Arnika, navadna

Arnika, ki cveti v rumeno oranžni barvi, velja za eno najbolj zdravilnih rastlin, saj razkužuje, preprečuje vnetje in pospešuje celjenje ran, a ni primerna za notranjo uporabo

O rastlini

Arnika je trajnica in spada v sam vrh zdravilnih rastlin. Iz pritlične rozete izrašča steblo iz katerega proti vrhu vzporedno izraščata dva lista, iz njih pa poganjata dva stranska poganjka. Iz obeh poganjkov izraščata dva rumeno oranžna cvetka, ki sta manjša od glavnega cveta, ki se nahaja na koncu stebla.

Arnika spada med zaščitene rastline za katero je dovoljen pogojni odvzem za osebno uporabo, medtem ko je v nekaterih drugih državah njeno nabiranje v naravi popolnoma prepovedano.

Kljub njeni zdravilnosti, je pri arniki potrebna izjemna previdnost, saj vsebuje strupeno učinkovino zaradi česar ni primerna za notranjo uporabo. Preberi več.

Kje raste arnika

Arnika raste na visokih planotah nad 800 m nadmorske višine in na zakisanih gozdnih tleh, travnikih in visokih barjih v Alpah in v alpskem predgorju do nadmorske višine 2800 m.

Lahko jo gojimo tudi na domačem vrtu.

Kdaj nabiramo arniko

Arniko nabiramo od maja do junija, ko rastlina cveti.

Katere dele nabiramo

Nabiramo cvetne listke, cvetje oziroma cvetne koške arnike.

Zdravilni učinki

Zdravilni učinki arnike so podobni kot pri ognjiču ali kamilici, le da je arnika veliko močnejša. Vsebuje eterična olja in flavonoide, ki dezinficirajo, preprečujejo vnetje in pospešujejo celjenje ran.

Arnika močno prekrvavi kožo in sluznice, v obolelem tkivu prepreči krvni zastoj in v tkivo prinaša hrano ter bele krvničke.

Učinkovita je pri športnih poškodbah kot so zvin gležnja, nategnjeno mišično tkivo, udarnine, otekline zaradi poškodb, mišične in sklepne bolečine. Le te zdravimo s tinkturo ali obkladki s čajem iz arnike. Lahko jo uporabimo tudi za obkladke pri kožnih vnetjih po piku žuželk, turih in ožigih meduz.

Vsekakor odsvetujemo notranjo uporabo arnike, saj lahko škoduje srcu (pospeši delovanje srca in krvnega obtoka), zato se je pred uporabo najbolje posvetovati z osebnim zdravnikom. Notranje jo lahko izjemoma uporabimo za izpiranje vnete ustne in žrelne sluznice.

Načini uporabe

Poparek iz arnike se uporablja samo zunanje za športne poškodbe, pospešitev celjenja ran, dezinfekcijo, preprečevanje vnetij. Spiramo z ohlajenim poparkom iz arnike ali pa poparek uporabimo pri obkladkih - gazo namočimo v poparek iz arnike in jo položimo na mesto poškodbe. S poparkom iz arnike lahko izpiramo vneto ustno in žrelno sluznico, vendar moramo tekočino v ustih po izpiranju izpljuniti.

Tinkturo, ki je alkoholni pripravek iz arnike, se uporablja podobno kot poparek, za zunanje namene. Tinkturo redčimo z vodo in takšen pripravek uporabimo podobno kot poparek, za spiranje poškodbe ali za obkladke.

Ker gre za močno dražilno sredstvo, se njenih pripravkov ne smemo posluževati dolgotrajno niti pri zunanji uporabi.

V farmaciji iz arnike izdelujejo gele za odpravljanje bolečin zaradi revme v mišicah in sklepih. Kreme, olja in mazila iz arnike poskrbijo za nego in zaščito kože ter las, homeopatska zdravila v obliki tablet pa so namenjena zdravljenju tudi notranje.

Priprava čaja oziroma poparka

Poparek iz arnike naredimo tako, da 4 čajne žličke posušenih cvetov arnike prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo stati 10 minut, nato precedimo. Takšen poparek lahko uporabimo večrat dnevno pri spiranju ali obkladkih za prej omenjene poškodbe.

Na kaj moram biti pozoren in omejitve

Arnika ni primerna za notranjo uporabo, saj vsebuje učinkovino helenalin, ki je strupena. Odsvetujemo uživanje čaja iz arnike, saj povzroči nevarno vnetje želodčne in črevesne sluznice, ima prevelik učinek na delovanje srca in ožilja in povzroči plitko dihanje. Namesto arnike lahko uporabljate ognjič ali kamilico, ki imata podobne, a bolj mile učinke, a sta zagotovo bolj varni izbiri. Pred uporabo arnike se je potrebno o tem posvetovati z zdravnikom.

Pri nekaterih ljudeh, ki so alergični na nebinovke (kot so tudi ameriški slamnik, rman, kamilica, ognjič), lahko pride do alergijskih reakcij na koži, zato se v tem primeru njena uporaba ne priporoča.

Arnika je zaščitena rastlina in spada na Seznam zavarovanih domorodnih rastlinskih vrst v Sloveniji, zato jo dovoljen samo pogojni odvzem – dovoljeno je nabiranje nadzemnih delov, razen semen oziroma plodov, kar pomeni, da se lahko nabirajo samo cvetni listki in še to samo za osebne namene. Planinska zveza Slovenije pa navaja, da je dovoljeno nabrati arnike za šopek, ki ga držimo med palcem in kazalcem. V obeh primerih je torej nabiranje močno omejeno z namenom, da se ta zdravilna rastlina ohranja na naših tleh. S tem razlogom, vas spodbujamo h gojenju rastline na domačem vrtu.

Zanimivosti

 • Obstaja več kot 30 vrst arnike, a najbolj poznani sta navadna arnika (Arnica montana) in travniška arnika, nekateri ji pravijo tudi ameriška arnika (Arnica chamissonis). Raziskave so pokazale, da največ zdravilnih učinkovin vsebuje navadna arnika.

 • Zanimivo je, da arniko ameriški urad za živila in zdravila - FDA uvršča med “nevarna zelišča”, a hkrati dovoli, da se jo dodaja alkoholnim pijačam za izboljšanje okusa. Slovenija arniko uvršča med zdravilne rastline, ki spadajo v kategorijo Z in omejuje njeno notranjo uporabo le na registrirana zdravila.

Arnika, navadna

Latinsko ime: Arnica montana

Družina: nebinovke, Asteraceae

Druga imena: brdnja, gorska cvetlica, gorska arnika, hribovski primožek, materinski koren, resnica, rumena krsnica, zlatnica, sončna roža, volčji zob

JFMAMJJASOND
 Možno gojiti doma Raste v naravi

Viri

 1. Ašič, S., Kukman, J.(2007). Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih zelišč (prenovljena izdaja). Celje: Celjska Mohorjeva družba.
 2. Babičina najboljša domača zdravila;[prevedla Marjana Samide].(2018). Ljubljana: Mladinska knjiga.
 3. Farmedica: Arnika
 4. Divji vrt: Navadna arnika (Arnica montana L.)
 5. Flickr: Arnica montana
 6. Kremer, B.P.;[prevedel Milan Lovka].(2007). Zdravilne rastline. Radovljica: Didakta.
 7. Nikolčič, T.(2016). Čaji dobre misli Terezije Nikolčič: 101 zelišče za ljudi in živali. Ljubljana: Inštitut EKO365.
 8. Planinska zveza Slovenije: Razlogi za prepoved oziroma omejevanje nabiranja užitnih gozdnih dobrin
 9. Pomurske lekarne: Arnika, navadna (Arnica montana)
 10. Pxhere: Arnica montana, Arnica montana
 11. Schmidt, I.;[prevedel Franc Rac].(2013). Zdravilne rastline. Tržič: Učila International.
 12. Wikimedia: Arnica montana, Seznam zavarovanih domorodnih rastlinskih vrst v Sloveniji
 13. Wikipedia: Helenalin

Ustvarjalca spletne strani

To spletno stran sva za vas ustvarila Ana in Primož. Začeti dan s polno skodelico čaja ob spominjanju na topel poletni dan in na pot do tistega hriba, kjer se je na daleč vonjala materina dušica. Združiti veselje do pohajkovanja in nabiralništva ter priti domov utrujenih nog, s polno platneno vrečko zelišč. Bolj kot spoznavava svet zdravilnih rastlin, bolj sva navdušena nad njihovo uporabnostjo in večjo skrb čutiva do ohranjanja narave in njenih danosti.

Če želiš bit obveščen o novostih na strani in izvedeti še kaj več, nama sledi na Facebooku in Instagramu.

Kopiranje vsebine ni dovoljeno | Naberi si čaj ne prevzema odgovornosti za škodljive učinke pri uporabi rastlin. Pred uporabo rastlin za zdravljenje se posvetujte s strokovnjakom. | © Naberi si čaj