Baldrijan

Baldrijan je starodavna trajnica, ki je že od nekdaj poznana po svojih pomirjevalnih in antidepresivnih učinkih in kot pomagalo pri nespečnosti

O rastlini

Baldrijan, eno izmed njegovih ljudskih imen je tudi zdravilna špajka, je trajnica, ki v višino zraste do enega metra. Steblo je pokončno, žlebičasto in votlo, zgolj v zgornjem delu je razvejano. Listi so nasprotno nameščeni, pernato deljeni, njegovi lističi pa so ozki in imajo nazobčane robove. Njeni cvetovi so belkasto rožnate barve ter so majhni, lijakasti in rastejo v dežnikastem socvetju.

O baldrijanu so bile narejene številne raziskave, ki so potrdile njegovo učinkovanje na živčni sistem. Je edino pomirjevalno sredstvo rastlinskega izvora, kjer so s kliničnimi raziskavami dokazali njegovo učinkovitost.

Kje raste baldrijan

Baldrijan raste na vlažnejših, deloma sončnih travnikih, jarkih, bregovih, gozdnih obronkih, ob grmovju in živi meji.

Lahko ga gojimo tudi na domačem vrtu.

Kdaj nabiramo baldrijan

Baldrijan nabiramo od septembra do novembra, saj takrat vsebuje največ učinkovin, najbolje zgodaj zjutraj.

Katere dele baldrijana nabiramo

Nabiramo baldrijanovo korenino, ki od vseh delov rastline vsebuje največ zdravilnih učinkovin.

Zdravilni učinki

Baldrijan vsebuje eterična olja, alkaloide in valerensko kislino. Njegove učinkovine delujejo antidepresivno, pomirjevalno ob napetosti, tesnobi oziroma anksioznosti in razburjenosti. Pripomore k optimalni sprostitvi in mirnemu obvladovanju stresa, ki nastane zaradi napornega življenjskega sloga.

Deluje pri nespečnosti in nočnemu prebujanju. Z njim si pomagamo, da hitreje zaspimo in izboljšamo kakovost spanja.

Pomaga tudi pri krčenju gladkih mišic, zatorej pri menstrualnih krčih. Z njim si pomagajo tudi ženske v menopavzi.

Načini uporabe

Čaj za pomirjanje živčne napetosti in razburjenosti ter depresivnih obdobij. Čaj za duševne težave pijemo čez dan, do 3 skodelice. Pomaga tudi pri nespečnost - za povečanje učinka dodamo v čaj še hmelj in le tega pijemo pol ure pred spanjem. Pitje čaja se priporoča tudi ob menstrualnih težavah in težavah zaradi menopavze. Čaj oziroma poparek iz baldrijana lahko vmešamo tudi v kopel, ki si jo pripravimo pred spanjem.

Tinkturo se uporablja tako kot čaj - za iste težave. Tinkturi iz baldrijana pravijo baldrijanove kapljice. Za pripravo le te uporabite posušene korenine. Kako pripravimo in uporabimo tinkturo si preberite tukaj.

V farmaciji iz baldrijana izdelujejo tudi eterična olja, tablete in kapsule, ki vsebujejo glavno učinkovino - valerensko kislino.

V vrtnarstvu baldrijan dodajamo kompostu za boljše in hitrejše kompostiranje. Cvetove baldrijana lahko uporabite za okras vašega doma - za v vaze ali ikebane. Lahko jih tudi posušite in vaše prostore bodo krasili še dlje časa.

Drugo: iz baldrijana lahko naredimo baldrijanovo vino, ki je prav tako zdravilno. Čajno mešanico baldrijana, kumine in melise nekateri uporabljajo kot krepčilo za srce.

Priprava čaja

Posušeno korenino zdrobimo na manjše koščke šele tik pred pripravo čaja. Eno ali dve žlički zdrobljenega baldrijana prelijemo s skodelico vroče vode. Pokrit poparek naj stoji 6 - 8 minut, nato ga precedimo.

Iz njega lahko pripravimo tudi prelivek, kjer korenine namakamo več ur v hladni vodi.

Na kaj moram biti pozoren

Neželeni učinki: uporabniki ne poročajo o večjih neželenih učinkih, najpogostejši so slabost ali trebušni krči. Pripravkov iz baldrijana naj ne uporabljajo osebe, ki so alergične na korenino baldrijana.

Ob neprimernem kombiniranju pripravkov iz baldrijana z določenimi zdravili, lahko pride do stranskih učinkov kot so razdrženost, nespečnost in glavobol. Pripravki iz baldrijana lahko povečajo učinke uspaval ali zdravil, ki uravnavajo razpoloženje. V kolikor jemljete zdravila, se je potrebno pred uporabo baldrijana posvetovati z osebnih zdravnikom.

Ker vpliva baldrijana na nosečnice in doječe matere še niso dokazali, se iz previdnosti odsvetuje uporaba zdravil iz baldrijana.

Ker ima baldrijan pomirjevalni učinek, lahko vpliva tudi na sposobnost vožnje. V kolikor oseba občuti zmanjšano koncentracijo, motorično sposobnost in pozornost, naj ne vozi avtomobila ali upravlja kakšna druga prevozna sredstva ali stroje.

Učinki pripravkov iz baldrijana za duševne težave se pokažejo šele po nekaj tednih uporabe.

Do sedaj je znano, da pripravki iz baldrijana ne povzročajo odvisnosti.

Korenino moramo po nabiranju najprej temeljito oprati in odstraniti poškodovane in manj lepe dele, nato jo narežemo na približno 5 cm dolge koščke in jih sušimo z umetno toploto pri 40 stopinj Celzija. Ko so koščki dovolj suhi, postanejo lomljivi in krhki. Med sušenjem se sprošča nekoliko neprijeten vonj.

Gojenje baldrijana

Baldrijan lahko gojite tudi na domačem vrtu. Ne samo, da boste pričarali čudovit okras vašemu domu, ampak boste vedno imeli na voljo tudi rastlino, ki bo predstavljala podporo v stresnih dnevih hitrega tempa življenja.

Spomladi ga posejte na vrt z rahlo senčno lego, saj ima rastlina rada vlažno in dobro kompostirano zemljo. Semena na rahlo potisnite v zemljo, da vzkalijo. Kasneje ga lahko tudi nekoliko redčite in sadite v razmikih okoli 60 cm.

Zanimivosti

 • Baldrijan zaradi njegove podpore pri spanju imenujejo “Herb of dreams - zelišče sanj”.

 • V preteklosti so z baldrijanom preganjali duhove, čarovnice in hudiča.

 • Baldrijanov vonj naj bi imel močen učinek na mačke, saj se močno vzburjene začnejo valjati po koreninah. Zaradi tega so ga nekoč imeli za afrodiziak (pili so vino v katerega so bile namočene korenine).

 • Baldrijan so poznali že grški in rimski zdravniki, ki so uporabljali predvsem kot pomoč pri prebavnih motnjah in odvajanju vode, šele v 18. stoletju se je uveljavil kot pomirjevalno sredstvo.

Rastišča drugod po svetu

Razširjen je po celi Evropi in v nekaterih delih Azije.

Baldrijan

Latinsko ime: Valeriana officinalis

Družina: špajkovke, Valerianaceae

Druga imena: božjastnica, mačja trava, srčna zel, mrtvični koren, odolin, zdravilna špajka

Možne zamenjave: dvodomna špajka (Valeriana dioica)

JFMAMJJASOND
 Možno gojiti doma Raste v naravi

Viri

 1. Ašič, S., Kukman, J.(2007). Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih zelišč (prenovljena izdaja). Celje: Celjska Mohorjeva družba.
 2. Babičina najboljša domača zdravila;[prevedla Marjana Samide].(2018). Ljubljana: Mladinska knjiga.
 3. Beiser, R.;[prevedel Milan Lovka].(2011). Čaji iz zelišč in sadežev: nabiranje, pripravljanje, uživanje. Kranj: Narava.
 4. Bodi eko: Baldrijan nas pomirja in zdravi nespečnost
 5. FutuNatura: Baldrijan
 6. Gorenjske lekarne: Špajka, zdravilna; baldrijan
 7. Kremer, B.P.;[prevedel Milan Lovka].(2007). Zdravilne rastline. Radovljica: Didakta.
 8. Pxhere: Valeriana officinalis
 9. Needpix: Valeriana officinalis
 10. Nikolčič, T.(2016). Čaji dobre misli Terezije Nikolčič: 101 zelišče za ljudi in živali. Ljubljana: Inštitut EKO365.
 11. Schmidt, I.;[prevedel Franc Rac].(2013). Zdravilne rastline. Tržič: Učila International.
 12. Slovenska flora: Zdravilna špajka

Ustvarjalca spletne strani

To spletno stran sva za vas ustvarila Ana in Primož. Začeti dan s polno skodelico čaja ob spominjanju na topel poletni dan in na pot do tistega hriba, kjer se je na daleč vonjala materina dušica. Združiti veselje do pohajkovanja in nabiralništva ter priti domov utrujenih nog, s polno platneno vrečko zelišč. Bolj kot spoznavava svet zdravilnih rastlin, bolj sva navdušena nad njihovo uporabnostjo in večjo skrb čutiva do ohranjanja narave in njenih danosti.

Če želiš bit obveščen o novostih na strani in izvedeti še kaj več, nama sledi na Facebooku in Instagramu.

Kopiranje vsebine ni dovoljeno | Naberi si čaj ne prevzema odgovornosti za škodljive učinke pri uporabi rastlin. Pred uporabo rastlin za zdravljenje se posvetujte s strokovnjakom. | © Naberi si čaj