Pegasti badelj

Pegasti badelj je bodičasta rastlina s čudovitim škrlatnim cvetom v katerem so zdravilna semena, ki pomagajo jetram pri hitrejšemu celjenju

O rastlini

Pegasti badelj zraste iz pritlične rozete med 70 in 150 cm visoko. Ima pokončno steblo, njegovi listi pa so podolgovati z belimi lisami in rumenimi bodicami na robovih. Na koncu stebla se nahaja bodeča vijolična cvetna glavica. Cela rastlina je praktično posejana z bodicami.

Kje raste

Pegasti badelj raste samoniklo na prisojnih in zavetnih pobočjih ter ledinah, gojen pa raste kot okrasna in zdravilna rastlina na vrtovih.

Kdaj ga nabiramo

Liste pegastega badlja nabiramo od maja do avgusta, plodove pa avgusta.

Katere dele nabiramo

Nabiramo liste in plodove (oziroma semena znotraj posušenega cveta) pegastega badlja.

Zdravilni učinki

Semena pegastega badlja vsebujejo silimarin, mešanico spojin, ki varujejo jetra in druge dele telesa pred škodljivimi radikali in so najboljša hranila za jetra. Pegasti badelj olajša težave tudi, ko so jetra že načeta zaradi bolezni, alkohola, zastrupitve s pokvarjeno hrano, zamaščenosti (pozor, pri zastrupitvi je potrebno takoj obiskati zdravniško pomoč in se ne zanašati na zdravilne učinke te rastline, zdravljenje z njim pa se lahko nadaljuje v domači oskrbi). Badelj namreč očisti jetra, ščiti in spodbuja k obnavljanju celic.

Poleg tega pa ima ugodne učinke na vse organe notranjega obtoka, pospešuje tvorbo žolča, krepi vranico, pospešuje izločanje vode, pomaga pri vnetju trebušne slinavke in pri diabetesu, njegovo eterično olje umirja krče v želodcu, pomaga pri menstrualnih krčih in pri belem toku.

Priprava čaja

Čaj iz semen: Semena pegastega badlja predhodno zmeljemo v mlinčku ali zdrobimo v terilnici, nato pa 1 žličko semen poparimo v 2-3 dl vode. Pokrit poparek naj stoji 10 - 15 minut, nato ga precedimo (pri načetih jetrih pijemo takšen čaj 3 do 4-krat dnevno, pol ure pred jedjo).

Drugi načini uporabe

Lahko pripravimo tinkturo iz pegastega badlja. Celotno rastlino pegastega badlja razrežemo na manjše koščke in jo namočimo v 40 % alkoholu za 3 tedne, vmes večkrat premešamo. Po končanem namakanju vsebino precedimo in tinkturo skladiščimo na hladnem v temni steklenici. Namesto celotne zeli lahko uporabimo tudi samo semena, ki jih v razmerju 1:3 (semena:alkohol) namakamo v 70 % alkoholu. 15-20 kapljic tinkture nakapljamo v 1 dl vode ali čaja. Pijemo 2-3 krat dnevno.

V kulinariki: Skuhani mladi listi se uporabljajo kot špinačo. Stebla listov lahko damo v krompirjevo juho.

Na kaj moram biti pozoren

Uživanje semen pegastega badlja ne priporočamo nosečnicam in doječim mamicam. Prav tako se ga ne priporoča alergikom in vsem, ki imajo žolčne kamne in maligne bolezni jeter.

Pri odpiranju ploda vedno uporabljajte debele rokavice in škarje, saj so po celotni rastlini posejane bodice, ki lahko poškodujejo vaše roke.

Za boljše učinkovanje se priporoča zaužitje semen pegastega badlja z izdelki, ki vsebujejo maščobe, saj je silimarin bolje topen v maščobah. Semena lahko tako dodate v jogurt, skuto ali jih zaužijete z drugimi mlečnimi izdelki.

Odvajalni učinek nastopi ob preveliki zaužiti količini pegastega badlja.

Zanimivosti

Pegastemu badlju zaradi legende pravijo tudi Marijin osat. Zgodba pravi, da ko je Marija iskala miren prostor za dojenje, naj bi rastlina to uvidila in jo skupaj z otrokom zaščitila s svojimi bodečimi listi. Nekaj kapljic mleka je ob tem padlo na liste in zaradi tega naj bi danes imeli listi bele lise in črte.

Rastišča drugod po svetu

Sredozemlje in Azija.

Pegasti badelj

Latinsko ime: Silybum marianum

Družina: nebinovke, Asteraceae

Druga imena: bodeča neža, bodečnica, bodečnice, bodika, Marijin osat, ostropec, ostropes, pegasti bodelj

Možne zamenjave: volnatoglavi osat (Cirsium eriophorum)

JFMAMJJASOND
 Možno gojiti doma  Raste v naravi

Viri

  1. Babičina najboljša domača zdravila;[prevedla Marjana Samide].(2018). Ljubljana: Mladinska knjiga.
  2. Farmedica: Pegasti badelj
  3. Moj pogled: Pegasti badelj proti boleznim jeter
  4. Needpix: Silybum marianum
  5. Nikolčič, T.(2016). Čaji dobre misli Terezije Nikolčič: 101 zelišče za ljudi in živali. Ljubljana: Inštitut EKO365.
  6. Pxhere: Silybum marianum
  7. Wikimedia: Silybum marianum, Silybum marianum

Ustvarjalca spletne strani

To spletno stran sva za vas ustvarila Ana in Primož. Začeti dan s polno skodelico čaja ob spominjanju na topel poletni dan in na pot do tistega hriba, kjer se je na daleč vonjala materina dušica. Združiti veselje do pohajkovanja in nabiralništva ter priti domov utrujenih nog, s polno platneno vrečko zelišč. Bolj kot spoznavava svet zdravilnih rastlin, bolj sva navdušena nad njihovo uporabnostjo in večjo skrb čutiva do ohranjanja narave in njenih danosti.

Če želiš bit obveščen o novostih na strani in izvedeti še kaj več, nama sledi na Facebooku in Instagramu.

Kopiranje vsebine ni dovoljeno | Naberi si čaj ne prevzema odgovornosti za škodljive učinke pri uporabi rastlin. Pred uporabo rastlin za zdravljenje se posvetujte s strokovnjakom. | © Naberi si čaj