O rastlini

Malina je listopaden grm. Njeni listi so pernato deljeni v 3-7 jajčaste lističe. Listi so spodaj sivkaste barve, zgornja stran pa je svetlo zelena. Cvetovi cvetijo v rahlih grozdastih socvetjih, njihovi venčni listi so beli. Njen plod je rdeča okrogla jagoda, ki je sestavljena iz večih manjših jagod v obliki grozda. Po steblu so posejane bodice.

Kje raste

Malina raste po gozdovih, jasah, posekah, živih mejah, zelo pogosto pa je kultivirana na domačih vrtovih.

Kdaj jo nabiramo

Malinove liste nabiramo maja in junija, preden rastlina začne cveteti. Malinove jagode nabiramo julija in avgusta, ko so zrele in popolnoma rdeče barve.

Katere dele nabiramo

Liste in jagode.

Zdravilni učinki

Čaj iz listov se uživa za čiščenje krvi, črevesna vnetja, drisko, pospešuje tudi znojenje ob povišani temperaturi, pospešuje odvajanje vode, čisti mehur, pomaga pri kožnih boleznih in izpuščajih. Pitje čaja se priporoča tudi nosečnicam, saj malina sprošča gladke mišice in olajša otrokov zdrs skozi porodni kanal (priporoča se pitje malinovega čaja in malinove kopeli v zadnji fazi nosečnosti). Učinkovit je tudi pri neurejenih in bolečih menstruacijah (s pitjem čaja je potrebno začeti že en teden prej). Njene jagode vsebujejo veliko vitaminov A, B, C, rudninskih snovi, železa, kalija, kalcija, kislin in barvil in so primerni za sladkorne, revmatične bolnike in tiste z želodčnimi težavami.

Priprava čaja

Posušene liste zdrobimo šele tik pred pripravo čaja. Eno žličko posušenih listov ali suhih plodov prelijemo s skodelico vrele vode. Pokrit poparek naj stoji 10 minut, nato ga precedimo.

Drugi načini uporabe

 • Malinove jagode se uporablja v kulinariki za bovle, marmelade, sirupe, malinovce, vina, likerje, sladice, sladoled …

 • Za obloge, ovitke, kopeli, umivanje nečiste kože.

 • Če damo zmečkane malinove liste na boleča mesta na telesu, nam le ti zmanjšajo bolečino.

Na kaj moram biti pozoren in omejitve

 • Starejši listi niso priporočljivi za nabiranje, saj vsebujejo veliko čreslovin in dajejo čaju trpek okus.

 • Malinove jagode je treba posušiti čim hitreje, najbolje kar umetno na 40 stopinj Celzija.

 • Nabiranje malinovih jagod v naravi je omejeno na 2 kg na osebo na dan.

Zanimivosti

 • Arheološke najdbe iz kamene dobe so pokazale, da so že takrat uporabljali malino. V srednjem veku je bila pomembna za preganjanje driske in kožnih bolezni, uporabljali pa so jo tudi za grgranje ob bolečem grlu.

 • V času vojne so sveže malinove in robidove liste fermentirali, saj so se ob tem zaradi čreslovin razvile snovi, ki imajo podobno aromo kot pravi čaj.

Rastišča drugod po svetu

Malina je razširjena po večjem delu severne poloble.

Viri

 1. Ašič, S., Kukman, J.(2007). Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih zelišč (prenovljena izdaja). Celje: Celjska Mohorjeva družba.
 2. Beiser, R.;[prevedel Milan Lovka].(2011). Čaji iz zelišč in sadežev: nabiranje, pripravljanje, uživanje. Kranj: Narava.
 3. Kremer, B.P.;[prevedel Milan Lovka].(2007). Zdravilne rastline. Radovljica: Didakta.
 4. Nikolčič, T.(2016). Čaji dobre misli Terezije Nikolčič: 101 zelišče za ljudi in živali. Ljubljana: Inštitut EKO365.