O rastlini

Bezeg je ena od najbolj priljubljenih zdravilnih rastlin v Sloveniji, prav tako pa je široka njegova uporabnost in zdravilni učinki. Je listopaden grm ali manjše drevo, ki je lahko visoko do 7 m.

Najbolj priljubljeni in poznani so številčni rumenobeli klobukasti cvetovi, ki so ob cvetenju rahlo nagnjeni k tlom in imajo značilen sladkast vonj. Njegovi plodovi - jagode, so okrogle oblike, kot zreli pa bleščeče črni in sočni. Njegovi listi so nasprotno nameščeni, liho pernati, s petimi različno velikimi lističi.

Kje raste

Bezeg raste divje ob robovih gozda, ob poteh, potokih in jasah. Najdemo pa ga tudi v živih mejah, na vrtovih, ob hišah.

Kdaj ga nabiramo

Bezgove mlade liste in poganjke nabiramo v aprilu in maju. Bezgove cvetove nabiramo maja in junija, črne dozorele jagode pa septembra (ponekod lahko tudi že avgusta).

Pomembno je, da bezgove cvetove nabiramo ob sončnem in suhem vremenu, najbolje v opoldanskih urah.

Katere dele nabiramo

Navadno nabiramo samo bezgovo cvetje ter plodove oziroma črne jagode. Pri listih in skorji svetujemo previdnost zaradi vsebnosti strupenih snovi.

Zdravilni učinki

Bezeg je posebej učinkovit pri gripi in prehladu, saj lajša zgodnje simptome prehladnih obolenj, blaži vnetje sluznice dihal in zdravi bolno grlo. Lajša tudi izkašljevanje - tako pri mokrem kot produktivnem kašlju. Ko je prisotna še povišana temperatura telesa, bezgov čaj pospešuje potenje, izločijo se strupene snovi, s tem pa se telo ohlaja in obenem se niža telesna temperatura.

Klinične raziskave so dokazale tudi protivnetno in antibakterijsko učinkovitost bezgovega cvetja.

Črne jagode vsebujejo veliko vitamina C in tudi drugih vitaminov, zato lahko služijo kot podpora h krepitvi imunskega sistema.

V nekaterih virih opisujejo tudi učinke bezgovih jagod pri zdravljenju išiasa in revme.

Načini uporabe

Čaj iz bezgovih cvetov: Kot preventiva in pri pojavu prvih znakov gripe in prehladnih obolenj, kašlja, povišane temperature. Takšen čaj iz 2 do 4 gramov cvetov pijemo trikrat na dan.

Črne jagode: Črne bezgove jagode v obliki želeja, sirupa ali terjaka nam služijo kot dodatek k prehrani za krepitev imunskega sistema. Za preventivo jih uporabljamo v nekoliko večjih odmerkih - nekaj ur zapored, vsako uro zaužijemo žlico prekuhanih bezgovih jagod.

Posušene bezgove jagode se lahko uporabljajo podobno kot posušene borovnice pri driski.

Iz svežih jagod naredimo tudi marmelado. Dva kg jagod pretlačimo in z dodatkom vode kuhamo, dodamo 0,5 kg sladkorja. Ko tekočina izhlapi, marmelado natočimo v sterilne kozarce za vlaganje.

Bezgovi listi: Čaj iz listov za razstrupljanje - čiščenje krvi ter zoper zaprtosti. Stolčene bezgove liste polagamo na boleča mesta kot obkladek. Kot obkladek jih lahko uporabimo tudi pri hemoroidih. Priporoča se previdnost ob uporabi zaradi strupenih snovi, ki jih vsebujejo listi.

Bezgovo lubje: Čaj iz listja in lubja naj bi sicer pomagal pri zaprtosti - iz lubja naredimo prevretek (pri lubju se uporabi samo srednja zelena plast).

Pri uporabi lubja bodite previdni, saj lubje vsebuje strupene snovi. Varne pripravke iz njih znajo narediti nekateri izkušeni zeliščarji.

Kulinarika: Iz bezgovih cvetov lahko naredimo bezgov sok ali sirup, šabeso, pripravimo sladice in druge jedi - cvet potopimo v testo in ga ocvremo ali iz njih naredimo omleto.

Nega kože: Umivanje in kopanje v čaju iz listov črnega bezga naj bi imelo tudi pozitiven vpliv na nečisto kožo.

Seneni nahod: Pripravki iz bezgovih cvetov naj bi omilili seneni nahod, v kolikor začnemo z uživanjem že mesece v naprej, še preden se nam pojavi.

Priprava čaja

Eno čajno žličko posušenih bezgovih cvetov prelijemo s skodelico vrele vode (zelišče zdrobimo šele tik pred pripravo čaja). Pokrit poparek naj stoji 10 minut, nato ga precedimo. Za pospešitev potenja ob povišani telesni temperaturi lahko namesto 1 čajne žličke damo 2 čajni žlički bezgovih cvetov.

Čaj ima nekoliko sladkast okus, če je rastlina predolgo v vodi pa lahko postane nekoliko grenkast.

Na kaj moram biti pozoren in omejitve

Stebla, listi, korenine, skorja in bezgove jagode vsebujejo strupeno snov - cianogeni glikozid, zato jih je potrebno pred uživanjem prekuhati. Listov, lubja in korenin zato ne priporočamo v uporabo, če niste izkušeni zeliščar. Bezgove jagode lahko na primer povzročijo bruhanje, omotico, slabost in prebavne motnje, če jih ne prekuhamo.

Otrokom do 12 leta starosti, ženskam v nosečnosti in doječim materam ne priporočamo uporabe pripravkov iz bezga, zaradi pomanjkanja ustreznih dokazov o vplivih.

Nabiranje bezga v naravi je omejeno na 2 kg na osebo na dan.

Zanimivosti

 • Ljudje so že od nekdaj častili črni bezeg. Pustili so ga rasti tik ob hišah in verjeli, da ščiti njihov dom in jih obvaruje pred boleznimi in smrtjo. Verjeli so, da so ti grmi bivališča božanstev.

 • Zaradi izredne zdravilnosti bezga, stari rek pravi, da ko srečaš bezgov grm, se mu odkrij in prikloni (snemi klobuk/pokrivalo in se prikloni).

 • Vroč bezgov čaj naj bi pri pomanjkanju spolnih hormonov deloval kot afrodiziak.

 • Španski bezeg ima s črnim bezgom skupnega le drugi del imena. Gre za okrasno, neužitno rastlino z dišečim vonjem.

Rastišča drugod po svetu

Razširjen je skoraj povsod po Evropi, nahajališča pa so tudi v Sibiriji in Mali Aziji.

Viri

 1. Ašič, S., Kukman, J.(2007). Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih zelišč (prenovljena izdaja). Celje: Celjska Mohorjeva družba.
 2. Babičina najboljša domača zdravila;[prevedla Marjana Samide].(2018). Ljubljana: Mladinska knjiga.
 3. Beiser, R.;[prevedel Milan Lovka].(2011). Čaji iz zelišč in sadežev: nabiranje, pripravljanje, uživanje. Kranj: Narava.
 4. Bodi eko: Bezeg in njegove številne zdravilne lastnosti
 5. Dr. Katja Rebolj - Rožma: Bezgove jagode so zdravilne in učinkovite v prvih fazah prehlada
 6. Dr. Katja Rebolj - Rožma: Bezgov sirup – zakaj vse ga lahko uporabimo
 7. Gorenjske lekarne: Bezeg, črni
 8. Katja Rebolj: Bezgove jagode
 9. Kremer, B.P.;[prevedel Milan Lovka].(2007). Zdravilne rastline. Radovljica: Didakta.
 10. Nikolčič, T.(2016). Čaji dobre misli Terezije Nikolčič: 101 zelišče za ljudi in živali. Ljubljana: Inštitut EKO365.
 11. Odprta kuhinja: Bezgove jagode: kako jih uporabiti, da so zdravilne in ne strupene
 12. Pxhere: Sambucus nigra
 13. Schmidt, I.;[prevedel Franc Rac].(2013). Zdravilne rastline. Tržič: Učila International.
 14. Zdravje.si: Bezeg: Pripravite si zdravilne in krepčilne napitke