O rastlini

Rožmarin je zimzeleni polgrm, ki oleseni, cvetijo pa samo mladi poganjki. Cvetovi so rahlo vijolične do modre barve, včasih tudi rožnati ali beli. Njegovi listi pa so usnjati in igličasti, na zgornji strani temno zeleni, spodaj sivi.

Kje raste

V naravi raste v Sredozemlju, velikokrat pa ga tudi sadijo za okras in živo mejo. Pri nas je rožmarin gojen v lončkih, saj ga pozimi rado pozebe.

Kdaj ga nabiramo

Liste rožmarina lahko nabiramo skozi celo leto, poganjke pa od marca do junija.

Katere dele nabiramo

Liste (iglice) in poganjke (zgornjih 10 cm).

Zdravilni učinki

Rožmarin vsebuje eterično olje, ki krepi in poživlja telo, zvišuje krvni tlak, odpravlja glavobol, pomaga pri tvorbi žolča, odganja črevesne vetrove, bolečine v želodcu ter črevesju. Pomaga tudi pri prehladnih obolenjih ter kašlju in ga lahko uporabimo za grgranje pri vnetju ustne votline in grla. Pospešuje znojenje in izločanje seča. Vpliva na prekrvavitev maternice, ureja menstruacijo in jo izzove. Zaradi močnega učinkovanja na maternico ni priporočljiv za nosečnice! Lahko deluje tudi blagodejno na napetost, stres in tesnobo.

Priprava čaja

Dve žlički zdrobljenih listkov rožmarina prelijemo s skodelico vroče vode. Pokrit poparek naj stoji 3 minute, nato ga precedimo.

Drugi načini uporabe

 • Njegovo eterično olje se uporablja pri mišičnih krčih, zvinih, zmečkaninah, udarninah, izpahih …

 • Za čiščenje mazoljaste kože.

 • Za sprostitvene kopeli in kopalne soli.

 • V kulinariki - kot začimba za marinade.

 • V kozmetični industriji - za kreme, mazila, mila …

Na kaj moram biti pozoren

 • Čaj iz rožmarina ni primeren za nosečnice, saj ima premočen učinek na maternico.

 • Rožmarin ne potrebuje zelo kvalitetne zemlje, niti gnojenja. Najbolj uspeva na sončnih, apnenčastih in dobro odcednih tleh.

Zanimivosti

 • V preteklosti so verjeli, da naj bi jih rožmarin odvračal od nesreče, zato so vejice polagali na ceste, z njimi krasili ženina in nevesto, jih dajali celo v krste.

 • Proti koncu srednjega veka je veljal za sredstvo proti staranju. Takšno sporočilo je pošiljala madžarska kraljica Elizabeta iz 14. stoletja, ki naj bi se z rožmarinovo tinkturo tako pomladila, da se je vanjo zaljubil mlad poljski kralj.

Viri

 1. Ašič, S., Kukman, J.(2007). Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih zelišč (prenovljena izdaja). Celje: Celjska Mohorjeva družba.
 2. Babičina najboljša domača zdravila;[prevedla Marjana Samide].(2018). Ljubljana: Mladinska knjiga.
 3. Beiser, R.;[prevedel Milan Lovka].(2011). Čaji iz zelišč in sadežev: nabiranje, pripravljanje, uživanje. Kranj: Narava.
 4. Kremer, B.P.;[prevedel Milan Lovka].(2007). Zdravilne rastline. Radovljica: Didakta.
 5. Pxhere: Rosmarinus officinalis
 6. Needpix: Rosmarinus officinalis
 7. Nikolčič, T.(2016). Čaji dobre misli Terezije Nikolčič: 101 zelišče za ljudi in živali. Ljubljana: Inštitut EKO365.
 8. Schmidt, I.;[prevedel Franc Rac].(2013). Zdravilne rastline. Tržič: Učila International.