Borovnica, navadna

Nizek trajen in razvejan polgrm, ki nas poleti razveseli s svojimi okusnimi plodovi z izjemno prehransko vrednostjo, ki lahko služi tudi kot zdravilni čaj

O rastlini

Borovnica je nizek trajni polgrm, ki ima razvejano steblo v višini od 20 - 50 cm. Njeni svetlozeleni listki so majhni in nazobčani ter pozimi odpadejo. Cvetovi so zelenkasto beli z rožnatim venčkom. Borovnica ima temno modre, oziroma vijolične barve plodov, ki zorijo od začetka junija naprej.

Kje raste borovnica

Borovnica raste na rahlih humusnih, močvirnatih in kislih tleh v listnatih in iglastih gozdovih, ter tudi na barjih, resavah in ruševju. Je precej pogosta rastlina in je razširjena po vsej Evropi.

Kdaj nabiramo borovnico

Borovničeve liste nabiramo že maja, pred zorenjem plodov - jagod. Jagode pa nabiramo ob zrelosti, od junija do avgusta, odvisno od lege rastišča.

Katere dele nabiramo

Najbolj pogosto nabiramo borovničeve plodove, lahko pa tudi liste.

Zdravilni učinki

Posušene borovnice vsebujejo čreslovine, ki so glavne nosilke učinka in delujejo direktno na črevesje, zavirajo peristaltiko in delujejo protivnetno. Poleg tega pa vsebujejo tudi glikozide, pektin, vitamin C, organske kisline in β-karoten. Posušene jagode zaradi vsebnosti čreslovin ustavljajo in zdravijo akutne driske, medtem ko ima svež plod ravno obraten učinek - deluje nekoliko odvajalno, zoper zaprtju.

Posušene borovnice zaščitno delujejo tudi na ožilje in zavirajo zatrdevanje žil. Pomagajo tudi pri blaženju lažjih vnetjih sluznice in grla.

Jagode naj bi tudi pozitivno vplivale na oči, saj izboljšajo prekrvavitev mrežnice in s tem izboljšajo ostrino vida. Zato jih priporočajo predvsem šoferjem, ki vozijo ponoči.

Tudi listi borovnice vsebujejo čreslovine in glikozide, poleg tega pa je v njih prisoten tudi hidrokinon, ki je strupen. Listi borovnice naj bi sicer zniževali raven sladkorja v krvi, kar bi ustrezalo diabetikom, prav tako pa naj bi blažili vnetje mehurja in sečevoda. Zaradi strupenega hidrokinona lahko uporaba listov vodi v zastrupitev jeter, zaradi česar se ne priporoča uživanje pripravkov iz borovničevih listov. Dolgotrajna uporaba borovničevih listov za namen zdravljenja lahko vodi v odpoved jeter. Za takšne težave, ki naj bi jih zdravili borovničevi listi, obstajajo bolj učinkovita in manj nevarna zdravila in zelišča.

Načini uporabe

Posušene jagode borovnic: Uživanje jagod in pitje čaja ob driski (do 5 skodelic dnevno), grgranje in pitje čaja ob vnetju grla, obkladki s čajem za zaustavitev krvavitev pri hemoroidih.

Sveže jagode borovnic: Za izboljšanje ostrine vida, zoper zaprtju, krepitev imunskega sistema.

Listi borovnice: Uporabe le teh se ne priporoča, saj vsebujejo človeku nevarno snov, zaradi katere ob dolgotrajni uporabi lahko vodi do odpovedi jeter. Če že, naj bodo borovničevi listi pristoni zgolj v čajni mešanici - za zdravljenje vnetij mehurja in sečevoda, skupaj s koprivo, rmanom, regratom in robido. Uporaba naj bo zgolj kratkotrajna.

Kulinarika: Sveže borovnice kot sadje so nadvse uporabne v prehrani in kulinariki. Lahko jih jemo same, iz njih pripravljamo sladice, sokove, marmelade, sirupe, borovničev liker …

Priprava čaja

Eno ali 2 žlički suhih borovnic damo v posodo z 2 dl hladne vode, nato pa pripravek zavremo in kuhamo 10 minut, na koncu ga precedimo.

Na kaj moram biti pozoren in omejitve

Borovničevi listi vsebujejo hidrokinon, ki je strupen in lahko ob dolgotrajni uporabi listov povzroči zastrupitev jeter. Pitje čaja iz borovničevih listov zato odsvetujemo, če pa se vseeno odločite za njihovo uživanje, se je o tem najbolje posvetovati z zdravnikom. Čaja iz listov ne smemo piti nenadzorovano.

Čaj iz posušenih borovnic lahko uživajo tudi otroci od 1 leta naprej, le da jim pripravimo samo 1/4 odmerka za odrasle. Čaj iz plodov je prav tako primeren za nosečnice in doječe matere, saj ni bilo dokazane toksičnosti njenih plodov.

Ob težavah z drisko ne smemo pozabiti na nadomeščanje izgubljene tekočine, saj lahko dehidracija vpliva na zmanjšanje moči in samo podaljša zdravljenje.

Nabiranje borovničevih jagod v naravi je omejeno na 2 kg na osebo na dan.

Zanimivosti

 • Nabiranje borovnic je bilo v preteklosti v domeni otrok. V času zorenja se je v gozd odpravila cela skupina vaških otrok, ki so se ob tem družili in zabavali.

 • Včasih so iz borovnic delali barvilo s katerim so v modro barvo barvali tkanine. Barvila v plodovih so antociani, ki so v bistvu antioksidanti, ki ščitijo celice (s svojo prisotnostjo zavirajo oksidacijske spremembe, ki utegnejo škodovati celici).

Rastišča drugod po svetu

Najdemo jo tudi v Severni Ameriki in ponekod v Aziji.

Borovnica, navadna

Latinsko ime: Vaccinium myrtillus

Družina: vresovke, Ericaceae

Druga imena: črnica, črna jagoda, gozdna borovnica

Možne zamenjave: barjanska kopišnica (Vaccinium uliginosum)

JFMAMJJASOND
 Ni možno gojiti doma Raste v naravi

Viri

 1. Ašič, S., Kukman, J.(2007). Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih zelišč (prenovljena izdaja). Celje: Celjska Mohorjeva družba.
 2. Babičina najboljša domača zdravila;[prevedla Marjana Samide].(2018). Ljubljana: Mladinska knjiga.
 3. Beiser, R.;[prevedel Milan Lovka].(2011). Čaji iz zelišč in sadežev: nabiranje, pripravljanje, uživanje. Kranj: Narava.
 4. Gorenjske lekarne: Borovnica
 5. Gozd in gozdarstvo: Borovnica
 6. Kremer, B.P.;[prevedel Milan Lovka].(2007). Zdravilne rastline. Radovljica: Didakta.
 7. Nikolčič, T.(2016). Čaji dobre misli Terezije Nikolčič: 101 zelišče za ljudi in živali. Ljubljana: Inštitut EKO365.
 8. Pxhere: Forest blueberry
 9. Schmidt, I.;[prevedel Franc Rac].(2013). Zdravilne rastline. Tržič: Učila International.

Ustvarjalca spletne strani

To spletno stran sva za vas ustvarila Ana in Primož. Začeti dan s polno skodelico čaja ob spominjanju na topel poletni dan in na pot do tistega hriba, kjer se je na daleč vonjala materina dušica. Združiti veselje do pohajkovanja in nabiralništva ter priti domov utrujenih nog, s polno platneno vrečko zelišč. Bolj kot spoznavava svet zdravilnih rastlin, bolj sva navdušena nad njihovo uporabnostjo in večjo skrb čutiva do ohranjanja narave in njenih danosti.

Če želiš bit obveščen o novostih na strani in izvedeti še kaj več, nama sledi na Facebooku in Instagramu.

Kopiranje vsebine ni dovoljeno | Naberi si čaj ne prevzema odgovornosti za škodljive učinke pri uporabi rastlin. Pred uporabo rastlin za zdravljenje se posvetujte s strokovnjakom. | © Naberi si čaj