O rastlini

Lipovec je listopadno drevo in je zelo podoben lipi, le da je nekoliko nižji in cveti okrog 2 tedna kasneje. Lipa in lipovec sta dve različni drevesni vrsti in nista zgolj moška ter ženska oblika drevesa.

Lipovec ima nekoliko manjše liste (do 10 cm širine) in bolj polne cvetove - tudi do 15 cvetov nad ovršnim listom, medtem ko jih ima navadna lipa največ 5. Cvetovi lipovca imajo pecelj nad ovršnim listom, medtem ko ima lipa t.i. sedeč orvršni list – brez peclja. Njegovi cvetovi, ki se najpogosteje nabirajo za čaj, so rumenkasto bele barve, imajo močan vonj ter so izjemno bogati s cvetnim prahom. Na spodnji strani listov se v kotičkih žil nahajajo rdečkasto rjave dlačice. Cvetovi lipovca so razporejeni štrleče v vse smeri, medtem ko cvetovi lipe visijo navzdol.

Zreli plodovi lipovca v jeseni niso tako trdi kot pri lipi in jih lahko zlahka stremo.

Kje raste

Na lipovca najpogosteje naletimo v mešanih gozdovih, najdemo pa ga tudi ob cestah, drevoredih, parkih, na kmečkih vrtovih, dvoriščih.

Kdaj nabiramo rastlinske dele

Cvetove lipovca nabiramo ob cvetenju od junija do julija, najbolje ob opoldanskih urah na topel in sončen dan.

Pomembno je, da nabiramo komaj odprle cvetove lipovca skupaj z ovršnimi listi. Cvetovi lipovca naj bi namreč s starostjo razvili narkotične lastnosti.

Katere dele nabiramo

Za čaj nabiramo cvetove skupaj z ovršnimi listi. V kulinariki uporabljajo tudi liste lipovca.

Zdravilni učinki

Cvetovi lipovca vsebujejo eterična olja, flavonoide, sluzi in čreslovine. Pitje čaja vpliva na spodbujanje in povečanje odvajanja vode (diuretik), znojenje (diaforetik), znižanje povišane telesne temperature in spodbudi delovanje telesnega imunskega sistema. Moderna medicina teh učinkov sicer še ni potrdila.

Čaj iz cvetov pijemo predvsem pri prehladih in gripi, kašlju ter hripavosti. Učinki za lajšanje gripoznih in prehladnih obolenj so potrjeni tudi znanstveno. Zaradi vsebnosti sluzi, ki jih vsebujejo cvetovi, se lokalno zmanjša draženje sluznice in s tem tudi kašlja.

Ima spazmolitične lastnosti, zato vpliva na sproščanje krčev gladkih mišic.

Znižuje krvni pritisk zaradi česar se ga lahko uporablja pri povišanem krvnem pritisku, povezanim s poapnenjem žil in živčno napetostjo.

Je sedativ, njegova eterična olja nekoliko umirjajo napetost.

Načini uporabe

Čaj ali poparek uživamo za vse zgoraj naštete simptome.

Oglje lipovca je tudi uporabno in zdravilno - pomaga pri hudi driski, saj veže strupe v črevesju. Lahko ga posipamo po gnojnih ranah, saj prav tako absorbira strupene snovi (takšno oblogo je treba po desetih minutah odstraniti).

V kopel dodamo večjo količino bolj koncentriranega čaja za pomirjanje napetosti in pripravo na spanje. Cvetje lipovca lahko damo tudi v blazino, kar nas bo prav tako pomirilo in zazibalo v spanec.

Lesarstvo: Lipovec ima zelo mehek les, ki je primeren za izdelovanje drobnih predmetov.

V Kulinariki se lahko uporablja mlade liste lipovca. Lahko jih dodajamo solatam in sendvičem, imajo bolj blag ter nežen okus.

Priprava čaja

Eno do dve čajni žlički (2 do 4 g droge) cvetov lipovca poparimo s 150 ml vrele vode. Pokrit poparek naj stoji 5 do 10 minut, nato ga precedimo.

Cvetovi lipovca so odlični v čajni mešanici skupaj s kamilico in bezgom.

Na kaj moram biti pozoren in omejitve

V kolikor pijemo čaj lipovca zmerno in z njim ne pretiravamo, naj ne bi prišlo do neželenih učinkov. Ob prekomernem uživanju ima lahko vpliv na okvaro srca.

Pitje čaja iz lipovca se odsvetuje vsem ljudem, ki imajo težave s srcem zaradi učinka povečanega znojenja in odvajanja vode. Prav tako se uživanje odsvetuje ljudem, ki so alergični na cvetove lipovca.

Lipovčev čaj se ne priporoča otrokom, ki so mlajši od štirih let. Kasneje lahko za njih pripravimo čaj največ 2-krat na dan, z 1 gramom posušenih cvetov na 150 ml vrele vode. Čaj naj se ne uporablja za lajšanje napetosti pri otrocih, ki so mlajši od 12 let.

Ni podatkov o varnosti pitja lipovčevega čaja med nosečnostjo in dojenjem.

Pomembno je, da nabiramo komaj odprle cvetove lipovca lipovca skupaj z ovršnimi listi. Cvetovi lipovca naj bi namreč s starostjo razvili narkotične lastnosti.

Cvetove nabiramo samo za eno sezono. Stara droga namreč izgubi zdravilne učinke, kar lahko opazimo kot spremenjeno barvo cvetov - postanejo rdečkasti. Cvetove sušimo v senčnem ter zračnem prostoru, kjer temperatura ne presega 40 ⁰C.

Zanimivosti

 • Raziskovalci do zdaj še niso ugotovili, katera učinkovina v cvetovih lipovca naj bi spodbujala potenje. Nekateri avtorji so zato mnenja, da naj bi do potenja prišlo zaradi uživanja vročega napitka. Zaradi prijetnega sladkastega okusa, barve in vonja čaja naj bi ljudje ob bolezni zaužili več lipovčevega čaja, kar posledično vodi k močnejšemu potenju.

 • Lipa po latinsko je - Tilia platyphyllos Scop., lipovec je Tilia cordata Mill., njun križanec pa je Tilia x europaea.

 • Tako lipa kot lipovec sta nadvse dragoceni drevesi za čebele, saj daje obilo nektarja. Kot drevo sta pomembni za prosto živeče živali, saj je z njo povezanih 31 vrst žuželk ter gosenic.

 • Lipovca so poznali in uporabljali že v kameni dobi. Iz mehkih notranjih delov lubja so pletli vrvi, košare in delali čevlje.

Rastišča drugod po svetu

Razširjen je po Evropi, najdemo ga v Sibiriji, Krimu in Kavkazu.

Viri

 1. Ašič, S., Kukman, J.(2007). Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih zelišč (prenovljena izdaja). Celje: Celjska Mohorjeva družba.
 2. Babičina najboljša domača zdravila;[prevedla Marjana Samide] (2018). Ljubljana: Mladinska knjiga.
 3. Beiser, R.;[prevedel Milan Lovka] (2011). Čaji iz zelišč in sadežev: nabiranje, pripravljanje, uživanje. Kranj: Narava.
 4. Gorenjske lekarne: Lipa, navadna
 5. Kam z mulcem: 5 razlogov za obisk Predjamskega gradu z mulci
 6. Kremer, B.P.;[prevedel Milan Lovka] (2007). Zdravilne rastline. Radovljica: Didakta.
 7. Nikolčič, T.(2016). Čaji dobre misli Terezije Nikolčič: 101 zelišče za ljudi in živali. Ljubljana: Inštitut EKO365.
 8. Plants for a future: Tilia cordata - Mill.
 9. Pomurske lekarne: Lipa in Lipovec (Tilia platyphyllos Scop. in Tilia cordata Mill. ter Tilia x europaea - križanec prve in drugega)
 10. Pxhere: Linden
 11. Schmidt, I.;[prevedel Franc Rac] (2013). Zdravilne rastline. Tržič: Učila International.
 12. Zeleni svet: Lipa in lipovec sta simbola slovenske krajine
 13. Viri slik – Flickr: Andreas Rockstein 1, 2, 3; PxHere; Wikimedia commons: Ptelea, Yann Forget, Neuchâtel Herbarium, 1