 in 40 stopinj Celzija. Tako bodo cvetovi ohranili lepo rožnato barvo. Na manjše koščke jo zdrobimo šele tik pred pripravo čaja. V kolikor reso dodajamo v čajne mešanice, po sušenju previdno posmukamo njene cvetove iz vejic, da jih čim manj poškodujemo.

Vrtnarski nasveti: Če jo gojimo kot okrasno rastlino na vrtu, jo vsako sezono po cvetenju obrežemo, saj s tem spodbudimo gosto rast (a ne zarežemo v star les). Je zelo nezahtevna grmovnica, ki prenese nizke temperature, sneg ter močno sušo. Rese raje ne sadimo pod drevesa ali druge grmovnice, saj ima močno razraščen koreninski sistem, ki preprečuje rast drugim rastlinam.

Zanimivosti

Spomladanska resa tako kot jesenska vresa spada v isto družino kot borovnica in brusnica - vresovke.

Resa, spomladanska

Latinsko ime: Erica carnea

Družina: vresovke, Ericaceae

Druga imena: erika, pomladna resa, vresa, resa, resje

Možne zamenjave: jesenska vresa (Calluna vulgaris), križnolistna resa (Erica tetalix), siva resa (Erica cinerea)

JFMAMJJASOND
 Možno gojiti doma Raste v naravi

Viri

 1. Ašič, S., Kukman, J.(2007). Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih zelišč (prenovljena izdaja). Celje: Celjska Mohorjeva družba.
 2. Beiser, R.;[prevedel Milan Lovka] (2011). Čaji iz zelišč in sadežev: nabiranje, pripravljanje, uživanje. Kranj: Narava.
 3. Gorenjski glas: Jesenska vresa za čista telesa
 4. Hensel, W.;[prevedel Janko Rode] (2008). Katera zdravilna rastlina je to? Olševek: Narava.
 5. Kremer, B.P.;[prevedel Milan Lovka] (2007). Zdravilne rastline. Radovljica: Didakta.
 6. Möhring, W.;[prevedla Ernest Jeler, Boris Turk] (2006). Zdravilna moč čajev. Ljubljana: Prešernova družba.
 7. Nikolčič, T.(2016). Čaji dobre misli Terezije Nikolčič: 101 zelišče za ljudi in živali. Ljubljana: Inštitut EKO365.
 8. Notranjski regijski park: Vresovke
 9. Plants for a future: Calluna vulgaris
 10. Utrinek: Jesenska vresa ali spomladanska resa?
 11. Vestnik: Lepotica vresa za zdrava telesa
 12. Vrt-narava: Jesenska vresa
 13. Zdrav planet: Vresa, jesenska

Ustvarjalca spletne strani

To spletno stran sva za vas ustvarila Ana in Primož. Začeti dan s polno skodelico čaja ob spominjanju na topel poletni dan in na pot do tistega hriba, kjer se je na daleč vonjala materina dušica. Združiti veselje do pohajkovanja in nabiralništva ter priti domov utrujenih nog, s polno platneno vrečko zelišč. Bolj kot spoznavava svet zdravilnih rastlin, bolj sva navdušena nad njihovo uporabnostjo in večjo skrb čutiva do ohranjanja narave in njenih danosti.

Če želiš bit obveščen o novostih na strani in izvedeti še kaj več, nama sledi na Facebooku in Instagramu.

Kopiranje vsebine ni dovoljeno | Naberi si čaj ne prevzema odgovornosti za škodljive učinke pri uporabi rastlin. Pred uporabo rastlin za zdravljenje se posvetujte s strokovnjakom. | © Naberi si čaj