Zaprtje

Zaprtje se pojavi, ko je odvajanje manj pogosto in je blato te┼żko odvajati. Najpogosteje se to zgodi zaradi sprememb v prehrani, rutini ali zaradi neustreznega vnosa vlaknin.

Rasline s katerimi si lahko pomagamo

Po definiciji je ─Źlovek zaprt, ─Źe odvaja blato manj kot trikrat tedensko. Kako pogosto oseba odvaja, se zelo razlikuje od osebe do osebe. Nekateri ljudje odvajajo blato ve─Źkrat na dan, medtem ko drugi zgolj nekajkrat tedensko. Odvajanje se smatra za normalno, ko se vzorec izlo─Źanja ne oddalji preve─Ź od obi─Źajnega.

Druge klju─Źne zna─Źilnosti, ki definirajo zaprtje, so suho in trdo blato, bole─Źe ─Źrevesje, te┼żje izlo─Źanje blata in ob─Źutek, da niste popolnoma izpraznili ─Źrevesja.

Kaj privede do zaprtja?

Do zaprtja pride, ko debelo ─Źrevo absorbira preve─Ź vode iz blata, kar ga izsu┼íi. Zaradi tega je trdo in ga je te┼żje iztisniti iz telesa.

Hrana, ki jo zau┼żijemo, se premika po prebavnem traktu, hranila pa se absorbirajo v tankem ─Źrevesu. Preostanek hrane, ki je neprebavljena ali delno prebavljena, pa potuje iz tankega ─Źrevesa v debelo ─Źrevo. Debelo ─Źrevo absorbira vodo iz teh odpadkov, kar ustvarja trdno snov, ki jo imenujemo blato. Hrana, ki se premika prepo─Źasi skozi prebavni trakt, daje debelemu ─Źrevesu ve─Ź ─Źasa za absorpcijo vode iz blata zaradi ─Źesar pride do zaprtja. Blato postane suho in trdo zaradi ─Źesar ga je v ─Źasu opravljanja velike potrebe te┼żje iztisniti.

Kaj povzro─Źa zaprtje?

Glavni razlogi za zaprtje so ┼żivljenjski slog, jemanje dolo─Źenih zdravil, bolezni in nose─Źnost.

Pogosta vzroka za zaprtje zaradi ┼żivljenjskega sloga sta u┼żivanje hrane z nizko vsebnostjo vlaknin in nezadostno pitje teko─Źin (dehidracija). Zaprtje lahko povzro─Źi tudi u┼żivanje velikih koli─Źin mleka ali sira, stres in upiranje ┼żelji po odvajanju.

Na zaprtje vplivata tudi nezadostna fizi─Źna aktivnost in sprememba obi─Źajne rutine, kot so potovanja ali odhod v posteljo ob razli─Źnih urah. Velikokrat povzro─Źimo zaprtje s hitrim ┼żivljenjskim slogom, saj je zanj zna─Źilno neredno prehranjevanje in odvajanje.

Zaprtje je bolezen sodobne civilizacije. Prvinska ljudstva tega problema zaradi ustrezne prehrane in ritma ┼żivljenja ne poznajo.

Zaprtje povzro─Źa tudi jemanje dolo─Źenih zdravil kot so na primer: narkotiki, protivnetna zdravila (na primer ibuprofen), antidepresivi, ┼żelezo in zdravila za uravnavanje krvnega tlaka.

Zaprtje pa je lahko tudi posledica bolezni kot so sladkorna bolezen, hiperkalcemija, rak debelega ─Źrevesa, nevrolo┼íke motnje in sindrom lenega ─Źrevesja.

Sindrom lenega ─Źrevesa se pojavi pri ljudeh, ki pogosto zadr┼żujejo blato (ne gredo na potrebo, ko jim to telo sporo─Źa). Danka je zaradi tega pogosto dlje ─Źasa polna, telo pa se na tak┼íno stanje navadi in ne po┼íilja ve─Ź signalov, da je potrebno odvajanje. V danki se tako nabere trdo in debelej┼íe blato, ki ga je zaradi svoje trdote in debeline ┼íe te┼żje izlo─Źiti (izlo─Źanje je lahko tudi bole─Źe). To stanje privede do dodatnega strahu pred odvajanjem, kar povzro─Źi ┼íe ve─Ź zadr┼żevanja in posledi─Źno pride do ┼íe ve─Źje zaprtosti.

Zaradi hormonskih sprememb v nose─Źnosti ali po porodu so ┼żenske bolj nagnjene k zaprtju. Poleg tega otrok v maternici stiska ─Źrevesje in upo─Źasni prehod blata. Zaprtje je bolj pogosto tudi pri starej┼íih ljudeh, ki so ponavadi manj aktivni, imajo po─Źasnej┼íi metabolizem in manj┼ío mo─Ź kr─Źenja mi┼íic vzdol┼ż prebavnega trakta v primerjavi z mlaj┼íimi.

Znaki zaprtja

Zna─Źilni simptomi, ki ka┼żejo na zaprtje so:

  • blato odvajate manj kot trikrat na teden
  • va┼íe blato je suho, trdo in grudasto
  • va┼íe blato je te┼żko izlo─Źiti, vklju─Źuje tudi bole─Źino ob izlo─Źanju
  • imate kr─Źe ali bole─Źine v trebuhu
  • po─Źutite se napihnjeno
  • pri izlo─Źanju se vam zdi, da niste popolnoma izpraznili ─Źrevesja

Kako si pomagamo, ko smo zaprti?

Ve─Źino primerov blage do zmerne zaprtosti lahko zdravimo sami. Najprej je potrebna skrbna analiza prehrane, nato pa se za─Źne z uvajanjem sprememb.

Najprej si lahko pomagate tako, da popijte dva do ┼ítiri dodatne kozarce vode na dan. Izogibajte se pija─Źam s kofeinom in alkoholom, saj lahko povzro─Źijo dehidracijo.

V svojo prehrano dodajte ve─Ź sadja, zelenjave, polnozrnatih ┼żitaric in drugih ┼żivil z visoko vsebnostjo vlaknin. Osebe, ki imajo te┼żave z zaprtjem, bi morale vsak dan zau┼żiti od 18 do 30 gramov vlaknin. Pomembno se je izogibati hrani z visoko vsebnostjo ma┼í─Źob, kot so meso, jajca in sir. Za laj┼íanje zaprtja pomaga u┼żivanje sliv in otrobov. Vodite dnevnik svojega prehranjevanja in izpostavite ┼żivila, ki povzro─Źajo zaprtje. Poskrbite tudi za redno gibanje in telovadbo.

Pomembne so tudi va┼íe navade med opravljanjem potrebe. Uporaba pru─Źke – dvig nog med sedenjem ali pa izlo─Źanje ─Źepe bo pospe┼íilo in olaj┼íalo va┼íe izlo─Źanje. Med opravljanjem potrebe ne posegajte po telefonu, ─Źasopisu ali drugih rekvizitih za kraj┼íanje ─Źasa, saj vam bodo le ti ─Źas sedenja na strani┼í─Źu samo ┼íe podalj┼íali in preusmerili pozornost stran od va┼íega cilja. S tem se pove─Źa verjetnost za pojav novih te┼żav – na primer za hemoroide.

Pri zaprtosti si lahko pomagamo z zdravilnimi rastlinami, ki pospe┼íujejo odvajanje blata. Pri bla┼żjih te┼żavah si pomagamo z rastlinami, ki pomagajo odvajati mehansko, kot so lan (vsebuje vlaknine in tvori sluz v prebavilih), indijski trpotec in namo─Źeno posu┼íeno sadje (na primer posu┼íeni plodovi borovnic). ┼áipek naj bi nekoliko pove─Źal gibljivost ─Źrevesja.

Lahko si pomagamo z rastlinami, ki imajo osmozno delovanje in tako v debelem ─Źrevesu zadr┼żujejo ve─Ź teko─Źine. Na tak na─Źin delujejo pripravki jesena in jerebike.

Najmo─Źnej┼íi u─Źinek imajo rastline, ki vsebujejo antrakinone, saj ti pove─Źujejo tako gibljivost ─Źrevesja kot volumen teko─Źine v debelem ─Źrevesu. Take rastline so krhlika, rabarbara in aloja.

─îe ni─Ź od zgoraj na┼ítetega ne pomaga, ali ─Źe imate hude bole─Źine, kri v blatu ali zaprtje, ki traja dlje kot tri tedne, obi┼í─Źite zdravnika.

Prav tako je smiselno poiskati pomo─Ź zdravnika ali farmacevta v primeru sindroma lenega ─Źrevesa, ki je opisan zgoraj. V tem primeru je potrebno zanko zadr┼żevanja blata pretrgati. Blato je potrebno popolnoma izprazniti in poskrbeti, da se danka ponovno redno prazni.

Kako prepre─Źiti zaprtje ┼íe preden se pojavi?

Poslu┼żujte se vseh zgoraj opisanih metod, ki se jih uporablja tudi za zdravljenje zaprtja. Jejte kvalitetno in uravnote┼żeno prehrano z veliko vlakninami. Dobri viri vlaknin so sadje, zelenjava, stro─Źnice ter polnozrnati kruh in ┼żita.

Vnos vlaknin in teko─Źin je pomemben, saj pomaga debelemu ─Źrevesu odvajati blato. Ve─Źino vlaknin v sadju najdemo v lupini sade┼ża. Tudi otrobi so odli─Źen vir vlaknin. Jejte kosmi─Źe iz otrobov ali dodajte ┼żitarice z otrobi drugim ┼żivilom, kot sta juha in jogurt. Popijte vsaj 2 litra vode na dan. Poskrbite za redno fizi─Źno aktivnost in telovadbo.

Viri

  1. Cleveland Clinic: Constipation.
  2. Kreft S., Ko─Źevar G. N., Stoljikovski K. in sod. (2021). Zaprtje. V Sodobna fitoterapija: z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin (2, 308-331). Slovensko farmacevtsko dru┼ítvo.
  3. Lekarnar: Kroni─Źno zaprtje