Kopriva, mala
Mala kopriva ima antialergene, protivnetne in diuretične učinke. Pitje čaja se uporablja za razstrupljanje telesa, ohlajeni poparek pa za nego las in kože.
Mala kopriva ima antialergene, protivnetne in diuretične učinke. Pitje čaja se uporablja za razstrupljanje telesa, ohlajeni poparek pa za nego las in kože.
Mala kopriva je enoletnica, ki zraste od 20 do 50 cm visoko. Ima dlakavo steblo in je razvejana. Njeni listi so nasprotno nameščeni in v primerjavi z veliko koprivo manj podolgovati ter manjši. Listi so dlakavi in imajo nazobčan rob.
Ob dotiku listov in stebla nas opeče, saj ima mala kopriva na površini celotne rastline žgalne dlačice oziroma laske (izjema so mladi listi in mladike, ki zrastejo med marcem in majem). Manjši cvetovi rastejo iz zalistja. Rastlina je enodomna, kar pomeni, da so moški in ženski cvetovi skupaj na eni rastlini.
Mala kopriva ima popolnoma enake zdravilne učinke kot velika kopriva. Razlikujeta se le po fizičnih lastnostih.
Mala kopriva raste v bližini naselij, praviloma na manj urejenih in neobdelanih tleh, ob živih mejah, ograjah, vodah, v vlažnih gozdovih. Najraje raste na tleh, ki vsebujejo veliko dušika (le tega pa pretvarja v aminokisline). Kopriva raste tako divje v naravi kot tudi gojena na vrtu.
Malo koprivo nabiramo od marca do junija. Nabiramo mlade vršičke te zdravilne rastline skupaj z listi. Kasneje lahko nabiramo le še posamezne liste male koprive. Korenine je najbolje nabirati v jeseni, saj v tem času vsebujejo največ učinkovin.
Po tem ko kopriva zacveti, je najbolje rastlino porezati pri tleh in kmalu bodo pognale mlade koprive, katerim lahko zopet porežemo zgornje mlade vršičke.
Nabiramo vse dele koprive, tako mlade poganjke, liste, korenine kot semena in vršičke cvetov.
Listi koprive vsebujejo klorofile, flavonoide, aminokisline, derivate kavne kisline, mravljično kislino, kremenčevo kislino, vitamine in minerale (železo, kalij, kalcij, magnezij). Med bolj znanimi učinkovinami v korenini pa so fitosteroli, lecitini, lignini, čreslovine in vodotopni polisaharidi. Kopriva ima antialergene, protivnetne in diuretične učinke.
Rastlinski stiroli – beta-stirol (le ta se nahaja v korenini) pomaga pri zdravljenju povečane prostate – pretok seča se poveča, količina seča, ki ostaja v mehurju, se zmanjša. Raziskave kažejo, da izvleček iz koprive občutno zmanjša simptome benignega povečanja prostate.
Koprivni izvlečki blažijo vnetja v telesu. To pomaga upočasniti proizvodnjo citokinov, ki so povzročitelji vnetnih reakcij, zaradi česar se jo priporoča za revmatska obolenja in vnetja sečil.
Železo, vitamin C in klorofil, ki se nahajajo v mali koprivi so učinkoviti pri preprečevanju slabokrvnosti in oslabelosti, rastlina pa pomaga tudi dekletom, ki imajo močne krvavitve med menstruacijo ali osebam, ki pogosto krvavijo iz nosu, saj nadomešča izgubo železa. Pomaga nam pri boljšem počutju in pri krepitvi imunskega sistema.
Zaradi antialergenskih učinkov lajša seneni nahod, saj zdravilna rastlina spodbuja nastajanje interlevkina-2 in T-celic, ki pomagajo pri obvladovanju alergijskih reakcij.
Za težave s prostato naredimo prevretek iz korenine male koprive. Za iste težave lahko naredimo tudi tinkturo iz koprive. 1 žličko tinkture razredčimo v 100 ml vode dvakrat na dan.
Čaj oziroma poparek iz sveže ali posušene male koprive pijemo pri spomladanskem razstrupljanju telesa, za obnavljanje krvi, zniževanje krvnega sladkorja pri sladkorni bolezni, krepitev organizma, pri vnetjih v telesu (revmatska obolenja in vnetja sečil).
Nega las - njeno zdravilnost opazimo tudi pri umivanju las in odpravljanju prhljaja, saj umiri lasišče in naredi lase bolj sijoče in mehkejše (umivanje las s poparkom iz kopriv). Prav tako preprečuje izpadanje las in prekomerno mastenje las. Zaradi svojih izjemnih učinkov na lase je zelo pomembna sestavina v farmaciji, predvsem za šampone. Recepte za uporabo male koprive pri negi las najdete tukaj.
Nega kože - pitje čaja ali nanos tonika (ohlajen koprivni poparek) iz kopriv pomaga zoper mastni koži in proti aknam. Kopriva pomaga pri zooženju por in preprečuje njihovo zamašitev. Tonik iz male koprive lahko uporabimo tudi za pomiritev razdražene kože, saj učinkuje protivnetno.
V kulinariki je izjemno pomembna, saj z njo zaužijemo številne koristne snovi, minerale in vitamin C. Pripravimo lahko špinačo iz koprive, krompirjevo juho s koprivo, namaze, pesto, likerje, koprivin kis, koprivin sirup in številne druge jedi, katerih receptov je na spletu veliko.
Semena in vršičke cvetov koprive uporabljamo za obloge pri revmi. Semena naj bi bila tudi učinkovit afrodiziak zaradi vsebnosti rastlinskih hormonov, mineralov in vitaminov, ki pomagajo pri izčrpanosti in zmanjšani delovni storilnosti.
V vrtnarstvu je ravno tako nepogrešljiva. Služi kot gnojilo za pospeševanje rasti rastlin na vrtu, povečanje odpornosti rastlin in zoper listnim ušem ter gosenicam.
Čaj iz korenine pripravimo tako, da korenine najprej skrbno operemo in odstranimo tanjše koreninice. Nato korenine na drobno narežemo in jih posušimo, lahko pa jih uporabimo še sveže. Priporočljiv dnevni odmerek je 4-6 g suhe korenine (od 2 do 3 skodelice čaja na dan). 1 žličko sesekljane korenine damo v skodelico vode in pustimo vreti 10 minut, zatem pa še nadaljnih 10 minut pustimo stati, nato odcedimo.
Čaj iz listov koprive pripravimo na podoben način. Lahko uporabimo sveže ali posušeno zelišče. V skodelico vroče vode damo 1 žližko zdrobljenega zelišča in počakamo 10 minut, nato poparek precedimo. Priporočen dnevni odmerek znaša 8-12 g posušenih listov, ki je razporejen na 2-3 dele.
Kontraindikacije: Koprive ne priporočamo v uporabo osebam, ki imajo motnje v delovanju srca, ledvic in pri zastajanju vode. Prav tako jo ne priporočamo med nosečnostjo in v času dojenja, saj še ni dovolj znanstvenih raziskav, ki bi potrdile varnost uporabe pri tovrstnih težavah in v obdobju materinstva.
Preden jo začnete uporabljati v terapiji pri povečani prostati, se je potrebno o tem posvetovati z zdravnikom.
Stranski učinki prepogostega uživanje koprive, ali uživanje koprive v prevelikih količinah, so prebavne motnje, lahko pa pride tudi do alergičnih reakcij na koži.
Žgalni laski v koprivi vsebujejo histamin in mravljično kislino zaradi katere nas opeče. Če koprivo skuhamo ali dobro zmencamo, izgubi pekoči učinek. Latinsko poimenovanje Urtica izvira iz besede “urere”, ki pomeni skelenje.
Proti nadležnemu srbenju in pekoči bolečini ob stiku s koprivo pomagajo obkladki iz listov ozkolistnega trpotca.
V obsežni 6-tedenski raziskavi je več kot 10 000 udeležencev, ki imajo artritična in revmatična obolenja, uživalo izvleček oziroma ekstrakt iz listov kopriv kot dodatek k zdravljenju, deloma pa tudi kot samostojno zdravljenje. Izkazalo se je, da je 80-95 % bolnikov ocenilo učinkovanje pripravka kot dobro ali zelo dobro. Revmatične bolečine so se pri dobri polovici udeležencev zmanjšale (Grünwald in Jänicke, 2006).
Latinsko ime: Urtica urens
Družina: Koprivovke, Urticaceae
Druga imena: koprica, kropiva, kropljiva ožarnica, pečnica, pekoča kopriva, žagalica, žrnica, žgoča kopriva, živa kopriva
Možne zamenjave: velika kopriva (Urtica urens), bela mrtva kopriva (Lamium album)
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
To spletno stran sva za vas ustvarila Ana in Primož. Začeti dan s polno skodelico čaja ob spominjanju na topel poletni dan in na pot do tistega hriba, kjer se je na daleč vonjala materina dušica. Združiti veselje do pohajkovanja in nabiralništva ter priti domov utrujenih nog, s polno platneno vrečko zelišč. Bolj kot spoznavava svet zdravilnih rastlin, bolj sva navdušena nad njihovo uporabnostjo in večjo skrb čutiva do ohranjanja narave in njenih danosti.
Če želiš bit obveščen o novostih na strani in izvedeti še kaj več, nama sledi na Facebooku in Instagramu.