O rastlini

Plahtica je trajnica, ki zraste do 40 cm visoko. Ima majhne cvetove, ki so zelenkaste do nežno rumene barve ter rastejo v češuljasti obliki. Listi rastejo v pritlični rozeti in so dlanasto krpasti - s 7 do 11 krpami, spodaj so rahlo dlakavi, po robovih nazobčani.

Kje raste

Raste na travnikih, pašnikih, ob poteh, robovih gozda, v Sloveniji na višje ležečih krajih, kjer so tla nekoliko vlažna - ob potokih in mlakah, v polsenci.

Kdaj jo nabiramo

Nabiramo jo lahko od maja do avgusta, vendar je najbolje, da to storimo maja in junija, ko je rastlina v polnem cvetu.

Katere dele nabiramo

Nabiramo cvetove in liste.

Zdravilni učinki

Plahtica vsebuje eterično olje, čreslovine, vitamine, smolo, grenčine in druge učinkovine. Najbolj znana je po učinkovanju na vse vrste ženskih ginekoloških težav - beli tok, neredna menstruacija, premočna menstruacija, menstrualni krči, vnetje rodil in nožnice (za lajšanje menstrualnih težav je potrebno piti čaj iz plahtice dva dni pred in med menstruacijo, do 3 skodelice na dan). Lajšala naj bi porod, težave pri dojenju in menopavzi. Pomaga tudi pri krvavenju v ustih, vnetju ustne votline in žrela, pri prebavi in napihnjenosti, glavobolih, slabokrvnosti. Čaj tudi pomirja in pripomore k trdnemu spancu.

Priprava čaja

Dve čajni žlički zdrobljenega zelišča prelijemo s skodelico vrele vode. Pokrit poparek naj stoji od 5 do 10 minut, nato ga precedimo.

Drugi načini uporabe

  • V kulinariki (vsebuje veliko vitamina C), za dekoracije ali kot krožnik - na list lahko položimo na primer namaz.

  • S poparkom iz nje lahko izpiramo rane in mehurje na koži.

Na kaj moram biti pozoren

Liste in cvetove sušimo nerazkosane. Nadrobimo jih šele tik pred uporabo, ko pripravljamo čaj.

Zanimivosti

Ob vlažnem vremenu se na njenih listnih režah proti sredini lista stekajo drobne kapljice vode. Le te so vzbudile pozornost alkimistov, da so jih uporabljali v poskusih ustvarjanja zlata. Ravno zaradi teh poskusov je dobila rastlina kasneje rodovno ime Alchemilla.

Rastišča drugod po svetu

Razširjena je v Evropi in ponekod v Aziji.

Viri

  1. Ašič, S., Kukman, J.(2007). Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih zelišč (prenovljena izdaja). Celje: Celjska Mohorjeva družba.
  2. Babičina najboljša domača zdravila;[prevedla Marjana Samide].(2018). Ljubljana: Mladinska knjiga.
  3. Beiser, R.;[prevedel Milan Lovka].(2011). Čaji iz zelišč in sadežev: nabiranje, pripravljanje, uživanje. Kranj: Narava.
  4. Kremer, B.P.;[prevedel Milan Lovka].(2007). Zdravilne rastline. Radovljica: Didakta.
  5. Needpix: Alchemilla vulgaris
  6. Nikolčič, T.(2016). Čaji dobre misli Terezije Nikolčič: 101 zelišče za ljudi in živali. Ljubljana: Inštitut EKO365.
  7. Schmidt, I.;[prevedel Franc Rac].(2013). Zdravilne rastline. Tržič: Učila International.