Plahtica, navadna

Plahtica je v ljudskem zdravilstvu nadvse priljubljena rastlina, ki je najbolj znana po svojih učinkih na menstrualne težave

O rastlini

Plahtica je trajnica, ki zraste do 70 cm visoko. Ima majhne cvetove, ki so zelenkaste do nežno rumene barve ter rastejo v češuljasti obliki. Listi rastejo v pritlični rozeti in so dlanasto krpasti – s 5 do 11 krpami, spodaj so rahlo dlakavi, po robovih nazobčani.

V Sloveniji raste najmanj 25 vrst plahtice, ki vsebujejo podobne učinkovine, zato natančno določanje ni potrebno.

Kje raste

Plahtica raste na travnikih, pašnikih, ob poteh, robovih gozda, pogosteje v višje ležečih krajih, na nekoliko bolj vlažnih tleh – ob potokih in mlakah, v polsenci.

Kdaj jo nabiramo

Plahtico lahko nabiramo od maja do septembra, vendar je najbolje, da to storimo maja in junija, ko je rastlina v polnem cvetu.

Katere dele nabiramo

Nabiramo cvetove in liste plahtice.

Zdravilni učinki

Plahtica ima dolgo zgodovino uporabe in je v ljudskem zdravilstvu nadvse priljubljena. Že od nekdaj so jo uporabljali pri zdravljenju ureznin ter ran, kot notranje pa pri driski in ženskih tegobah. Klinično je plahtica slabo raziskana rastlina.

Plahtica vsebuje čreslovine, flavonoide, saponine, grenčine, majhno količino eteričnega olja in druge učinkovine.

Najbolj znana je po učinkovanju na številne ženske težave, predvsem menstrualne – beli tok, neredna menstruacija, premočna menstruacija, menstrualni krči, vnetje rodil in nožnice. Dolgotrajna uporaba plahtice naj bi zmanjšala nelagodje ob menopavzi in močne menstruacije. Uporablja se jo tudi za pripravo na porod, saj ugodno deluje na maternico.

Plahtica zmanjšuje krvavitev s tem, ko vpliva na skrčenje žil. Pospešuje celjenje ran, zato si lahko z njo pomagamo pri krvavenju v ustih, ter pri drugih ranah in urezninah.

Ker plahtica vsebuje čreslovine, ki učinkujejo adstringento, se jo uporablja tudi proti driski.

Zaradi njenih sedativnih učinkov nekoliko pomirja, zmanjša nervozo in pripomore k trdnemu spancu.

Načini uporabe

Čaj ali poparek uporabimo za vse zgoraj naštete ženske tegobe. Za lajšanje menstrualnih težav je potrebno piti čaj iz plahtice dva dni pred in med menstruacijo in sicer do 3 skodelice na dan. Čaj pijemo tudi za pomirjanje in ob driski. Za pripravo na porod začnemo piti čaj iz plahtice nekaj tednov pred porodom.

Z ohlajenim poparkom iz plahtice izpiramo rane, tako zunanje kot notranje (na primer vnetje v ustni votlini, vnetje dlesni).

Sedečo kopel pripravimo tako, da damo večjo količino poparka iz plahtice v toplo vodo v katero se usedemo. Kopel uporabimo ob vnetju nožnice in povečanem vaginalnem izločanju – belemu toku.

V kulinariki se uporabljajo mladi listi, tako sveži kot kuhani. Liste lahko uporabimo za dekoracije ali kot krožniček – nanj na primer položimo namaz.

V vrtnarstvu jo lahko uporabimo kot pokrovno rastlino, na primer na brežinah. Posadimo pet do sedem rastlin na kvadratni meter. Rastlina se sicer nekoliko počasneje razrašča.

Priprava čaja

Dve čajni žlički zdrobljenega zelišča prelijemo s skodelico vrele vode. Pokrit poparek naj stoji od 5 do 10 minut, nato ga precedimo.

Čaj iz plahtice nima izrazitega vonja, ima pa grenek in nekoliko trpek okus.

Na kaj moram biti pozoren

Dnevni odmerek posušene droge za odraslega človeka je 5 do 10 g zelišča. Eno skodelico sveže pripravljenega čaja pijemo dvakrat do trikrat na dan med obroki.

Plahtica je primerna tudi za otroke, ko imajo drisko, saj ima blago delovanje. Pri njih jo uporabljamo v manjših dnevnih odmerkih. Od prvega do četrtega leta je dovolj 1,5 do 3 g zelišča, od četrtega do desetega leta 3 do 5 g, medtem ko se od starosti desetih let naprej lahko uporablja običajne odmerke kot pri odraslih.

Podatkov o varnosti uporabe med dojenjem in nosečnostjo, ni. Niti ni poročil o medsebojnem delovanju z drugimi zdravili. Ni znanih neželenih učinkov pri uporabi plahtice, zato velja za varno zdravilno rastlino tudi ob dolgotrajni uporabi nizkih odmerkov.

Liste in cvetove sušimo nerazkosane. Nadrobimo jih šele tik pred uporabo, ko pripravljamo čaj.

Zanimivosti

 • Ob vlažnem in deževnem vremenu se na njenih listnih režah proti sredini lista stekajo drobne kapljice vode. Le te so vzbudile pozornost alkimistov, da so jih uporabljali v poskusih ustvarjanja zlata. Ravno zaradi teh poskusov je dobila rastlina kasneje rodovno ime Alchemilla.

 • Ime plahtica prav tako izhaja iz njenih listov, ki predstavljajo nekakšen plašček. Mogoče celo zato, ker kot plašček varuje ženske pred tegobami in vsem hudim?

 • V antičnih delih plahtice ni zaslediti, pri starih Germanih pa je bila že zelo cenjena in posvečena boginji narave in rodovitnosti – Friggi. V 16. stoletju najdemo zapise in slave o njej v vseh spisih o zdravilnih rastlinah.

Rastišča drugod po svetu

Razširjena je v Evropi in ponekod v Aziji.

Plahtica, navadna

Latinsko ime: Alchemilla vulgaris

Družina: rožnice, Rosaceae

Druga imena: božja plahtica, devet grbov trava, ebračica, hribja resa, hribska resa, hlebec, Marijin plašček, perje sv. Valentina, plenička, rosnik, rusnik, hribska resa

Možne zamenjave: alpska plahtica (Alchemilla alpina)

JFMAMJJASOND
 Možno gojiti doma Raste v naravi

Viri

 1. Ašič, S., Kukman, J.(2007). Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih zelišč (prenovljena izdaja). Celje: Celjska Mohorjeva družba.
 2. Babičina najboljša domača zdravila;[prevedla Marjana Samide] (2018). Ljubljana: Mladinska knjiga.
 3. Beiser, R. [prevedel Milan Lovka] (2011). Čaji iz zelišč in sadežev: nabiranje, pripravljanje, uživanje. Kranj: Narava.
 4. Gorenjske lekarne: Plahtica ali hribja resa
 5. Kremer, B.P. [prevedel Milan Lovka] (2007). Zdravilne rastline. Radovljica: Didakta.
 6. Nikolčič, T.(2016). Čaji dobre misli Terezije Nikolčič: 101 zelišče za ljudi in živali. Ljubljana: Inštitut EKO365.
 7. Plants for a future: Alchemilla xanthochlora - Rothm.
 8. Schmidt, I. [prevedel Franc Rac] (2013). Zdravilne rastline. Tržič: Učila International.
 9. Willfort, R. [prevedli in uredili dr. Anda Kalan, dr. Vinko Strgar in Franc Vogelnik] (1971). Zdravilne rastline in njih uporaba. Maribor: Založba obzorja
 10. Viri slik – Needpix: Blaumeise25, Bru-nO, Hans; Wikimedia: Carl Axel Magnus Lindman, Dmitry Makeev

Ustvarjalca spletne strani

To spletno stran sva za vas ustvarila Ana in Primož. Začeti dan s polno skodelico čaja ob spominjanju na topel poletni dan in na pot do tistega hriba, kjer se je na daleč vonjala materina dušica. Združiti veselje do pohajkovanja in nabiralništva ter priti domov utrujenih nog, s polno platneno vrečko zelišč. Bolj kot spoznavava svet zdravilnih rastlin, bolj sva navdušena nad njihovo uporabnostjo in večjo skrb čutiva do ohranjanja narave in njenih danosti.

Če želiš bit obveščen o novostih na strani in izvedeti še kaj več, nama sledi na Facebooku in Instagramu.

Kopiranje vsebine ni dovoljeno | Naberi si čaj ne prevzema odgovornosti za škodljive učinke pri uporabi rastlin. Pred uporabo rastlin za zdravljenje se posvetujte s strokovnjakom. | © Naberi si čaj