O rastlini

Dobra misel je trajnica, ki zraste v nizek grmiček do pol metra visok. Njeno razvejeno štirirobo in rahlo dlakavo steblo je v zgornjem delu nekoliko rdečkasto. Listi so jajčaste oblike, na spodnji strani posuti z drobnimi žlezami in so navzkrižno nameščeni. Majhni cvetovi so rožnato vijolične, včasih celo karminasto rdeče barve in so združeni v kobulasta socvetja.

Vsi deli rastline so nadvse aromatični, ko jih pomečkamo med prsti.

Prav zaradi njenega širokega spektra učinkovanja je dobila ime dobra misel.

Kje raste

Dobra misel raste na prisojnih pobočjih, na rahlo zakisanih tleh v gozdovih, ob gozdnih poteh, jasah, brežinah, suhih travnikih.

Kdaj jo nabiramo

Dobro misel nabiramo od junija do avgusta.

Katere dele nabiramo

Nabiramo cel zgornji del rastline, ne pa spodnjega, saj po juniju oleseni.

Zdravilni učinki

Dobra misel vsebuje čreslovine, grenčine in eterično olje pri katerem je predvsem timol tista sestavina, ki poskrbi za njen aromatičen okus. Poleg tega vsebuje tudi železo, omega 3 maščobne kisline, vitamine K, A in C, magnezij.

Sestavini eteričnega olja - timol in karvakrol ugodno delujeta pri bakterijskih, virusnih in glivičnih okužbah. Dobra misel pomaga pri vnetju ustne votline, kašlju, hripavosti, saj razkužuje usta in grlo. Blaži tudi težave z dihali, ki spremljajo gripo, prehlad in bronhitis. Pri gripi in prehladi pospešuje znojenje.

Njeno eterično olje pomaga umiriti želodčne krče, spodbuja prebavo, odganja črevesne vetrove, napihnjenost in spodbuja delovanje jeter in žolčnika. Eterično olje naj bi pomagalo tudi pri zdravljenju pljučnih in črevesnih okužb ter okužb sečil.

Dobra misel pomirjujoče vpliva na živčevje in blaži napetost, razdražljivost, tesnobo ter s tem pripomore k duševnemu ravnovesju. Pomirja tudi napetost pred spanjem. Ženskam med mensturacijo pomaga umirjati menstrualne krče.

Načini uporabe

Čaj: za vnetje ustne votline, kašelj in hripavost pijemo ali grgramo čaj. Čaj prav tako pijemo pri vseh zgoraj naštetih težavah. Pri vetrovih in težavah črevesja spijemo skodelico čaja ob vsakem obroku. Spijemo lahko največ 4 skodelice čaja na dan.

Za sproščujočo kopel in čiščenje kože naredimo 1/2 l čaja oziroma poparka iz dobre misli in izvleček dodamo vodi za kopanje.

Eterično olje iz dobre misli se lahko uporabi za inhalacije in kopeli za sproščanje.

Kulinarika: dobra misel je odlična začimba na picah, v omakah in testeninah. Z njenimi listi in cvetovi lahko začinimo meso, jajčne jedi, jedi s sirom in jedi iz stročnic. Ponekod dobro misel uporabljajo za aromatiziranje vin in likerjev.

Priprava čaja

Dve čajni žlički zdrobljenega zelišča prelijemo s skodelico vrele vode. Pokrit poparek naj stoji od 5 do 10 minut, nato ga precedimo.

Na kaj moram biti pozoren

Dobra misel v preveliih količinah lahko povzroči razdražljivost.

Rastlina je precej priljubljena v kulinariki, vendar se jo ne sme zamešati z začimbo origano, ki je pripravljen iz sredozemskih vrst rodu Origanum. Le te so precej bolj aromatične in imajo tipičen vonj po origanu, kakršnega poznamo na picah.

Rastlina ima blage zdravilne učinke, zato jo lahko brez skrbi dodajamo v čajno mešanico.

Zanimivosti

 • Stari Grki so jo imenovali Orosganos, kar v prevodu pomeni gorsko veselje.

 • Dobro misel je dobro imeti zasajeno na vrtu, saj odganja mravlje, je odlična čebelja paša in dober sosed zelenjavi.

 • V preteklosti je bila dobra misel priljubljena za odganjanje demonov, čarovnic in hudiča. Iz bajk je znano, da naj bi dobra misel pognala v beg celo hudiča.

 • Dobro misel v nekaterih delih Evrope dajejo v zeliščne šopke na dan Marijinega vnebovzetja. Včasih so jo dajali tudi v blazine nosečnic, saj naj bi jih tako obvarovala vsega hudega.

Rastišča drugod po svetu

Razširjena je po vsej Evropi in tudi v Mali Aziji.

Viri

 1. Ašič, S., Kukman, J.(2007). Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih zelišč (prenovljena izdaja). Celje: Celjska Mohorjeva družba.
 2. Babičina najboljša domača zdravila;[prevedla Marjana Samide].(2018). Ljubljana: Mladinska knjiga.
 3. Beiser, R.;[prevedel Milan Lovka].(2011). Čaji iz zelišč in sadežev: nabiranje, pripravljanje, uživanje. Kranj: Narava.
 4. Bodi eko: Dobra misel
 5. Kremer, B.P.;[prevedel Milan Lovka].(2007). Zdravilne rastline. Radovljica: Didakta.
 6. Nikolčič, T.(2016). Čaji dobre misli Terezije Nikolčič: 101 zelišče za ljudi in živali. Ljubljana: Inštitut EKO365.
 7. Pikist: Origanum vulgare
 8. Poljub narave: Dobra misel
 9. Pxhere: Origanum vulgare
 10. Rebolj, K.(2020). Narava vedno zmaga: moj poklic je nabiralka in to so moji najljubši recepti. Trzin: samozal.
 11. Slovenska flora: Dobra misel
 12. Wikimedia: Origanum vulgare
 13. Wikipedia: Origanum vulgare, Origanum vulgare, Navadna dobra misel