Tinktura, vse o pripravi in uporabi

V tem blogu bomo spoznali, kaj je tinktura, kako jo lahko pripravimo doma in se naučili, kako jo uporabljati notranje in zunanje.

Deli s prijatelji
Deli s prijatelji

Kaj je tinktura?

Tinktura je alkoholni izvleček zdravilnih učinkovin, ki jih vsebuje zdravilna rastlina. Alkohol uporabimo kot topilo predvsem zaradi njegovih pozitivnih lastnosti pri topljenju učinkovin in zmožnosti ohranjanja zdravilnih učinkovin.

Alkohol učinkovito deluje kot topilo. Izvleče zdravilne učinkovine iz zelišč in rastlin tako, da razgradi rastlinske materiale in tako sprosti njihove aktivne spojine v raztopino. Na ta način tinktura vsebuje več zdravilnih učinkovin, kot če bi si pripravili samo poparek (čaj) iz iste zdravilne rastline.

Alkohol deluje tudi kot konzervans in tako podaljša življenjsko dobo tinkture. Visoka vsebnost alkohola ohranja učinkovine v tinkturi tudi več let. Daljšo življensko dobo alkohol ohranja predvsem zato, ker deluje anitseptično in tako preprečuje rast mikroorganizmov, ki bi uničili zdravilne učinkovine.

Takšen koncentriran pripravek lahko naredimo tudi sami doma.

Za pripravo tinkture potrebujemo alkohol (etanol), posušena ali sveža zelišča in kozarec, v katerem zelišča namakamo. Slika prikazuje posušen ameriški slamnik. V praksi je (zlasti pri ameriškem slamniku) bolje uporabiti sveža zelišča, da dobimo tinkturo z večjo koncentracijo učinkovin. 🌿🍶

Za pripravo tinkture potrebujemo alkohol (etanol), posušena ali sveža zelišča in kozarec, v katerem zelišča namakamo. Slika prikazuje posušen ameriški slamnik. V praksi je (zlasti pri ameriškem slamniku) bolje uporabiti sveža zelišča, da dobimo tinkturo z večjo koncentracijo učinkovin. 🌿🍶

Kako pripraviti tinkturo?

Za pripravo tinkture potrebujemo 70 % alkohol, ki se ga kupi v lekarni, lahko pa uporabite tudi kakovostno domače žganje z vsaj 40 % alkohola. Od izbire alkohola je odvisno, koliko časa je potrebno zelišče namakati. Višji kot je delež alkohola, krajši je čas namakanja. Za 70 % alkohol je dovolj že 1-2 tedna namakanja, medtem ko je za 40 % alkohol potreben vsaj 1 mesec namakanja.

Izbrano zelišče drobno nasekljamo ali zmeljemo in ga stresemo v večji kozarec s širokim vratom in s pokrovčkom na navoj, ki se dobro zapre. Na 1 l alkohola uporabimo 200 g posušenih nasekljanih zelišč ali 300 g svežih nasekljanih zelišč. Pomembno je, da uporabimo zelišče, ki je bilo nabrano v času, ko vsebuje največ zdravilnih učinkovin.

Zelišča v kozarcu prelijemo z izbranim alkoholom. Kozarec zapremo in vsaj 1 minuto dobro stresamo, da se znebimo zračnih mehurčkov v katerih bi se utegnila namnožiti plesen. Zatem ga postavimo na temno mesto za najmanj 15 dni, najbolje pa nekje do enega meseca (odvisno od deleža alkohola). Dobro je, da imamo kozarec nekje v bližini, da se bomo nanj spomnili, saj ga je potrebno vsak dan malo pretresti, oziroma premešati.

Po končanem namakanju vsebino precedimo in rastlinske dele dobro stisnemo, da izžamemo vso tekočino. Pridobljeno tinkturo lahko nalijemo v manjše temne stekleničke, ki jih shranjujemo v hladnem in temnem prostoru. Takšna tinktura, ki je pravilno skladiščena, je obstojna 3-4 leta.

Če delamo tinkturo iz korenine, moramo upoštevati čas nabiranja. Korenine zdravilnih rastlin vedno nabiramo v jesenskem ali zimskem času, saj takrat vsebujejo največ zdravilnih učinkovin. Korenino ravno tako narežemo na manjše koščke in jih namakamo v alkoholu. Namakanje naj poteka nekje od 1 do 2 meseca.

Če pripravljamo tinkturo tako iz zeli (cvetovi, listi, steblo) kot iz korenine iste rastline – na primer iz ameriškega slamnika, pripravimo ločeni tinkturi in ju mešamo med seboj v razmerju 1:1. Na primer v poletnem času naredimo tinkturo iz zeli, v pozni jeseni pa še iz korenine. Ko sta obe tinkturi narejeni, ju zmešamo, da dobimo čimbolj učinkovit pripravek.

Pridobljeno tinkturo shranimo v manjših temnih stekleničkah, ki jih shranjujemo v hladnem in temnem prostoru.

Pridobljeno tinkturo shranimo v manjših temnih stekleničkah, ki jih shranjujemo v hladnem in temnem prostoru.

Uporaba tinkture

Tinkturo, ki je namenjena notranji uporabi, zaužijemo tako, da kanemo kapljice pripravka v nevtralno tekočino, na primer vodo. Priporočena količina tinkture nekoliko varira od pripravka do pripravka, a najbolj pogosta doza je nekje med 15 do 20 kapljic, ki jih kanemo v 100 ml vode ali čaja. Kako pogosto uživamo tak priparek, je odvisno od posamezne tinkture. Na splošno pa velja, da se tak pripravek spije 2-3 krat na dan in se ga jemlje samo določeno obdobje, vsekakor ne neprekinjeno (temu rečemo, da delamo “kure”). Tinkturo lahko nakapljamo tudi na kocko sladkorja.

Določene tinkture pa so namenjena tudi ali samo zunanji uporabi. Uporabimo jih za spiranje, vtiranje, kot dodatek kopeli ali pri obkladkih. Za zunanjo uporabo kapljice tinkture razredčimo v vodi, s katero nato na primer spiramo rano, vtiramo in masiramo obolelo mesto, jo dodamo v kopel ali namočimo tkanino za obkladke. Na primer v primeru arnike, ki je namenjena samo zunanji uporabi, saj je precej močna, naj bo razmerje tinkture in vode 1:10, večino drugih tinktur pa lahko razredčite z vodo v razmerju 1:5 (tinktura:voda).

Iz katerih rastlin lahko izdeljujemo tinkture?

Načeloma lahko izdelujemo tinkture iz katerekoli rastline ali zelišča. Tudi korenine, jagode, sadje, trave in lubje so primerni za tinkture. Vendar pa nekatere rastline in njihovi deli niso primerni za tinkture, saj so lahko zdravju škodljivi. Prav tako nekatere rastline nimajo znanstvenih dokazov o njihovi terapevtski vrednosti.

Nekaj najpogosteje tinkturiranih rastlin so:

Ameriški slamnik je ena najbolj pogostih rastlin iz katerih izdelujemo tinkture. Uporablja se za krepitev imunskega sistema, pomaga tudi pri gripi in prehladu. Pri uporabi tinkture je nujno delati premore. Priporoča se jemanje tinkture 10 dni zaporedoma, temu sledi premor. Znanstveniki so dokazali, da ima ameriški slamnik pozitivne učenke pri lajšanju bolezni COVID-19 in se lahko uporablja kot podpora pri zdravljenju.

Kopriva v obliki tinkture zmanjšuje slabokrvnost, spodbuja imunski sistem in pospešuje delovanje ledvic. Pozitivno deluje tudi pri težavah s prostato.

Rman se uporablja za lajšanje težav z dihali, s črevesjem in prebavo (tiščanje in zaprtje). Lajša težave s trebušno slinavko in hemoroidi. Ureja premočno ali prešibko menstruacijo, povečuje odpornost, vzbuja tek, pospešuje in odvaja žolč, povečuje znojenje in količino nastalega seča.

Tinkturo lahko izdelamo tudi iz rmana (vir slike: osebni arhiv).

Tinkturo lahko izdelamo tudi iz rmana (vir slike: osebni arhiv).

Trpotec deluje pri vnetju dihalnih poti, vnetju v ustih in žrelu, olajša kašelj (pospešuje izločanje sluzi) in zdravi zunanje poškodbe kot so rane, udarnine, piki žuželk.

Sladki pelin ima več kot 20 zdravilnih učinkov. Najbolj proučevani pa so zagotovo njegovi zdravilni učinki pri zdravljenju malarije in raka.

Tinkture izdelujemo tudi iz regratovih korenin, črnega trna, materine dušice in mnogo drugih zdravilnih rastlin, ali pa tudi iz kombinacij večih rastlin. Velikokrat zasledimo kombinirano tinkturo iz koprive, rmana, tropotca in regrata, ki se uporablja spodbujanje presnove in izločanje strupenih snovi iz telesa.

Opozorila

Tinkture zaradi vsebnosti alkohola niso primerne za otroke.

Pri doma pripravljeni tinkturi ne vemo točne količine učinkovin, kot se to ve za tinkture iz lekarne. Zato se priporoča zgolj priprava tinktur iz blažjih zelišč, kjer zaužita količina učinkovine ni tako pomembna – je ne moremo predozirati, da bi nam lahko škodovala, v kolikor jo jemljemo po priporočilih.

Če bi želeli pripraviti tinkturo bolj profesinalno, bi morali slediti receptom iz lekarniških knjig, kjer so za vsako rastlino natančno opisana razmerja med alkoholom in rastlinskimi deli.

Viri

  1. Chevallier, A. (2001). Natural care handbook. Herbal remedies. Penguin Books.
  2. Dom in vrt: Iz svojih zelišč ustvarite edinstvene tinkture
  3. First Curve Apothcary: Why are Tinctures Made With Alcohol?
  4. Moj farmacevt: Tinkture
  5. Nikolčič, T.(2016). Čaji dobre misli Terezije Nikolčič: 101 zelišče za ljudi in živali. Ljubljana: Inštitut EKO365.
  6. Stumpf, U. (2021). Unsere Heilkräuter: bestimmen und anwenden. Franckh-Kosmos.
  7. Zeiten, O. (2011). Die besten Heilmittel aus Omas Zeiten (2018). Circon Verlag GmbH.
Deli s prijatelji

Ustvarjalca spletne strani

To spletno stran sva za vas ustvarila Ana in Primož. Začeti dan s polno skodelico čaja ob spominjanju na topel poletni dan in na pot do tistega hriba, kjer se je na daleč vonjala materina dušica. Združiti veselje do pohajkovanja in nabiralništva ter priti domov utrujenih nog, s polno platneno vrečko zelišč. Bolj kot spoznavava svet zdravilnih rastlin, bolj sva navdušena nad njihovo uporabnostjo in večjo skrb čutiva do ohranjanja narave in njenih danosti.

Če želiš bit obveščen o novostih na strani in izvedeti še kaj več, nama sledi na Facebooku in Instagramu.