O rastlini

Šentjanževka je ena najbolj znanih zdravilnih rastlin pri nas. Rastlina je trajnica in ima vretenasto razraslo koreniko, pokončno dvorobo steblo, ki se na zgornji tretjini razveji. Zraste do 70 cm. Njeni listi so ovalno jajčasti, brez pecljev, nasprotno nameščeni, prosojno pikčasti. Cvetovi so zlato rumene barve, zvezdaste oblike in sestavljajo gosta metličasta socvetja. Ko cvetove zmečkamo, se le ti rdeče obarvajo.

Kje raste

Raste po suhih travnatih pobočjih, na apnenčastih tleh, ob gozdovih, grmičevjih. Razširjena je po vsej Evropi, razen na skrajnem severu.

Kdaj jo nabiramo

Nabiramo jo od junija do julija, ko so rastline v polnem cvetu, ob opoldanskih urah na topel in sončen dan.

Katere dele nabiramo

Nabiramo samo cvetoče dele rastline, priližno 15 cm dolge vršičke poganjkov.

Zdravilni učinki

Rastlina vsebuje eterično olje, flavonoide, čreslovine, rdeče barvilo hipericin, hiperforin, fenolne kisline. Primerna je tako za zunanjo kot notranjo uporabo. Pitje šentjanževega čaja deluje pomirjevalno in ima na daljši rok dokazane antidepresivne učinke, pomaga pri potrtosti, tesnobi, histeriji, glavobolu, nespečnosti. Zaradi teh učinkov pomaga tudi ženskam v menopavzi, ki se lahko bojujejo s prej opisanimi simptomi. Pomaga tudi pri občutljivem in vnetem želodcu ter dvanajstniku, spodbuja delovanje prebavnih žlez in krvni obtok. Izredno cenjeno je tudi šentjanževo olje, ki pomaga pri celjenju ran, oteklin, oparin in opeklin ter pri preprečevanju okužb. Z njim lahko masiramo hrbet, sklepe, anus pri hemoroidih, vnet penis, blažimo notranja in zunanja vnetja vagine. Po sončenju lahko olje nanesemo na kožo in jo s tem zaščitimo pred izsušitvijo.

Priprava čaja

Dve čajni žlički zdrobljene rastline prelijemo s skodelico vrele vode. Pokrit poparek naj stoji 5 - 7 minut, nato ga precedimo.

Drugi načini uporabe

 • Že prej omenjeno šentjanževo olje in uporaba. Potrebujemo 200 gramov svežega cvetja in 1 liter olivnega olja. Cvetje stolčemo, zalijemo z olivnim oljem in namakamo 15 - 30 dni na soncu ali na toplem v kuhinji. Prvi teden more biti pripravek pokrit z gazo, da lahko voda iz zelišča izhlapeva. Ko je olje pripravljeno, postane rdeče barve. Odcedimo ga v novo steklenico in le to hranimo v hladnem in temnem prostoru.

 • Šentjanževo olje damo lahko v kopel, saj ustvari pomirjujoč občutek.

Na kaj moram biti pozoren

 • V kolikor posameznik jemlje antidepresive, lahko rastlina povzroči kontraindikacije, zato v tem primeru ne smete uživati čaja iz šentjanževke. Prav tako lahko pitje takšnega čaja neugodno vpliva na učinkovanje drugih zdravil, med njimi tudi na kontracepcijske tablete.

 • Šentjanževo olje ni primerno za nosečnice.

 • Šentjanževega olja ne smemo nanesti na kožo, ko smo v stiku z dnevno svetlobo (na primer med sončenjem), saj hipericin pri občutljivih ljudeh povzroči fotosenzibilnost (občutljivost na svetlobo).

Zanimivosti

 • Nekoč je veljalo, da še posebej dobro učinkuje proti zlim duhovom in drugim nesrečam, če jo trgamo ob poletnem sončnem obratu, oziroma kresu, na 24. junija. Verjeli so, da jim bo tako roža pomagala najti ljubega, ozdraviti bolezni in odvrniti strele.

 • V Nemčiji se lahko dobi zdravilo za zdravljenje depresije iz šentjanževke na recept.

Viri

 1. Ašič, S., Kukman, J.(2007). Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih zelišč (prenovljena izdaja). Celje: Celjska Mohorjeva družba.
 2. Babičina najboljša domača zdravila;[prevedla Marjana Samide].(2018). Ljubljana: Mladinska knjiga.
 3. Beiser, R.;[prevedel Milan Lovka].(2011). Čaji iz zelišč in sadežev: nabiranje, pripravljanje, uživanje. Kranj: Narava.
 4. Kremer, B.P.;[prevedel Milan Lovka].(2007). Zdravilne rastline. Radovljica: Didakta.
 5. Nikolčič, T.(2016). Čaji dobre misli Terezije Nikolčič: 101 zelišče za ljudi in živali. Ljubljana: Inštitut EKO365.
 6. Pxhere: Perforate St John’s wort
 7. Schmidt, I.;[prevedel Franc Rac].(2013). Zdravilne rastline. Tržič: Učila International.
 8. Slovenska flora: Hypericum perforatum
 9. Wikipedia: Šentjanževka