O rastlini
Pljučnik je zelnata trajnica, ki zraste od 10 do 30 cm visoko že zgodaj spomladi.
Stebelni listi so sedeči z belimi madeži oziroma pegami in ščetinastimi dlačicami. Prav tako z dlačicami poraščeno steblo ima navadno do 5 stebelnih listov.
Na vrhu stebla se razvije sestavljeno kobulasto socvetje, ki spominja na socvetje jegliča. Cvetovi pljučnika imajo lijakasto obliko. V zalistju je navadno po več cvetov, ki so sprva rožnate barve, nato se spremenijo v vijolično barvo, čisto na koncu cvetenja pa so modre barve.
Pritlični listi zrastejo iz korenike šele po cvetenju in so dolgopecljati, ovalno srčasti in nekoliko priostreni.
Kje raste
Pljučnik ima rad vlažna rastišča in raste v svetlih listnatih in mešanih gozdovih. Raste tudi na travnikih, pašnikih, ob gozdovih, na posekah, rečnih nabrežjih, tako na apnenčastih kot ilovnatih tleh.
Kdaj ga nabiramo
Pljučnik nabiramo že zgodaj spomladi, med marcem in majem.
Katere dele pljučnika nabiramo
Nabiramo liste in cvetočo zel brez korenine.
Zdravilni učinki
Pljučnik vsebuje kremenčevo kislino, rudninske snovi, smole, sluzi, čreslovine, flavonoide, saponine, askorbinsko kislino in alantoin.
Rastlino se uporablja predvsem za zdravljenje dihalnih poti in pljučnih bolezni zaradi visoke vsebnosti kremenčeve kisline.
Zaradi svojih učinkovin pljučnik blago rahlja in redči sluzi ter blaži draženje, pomaga pri dražečem kašlju in olajša izkašljevanje. Uporablja se ga pri gripi, bronhitisu, pljučnici in pljučni tuberkulozi. Pomaga tudi pri hripavosti in vnetju dihalnih poti.
Pljučnik ima protivirusno delovanje.
Načini uporabe
Čaj: Za zdravljenje dihalnih poti ter pljučnih bolezni pijemo čaj. Za kašelj in hripavost lahko čaj tudi grgramo. Po požirkih pijemo 3 do 4 skodelice čaja dnevno.
Tinkturo iz pljučnika uporabljamo za zdravljanje podobnih težav kot s čajem. Tinkturo se lahko uporablja le nekaj tednov na leto do trikrat dnevno po 10-15 kapljic razredčenih v 30 ml vode.
Kulinarika: Okus pljučnika spominja nekoliko na kumare. Lahko ga uporabimo v juhah, zelenjavnih prilogah in jajčnih jedeh. Iz njega nekateri pripravljajo tudi pljučnikov sok in sirup.
Priprava čaja
Eno do dve čajni žlički zdrobljenega zelišča prelijemo s skodelico vrele (150 ml) vode. Pokrit poparek naj stoji od 5 do 10 minut, nato ga precedimo.
Na kaj moram biti pozoren
Čeprav pljučnik spada v družino srhkolistnic, le ta ne vsebuje strupenih pirolizidinskih alkaloidov.
Ni dovolj zanesljivih podatkov o varni uporabi pljučnika pri otrocih, nosečnicah in doječih materah.
Ni znanih neželenih učinkov ob predpisani uporabi zdravilnega čaja, prav tako ni nobenih poročil o medsebojnem delovanju čaja iz pljučnika z drugimi zdravili.
Rastlino moramo posušiti na hitro pri temperaturi od 30 do 40 °C, da ostane lepe zelene barve, sicer rada potemni, kar pa je lahko znak osiromašene zeli z manjšo vsebnostjo zdravilnih učinkovin.
Zanimivosti
Pljučnik ima na listih svetle lise oziroma pege, ki spominjajo na pljuča, zaradi česar je rastlina dobila tudi ime.
Pitje pljučnikovega čaja ali soka naj bi priporočali predvsem pevcem, ki imajo težave s hripavostjo glasu.
Rastišča drugod po svetu
Pljučnik je razširjen po vsej Evropi.
Viri
- Bodi eko: Pljučnik
- Babičina najboljša domača zdravila;[prevedla Marjana Samide] (2018). Ljubljana: Mladinska knjiga.
- Gorenjske lekarne: Pljučnik, navadni
- Hensel, W.;[prevedel Janko Rode] (2008). Katera zdravilna rastlina je to? Olševek: Narava.
- Möhring, W.;[prevedla Ernest Jeler, Boris Turk] (2006). Zdravilna moč čajev. Ljubljana: Prešernova družba.
- Needpix: Pulmonaria officinalis
- Pixabay: Pulmonaria officinalis
- Rebolj, K. (2020). Narava vedno zmaga: moj poklic je nabiralka in to so moji najljubši recepti. Trzin: samozal.
- Stumpf, U.;[prevedla Špela Novak] (2014). Naša zdravilna zelišča: določanje in uporaba. Kranj: Narava.
- Viva: Pljučnik za zdrava dihala