Kamilica, prava

Kamilica velja za eno najbolj pogosto uporabljenih zdravilnih rastlin za čaj, ki raste skoraj na vsakem vrtu in ima široko paleto zdravilnih učinkov

O rastlini

Kamilica je enoletna rastlina, ki zraste do 50 cm visoko in je ena najbolj pogosto uporabljenih zdravilnih rastlin. Ima kratko korenino, njeno steblo je pokončno in razvejano. Cvetni koški so stožčasti, votli in rumene barve, obdajajo pa jih beli venčni listki, ki so zavihani nekoliko navzdol.

Celotna rastlina ima intenziven aromatičen vonj na podlagi katerega jo lahko ločimo od drugih kamilici podobnih rastlin.

Kje raste

Kamilica raste na njivah, med žitom, na obdelanih in neobdelanih tleh, nasipališčih, ob poteh, tako rekoč na vsaki zemlji, ki ni pretirano tretirana s škropilnimi sredstvi. Najbolj pogosto pa je gojena na domačem vrtu.

Kdaj jo nabiramo

Nabiramo jo v času cvetenja, med junijem in avgustom, najbolje ob opoldanskih urah na suh in sončen dan.

Katere dele nabiramo

Nabiramo samo cvetove - cvetne koške.

Zdravilni učinki

Kamilica vsebuje štiri glavne skupine učinkovin in sicer eterično olje, kumarine, polisaharide in flavonoide. Posamezne učinkovine imajo protivnetne, protibakterijske, spazmolitične (sproščanje krčev) lastnosti in učinek celjenja ran, kjer pa ne gre zanemariti tudi medsebojnega delovanja prisotnih učinkovin. Kamilica ima tako zaradi svojih zdravilnih učinkovin pomembno vlogo pri razkuževanju, celjenju ran, odpravljanju bolečin, vnetij ter krčev.

V ljudski medicini ima dolgo tradicijo in je izjemno popularna. Naši predniki so si z njo blažili vnetja in krče v prebavilih, tako pri odraslih kot otrocih. Zunanje so jo uporabljali predvsem za izpiranje ran.

Kamilica spada med bolj raziskane zdravilne rastline. Proučevali so njene zdravilne učinke ter jih tudi strokovno podprli.

Kamilico v farmaciji in domačem zdravilstvu uporabljamo za lajšanje prebavnih težav, želodčnih bolečin, trebušnih krčev, črevesnih vetrov ter napihnjenosti. Pospeši izločanje žolča.

Z njo si lahko pomagamo ob vnetju dihalnih poti, vnetju sluznice v ustni votlini, vnetju spolovil in vnetju v predelu zadnjika. Pospešuje znojenje telesa. Kamilica nekoliko razširja žile zaradi česar se zniža krvni tlak.

V primeru opeklin, kožnega vnetja in nečiste kože si lahko s poparkom izpiramo kožo ali poparek dodamo kopeli. S kamiličnim poparkom lahko umivamo lase pri boleznih lasišča in ranah, izpiramo poškodovano kožo, izpuščaje, mazolje, utrujene oči, ter krvavitve v ustni votlini ali ob zobobolu. Kopel s kamiličnim poparkom si lahko pripravimo tudi ob srbenju kože ter težavah s hemoroidih.

Kamilica pomaga pri ženskih težavah, ob bolečih menstrualnih krčih in belemu toku. V ljudski medicini so z ohlajenim poparkom kamilice umivali dojenčka in porodnico.

Pitje čaja pred spanjem umiri napetost in razdražljivost ter prinese miren spanec.

Načini uporabe

Čaj oziroma poparek pijemo za lajšanje prebavnih težav, pomirjanje napetosti, znižanje krvnega tlaka povečanje izločanja žolča, znojenja in ob menstrualnih krčih (čaj je potrebno piti že nekaj dni pred začetkom menstruacije). Na dan spijemo 3-4 skodelice sveže pripravljenega kamiličnega čaja.

Ob vnetju dihalnih poti in ustne votline poparek grgramo. V primeru poškodb in vnetja kože, nečiste kože, izpuščajev, kožo izpiramo z ohlajenim poparkom.

Za kopel si pripravimo večjo količino poparka iz kamilice, ki ga zlijemo v vodo v kateri se kopamo. To metodo uporabimo pri težavah s kožo, srbenjem, vnetjem spolovil, vnetjem v predelu zadnjika in hemoroidi ter za pomirjanje pred spanjem.

Tople obloge iz kamilice uporabimo pri otroških prehladih, trebušnih krčih ali vnetjih ušes. Potrebno je popražiti kamilice, jih nato zaviti v čisto krpo in položiti na prizadeto mesto (pazljivi bodite, da obloga ni prevroča). Kamilične obloge lahko polagamo tudi na otekle in vnete veke, utrujene oči od branja, pisanja in dela na računalniku.

Obkladek uporabimo pri menstrualnih krčih. Na vroč obkladek nakapljamo nekaj kapljic kamiličnega eteričnega olja si ga položimo na trebuh. Namesto eteričnega olja lahko uporabimo tudi koncentriran poparek iz kamilice. Obkladki namočeni v ohlajen kamilični poparek se lahko uporabijo tudi za kožna vnetja, opekline, rane, hemoroide.

Inhalacije so odlične pri vnetju ustne votline in dihal. Vdihavanje parne kamilične kopeli izvajamo večkrat dnevno.

Kamilično olje oziroma macerat kamilice se uporablja za pomirjanje razdražene kože, za vtiranje pri oteklinah ali drugih poškodbah, bulah ter revmi. Macerat je odličen tudi za nahranjenje kože in njeno pospešeno regeneracijo.

Pripravimo ga tako, da v 1 liter olivnega olja za mesec dni namočimo kamilice. Celotno zmes v posodi pustimo na soncu, pazimo, da v njej ni kakšnih zračnih mehurčkov in da so cvetovi namočeni v olju. Po pretečenem času olje precedimo v steklenico. Na prizadeta mesta nekajkrat na dan vtiramo olje.

V kulinariki lahko kamilico uporabljamo za barvanje pijač, bonbonov in testa. Kamilica ima izjemno aromatičen vonj, po okusu pa je grenka.

V vrtnarstvu je prav tako nepogrešljiva in jo je dobro imeti na vrtu med drugimi vrtninami, saj ugodno vpliva na zdravje rastlin. S kamiličnim čajem lahko poškropimo rastline, ki so jih napadle uši ali jih je poškodovala toča.

V homeopatskem zdravljenju se kamilico v obliki homeopatskih granul, oziroma kroglic, uporablja predvsem pri otrocih, ko jim na primer izraščajo novi zobje in je prisotno nelagodje.

Priprava čaja oziroma poparka

Recept za kamilični čaj: Dve žlički posušenega ali svežega zelišča prelijemo s skodelico vrele vode (150 ml). Pokrit poparek naj stoji 6 do 7 minut, nato ga precedimo.

Za inhalacijo eno ali dve veliki žlici kamilic prelijemo s 100 ml vrele vode in premešamo. Takoj začnemo z vdihavanjem pare.

Za kopel prelijemo eno do dve veliki žlici kamilic z 1 litrom vrele vode, nato premešamo in pustimo stati 5 do 10 minut. Preden dodamo poparek v kopel, ga precedimo.

Na kaj moram biti pozoren

Stranski učinki kamilice: Na splošno velja kamilica za varno zdravilno rastlino, saj kljub dolgi zgodovini uporabe ni poznanih neželenih učinkov. Prav tako ni podatkov o medsebojnem delovanju kamilic z zdravili. Določeni ljudje pa so lahko na kamilico, ter na druge rastline iz družine nebinovk, alergični, in je zato ne smejo uporabljati. Alergične reakcije se kažejo kot zatečenost jezika, otekanje ustnic, grla in oči, srbenje po telesu. Takšne reakcije so sicer redke.

Pri otrocih lahko pripravimo manj koncentriran kamilični čaj. Otroci, ki so stari od 1 do 4 let naj zaužijejo eno tretjino odmerka za odrasle, otroci od 4 do 10 let pa lahko zaužijejo dve tretjini odmerka za odrasle. Pred začetkom zdravljenja dojenčkov in otrok, ki so mlajši od enega leta, se je potrebno posvetovati z zdravnikom.

Ni nobenih dokazov o škodljivosti ali neugodnih učinkov kamilice ter njenih pripravkov na nosečnice in doječe matere.

V nekateri literaturi zasledimo, da naj ne bi zauživali kamiličnega čaja po bruhanju.

Ponekod navajajo, da naj bi pretirana uporaba kamiličnega čaja vodila do živčnega nemira in omotice. Zagotovo velja zmernost pri uporabi - 3 do 4 skodelice čaja dnevno so dovolj.

Kamilico se lahko uporablja tudi za zdravljenje na živalih.

Sušenje naj poteka hitro na temperaturi med 30 in 40 stopinj Celzija, nato pa suhe kamilice pazljivo shranimo, saj so cvetni koški zelo drobljivi.

Gojenje kamilice na domačem vrtu

Glede na to, da je kamilica enoletnica, jo je potrebno vsako leto na novo posejati. A dobra novica pri tem je, da se najpogosteje zaseje kar sama, potem ko je seveda že prisotna na vrtu, zato nimamo prav nobenega dodatnega dela.

V kolikor pa jo želimo posejati, saj je na vrtu še nimamo, jo lahko konec marca posejete v sadilne lončke. Sadike iz sadilnih lončkov na prosto prenesemo maja, ko je zunaj že nekoliko topleje. Če jo želite posejati direktno na gredice, to storite konec aprila ali maja.

Kamilico je najbolje posejati/posaditi v bližini fižola saj nase privablja uši in ga tako zaščiti pred njihovim napadom. V kolikor bodo kamilico napadle uši, bo nekoliko slabše cvetela, a bomo na ta račun imeli bolj zdravo zelenjavo.

Rastlino lahko razširjamo tudi s presajanjem sadik, v kolikor smo kamilico posejali direktno na gredico. Ko grmički zrastejo v premer 10 cm, jih razredčimo. Če želimo preprečiti oziroma omejiti samozasaditev, moramo redno obirati cvetove, saj na ta način onemogočimo nastanek semen.

Zanimivosti

 • Zaradi njene pogoste uporabe se številni ljudje spomnijo njenega vonja še iz otroštva.

 • Kamilica ima dokazano učinkovitost pri celjenju ran. Pri ljudeh, ki si odstranijo tetovažo, vpliva na pospešeno sušenje in tvorbo nove kože.

 • Zaradi razširjenega gnojenja in strupenih škropilnih sredstev, je kamilico vse težje najti na poljih ter drugod v naravi.

 • Kamilico so uporabljali že stari Rimljani in Grki - predvsem za zbijanje vročine.

 • Kamilico so nekoč uporabljali kot nadomestek za tobak.

 • Njeno rodovno ime Matricaria izhaja iz besede mati in maternica, saj so jo že od nekdaj uporabljali za ženske težave.

 • Germanska plemena so jo zaradi njene podobnosti s soncem častila kot sončno rastlino.

Rastišča drugod po svetu

V naravi je razširjena v Južni, Srednji in Vzhodni Evropi, gojena pa je razširjena po celem svetu.

Kamilica, prava

Latinsko ime: Matricaria chamomilla ali Matricaria recutita

Družina: nebinovke, Asteraceae

Druga imena: gamilica, gomoljica, hermanek, kamenika, maternjak, maternik, mrvca, rumenek, vonjavka

Možne zamenjave: njivska pasja kamilica (Anthemis arvensis), nedišeča trirobka (Tripleurospermum inodorum)

JFMAMJJASOND
 Možno gojiti doma Raste v naravi

Viri

 1. Ašič, S., Kukman, J.(2007). Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih zelišč (prenovljena izdaja). Celje: Celjska Mohorjeva družba.
 2. Babičina najboljša domača zdravila;[prevedla Marjana Samide].(2018). Ljubljana: Mladinska knjiga.
 3. Beiser, R.;[prevedel Milan Lovka].(2011). Čaji iz zelišč in sadežev: nabiranje, pripravljanje, uživanje. Kranj: Narava.
 4. Bodi eko: Kamilica: najbolj priljubljena zdravilna rastlina
 5. Farmedica: Kamilica
 6. Gorenjske lekarne: Kamilica, prava
 7. Kremer, B.P.;[prevedel Milan Lovka].(2007). Zdravilne rastline. Radovljica: Didakta.
 8. Needpix: Matricaria chamomilla
 9. Nikolčič, T.(2016). Čaji dobre misli Terezije Nikolčič: 101 zelišče za ljudi in živali. Ljubljana: Inštitut EKO365.
 10. Plants for a future: Matricaria recutita - L.
 11. Pomurske lekarne: Kamilica, prava (Matricaria chamomilla)
 12. Saljic: Kamilica
 13. Seniorji: Domača lekarna: kamilica
 14. Pxhere: Matricaria chamomilla
 15. Vrt obilja: Kamilica

Ustvarjalca spletne strani

To spletno stran sva za vas ustvarila Ana in Primož. Začeti dan s polno skodelico čaja ob spominjanju na topel poletni dan in na pot do tistega hriba, kjer se je na daleč vonjala materina dušica. Združiti veselje do pohajkovanja in nabiralništva ter priti domov utrujenih nog, s polno platneno vrečko zelišč. Bolj kot spoznavava svet zdravilnih rastlin, bolj sva navdušena nad njihovo uporabnostjo in večjo skrb čutiva do ohranjanja narave in njenih danosti.

Če želiš bit obveščen o novostih na strani in izvedeti še kaj več, nama sledi na Facebooku in Instagramu.

Kopiranje vsebine ni dovoljeno | Naberi si čaj ne prevzema odgovornosti za škodljive učinke pri uporabi rastlin. Pred uporabo rastlin za zdravljenje se posvetujte s strokovnjakom. | © Naberi si čaj