Šipkova marmelada — ena in edina ali prvič in nikoli več?

V tem članku pišem, kako sem prvič pripravila in konzervirala šipkovo marmelado, ali je sploh zdrava za uživanje in na kakšne načine jo lahko še uporabimo

Deli s prijatelji
Deli s prijatelji

Trenutno se nahajam nekoliko severneje, kjer nas noč še prej objame in kjer se je jesen že skoraj poslovila in se umaknila zimi. Lahko bi posvetila celo serijo blog zapisov vseh občutkov in spoznanj ob selitvi daleč od doma, a je to vendarle Naberi si čaj, zato bom vanj pospravila nekaj tej tematiki primernega.

Grm šipka poln šipkovih plodov. Samo zdravje. Šipek raste tudi kot okras.

Že od septembra naprej sem opazovala številna bujna šipkova grmovja in čakala, da bo plodove dobila prva slana in jih omehčala. Potem je le prišel mraz in takoj, ko sem imela polno zalogo brusnic in borovnic v skrinji, sem se odpravila nabirati še šipek. Doma nisem nikoli našla večjih rastišč šipka, zato sem ga nabrala zgolj za eno sezono šipkovega čaja. Tu pa sem se po obilici nagledanih lokacij odločila narediti še en produkt – šipkovo domačo marmelado. V tem zapisu vam bom predstavila, kako sem se priprave te najboljše marmelade z omejeno kuhinjsko opremo lotila jaz.

A je šipkova marmelada zdrava?

Šipek pripada rodu Rosa in družini rožnic. Pravijo mu tudi sadež vrtnice, ki zraste, ko njegovi cvetni lističi odpadejo. Potem ko ga dobi prvi mraz, postane plod nekoliko sladkast, zato je takrat popolni čas za nabiranje.

Plodovi šipka, kar kličejo po šipkovem čaju in šipkovi marmeladi.

Šipek je znan po številnih zdravilnih lastnostih in predvsem po visoki vsebnosti antioksidantov in vitamina C. Tri do štiri žlice šipkove marmelade naj bi zadostile 50 % priporočene dnevne količine zaužitih antioksidantov. Po vsebnosti vitamina C na 100 g plodov prekaša limone in pomaranče za 20-krat! Naj vas ne skrbi, da bi se s kuhanjem marmelade uničilo preveč vitamina. S počasnim kuhanjem naj bi 100 g marmelade še vedno vsebovalo 95 mg vitamina C (za primerjavo – 100 g težka limona vsebuje nekje 50 mg vitamina C).

Kako pripravimo šipkovo marmelado?

Če ste veliki oboževalci šipkove marmelade, imate ogledano šipkovo grmovje ali celo že nabrane plodove in ste v trenutku branja tega članka nadvse prepričani, da hočete na polici svoje shrambe videti končni produkt, nadaljujte z branjem tega recepta.

Če niste pritrdili na nič od zgoraj naštetega, tudi v redu. Prihranili si boste nekaj živcev, časa in obupanih misli v času pasiranja: “Kaj mi je bilo tega treba?” Tebe “navdušenca” pa prosim, da ostaneš z mano. Obljubim, da se bom potrudila postopek poenostaviti in na koncu bo tvoj trud poplačan. 😊

Potrebujete:

  • šipek
  • sladkor (v mojem primeru sem za 5 kg šipka dodala 500 g sladkorja)
  • vodo
  • večje kuhinjske lonce
  • več kuhalnic
  • multipraktik ali palični mešalnik
  • gostejše in redkejše cedilo ali večjo gazo
  • manjše kozarčke za vlaganje
  • lijak
Nabrani šipek se uporabi za šipkov čaj in šipkovo marmelado.

Šipek operite in odstranite večje odvečne suhe dele, ki se držijo ploda. Jaz pri tem nisem bila preveč natančna, ker sem imela večjo količino šipka in si nisem želela narediti preveč dela. Glede na to, da je marmelada super uspela, bi rekla, da ni treba preveč časa posvetiti čiščenju suhih delov, saj jih bomo tako ali tako skozi postopek odstranili.

Šipkova marmelada v nastajanju - miksanje šipkovih plodov

Šipek prestavite v večji lonec in dodajte vodo. Vode naj bo v loncu nad nivojem šipka (nekaj cm več). Šipek kuhajte do vrenja in nato še malo dlje, da postane mehek, voda pa motna. V naslednjem koraku je treba plodove zmiksati. Jaz sem za to uporabila palični mešalnik in plodove skupaj z vodo zmiksala v istem loncu, kjer se je vsebina kuhala. Lahko pa kuhane plodove prestavite tudi v multipraktik in jih z vodo zmiksate na ta način.

Zdaj pride na vrsto del, kjer končni izdelek potrebuje vašo potrpežljivost. Moj nasvet je, da si pri tem najdete kakšnega pomočnika ali pomočnico, se izmenjujete, si prižgete najljubšo glaso, zaplešete in si naredite opravilo prijetno. Vsebino je namreč potrebno precediti skozi sito, saj želimo odstraniti vse peške, suhe dele in predvsem nadležne dlačice, ki utegnejo dražiti vaše grlo in pokvariti marmelado, v kolikor jih ne boste povsem odstranili.

Pasiranje šipkove marmelade

Jaz sem šla skozi postopek samo dvakrat, saj sta bila oba moja cedila dovolj nepropustna za vse zgoraj našteto. Najprej sem uporabila sito z večjimi luknjami s katerim sem odstranila peške in ostale večje dele. S kuhalnico drsite levo in desno po cedilu in vsebino “pasirate” skozi luknjice cedila. Predlagam tudi, da na vsake toliko cedilo med vmesnim postopkom operete, da izpraznite zapolnjene luknjice.

Ko vam uspe precediti celotno zmes, postopek še enkrat ponovite s cedilom z manjšimi luknjicami. Z njim se znebite drugih manjših primesi in dlačic. V drugo je šlo meni celo nekoliko počasneje, a ne izgubiti volje, saj se v posodo spodaj že preceja vaša ljuba marmelada. Če se vam zdi, da precejeni del še vedno vsebuje primesi – na primer dlačice, boste morali postopek ponoviti.

NASVET: Če bi delala marmelado še enkrat, bi namesto drugega cedila uporabila večjo gazo ali redkejšo tkanino ter vsebino stisnila z rokami skozi le to. Postopek je na ta način precej hitrejši kakor s cedilom in kuhalnicami. Jaz je na žalost nisem imela pri roki, v kolikor bi jo, bi bil moj neto izkupiček šipkove marmelade dosti večji in prihranila bi si kar nekaj časa. Bodite pozorni tudi na čistočo pripomočkov. Ko precejate na novo, morate zamenjati ali umiti lonec, prav tako tudi kuhalnico in zajemalko.

Še malo kuhanja in kozarčki bodo polni

Zdaj, ko ste uspeli odstraniti vse česar ne želimo pojesti, ste pravzaprav že ustvarili marmelado. Juheej in bravo 😃👌. Gosto zmes zdaj pristavite na štedilnik in jo na nizki temperaturi in ob neprestanem mešanju kuhajte. Na tej točki lahko dodate sladkor, če želite imeti sladko marmelado (jaz sem na cca 5 kg šipka dodala 500 g sladkorja), lahko pa ga tudi izpustite. V tem primeru se bo po odprtju kozarčka le ta hitreje pokvarila.

Testiranje gostote šipkove marmelade.

Če ste dodali sladkor (marmelada je sedaj nekoliko bolj rdečkaste barve), se bo vaša zmes nekoliko razredčila, zato morate marmelado še nekaj časa kuhati, da postane bolj gosta. Jaz sem marmelado kuhala še približno 1 uro. Da preverite, če je gostota že primerna, dajte žlico marmelade na krožniček in ga postavite za nekaj časa v hladilnik. Če se marmelada ne razleze po krožničku, ko ga obračate, pomeni, da je dovolj gosta. Tu lahko ravnate tudi po svojem okusu – če imate radi gostejšo marmelado, jo kuhajte dlje. Če jo boste dodajali v smutije in jogurt, ni potrebno, da je posebno gosta in lahko lonec prej odstavite.

Vmes si pripravite kozarčke za vlaganje – naj bodo čisti in suhi, najbolje da segreti v pečici na 80 stopinj Celzija. Vročo vsebino s pomočjo zajemalke in lijaka prestavite v kozarčke. Posamezen kozarček za nekaj minut postavite na pult s pokrovčkom navzdol, da vroča vsebina razkuži zgornji del in pokrovček.

Konzerviranje šipkove marmelade.

Vse kozarčke prestavimo na brisačo, jih zavijemo v odejo in jih tako pustimo cel dan, da se počasi ohladijo.

Marmelada ni samo za na kruh namazat

Glede na to, da nisem največja porabnica marmelad (v smislu mazanja na kruh), predvsem zaradi njene majhne hranilne vrednosti (ampak ta je zdrava, zato ne šteje, kajne? 😋), sem iskala možnosti, kako jo še drugače uporabiti v vsakdanu.

Sprva sem imela idejo, da to ne bi bila marmelada, ampak nekakšen koncentriran šipkov pripravek brez sladkorja, ki bi ga dodajala v vročo vodo in tako ustvarila vitaminski napitek. Malo mi je žal, da sem zato vanjo dodala sladkor, ker doda se ga vedno lahko, ven vzame pa malo težje.

Plodovi grma šipka so za pripravo šipkovega čaja, šipkovo marmelado in druge uporabe.

A nič ne de, saj marmelada ni samo za na kruh in maslo. Našla sem še veliko idej, kako jo uporabiti na različne načine:

  • za nadev v krompirjevih cmokih (predhodno je treba marmelado za kratek čas zamrzniti, da jo je lažje vnašati na testo)
  • za linške ali druge vrste piškotov (njena rdeča barva ustvari lep kontrast)
  • za nadev v pecivih
  • kot omaka pri raznih zrezkih ali kot marinada skupaj z rdečim vinom
  • dodatek v smutijih
  • dodatek k jogurtu in kosmičih za zajtrk
  • preliv za vanilijev sladoled
  • polnilo za palačinke (skupaj s kislo smetano)

Če imate tudi vi kakšne predloge, kako bi še lahko uporabili šipkovo marmelado, nama pišite na spodnji obrazec ali pa na katero od socialnih omrežij – Instagram ali Facebook.

Vsem, ki vam jo je uspelo pripraviti, čestitke😃! Vem, da je bilo naporno in precej bolj dolgotrajno kot pri drugih marmeladah, ampak se pa zagotovo vsi strinjamo, da je bilo vredno, kajne? Spomnim se svojih občutkov in besed Primožu, ko sem zaključila: “Takšno marmelado pripraviš pa samo enkrat in nikoli več,” 😑 a je že sedaj skoraj vse pozabljeno. Veselim se, da bom lahko na palačinke povabila svoje švedske prijatelje, ki že vsi komaj čakajo, da poizkusijo to rdeče-oranžno mojstrovino.

Viri

Deli s prijatelji

Ustvarjalca spletne strani

To spletno stran sva za vas ustvarila Ana in Primož. Začeti dan s polno skodelico čaja ob spominjanju na topel poletni dan in na pot do tistega hriba, kjer se je na daleč vonjala materina dušica. Združiti veselje do pohajkovanja in nabiralništva ter priti domov utrujenih nog, s polno platneno vrečko zelišč. Bolj kot spoznavava svet zdravilnih rastlin, bolj sva navdušena nad njihovo uporabnostjo in večjo skrb čutiva do ohranjanja narave in njenih danosti.

Če želiš bit obveščen o novostih na strani in izvedeti še kaj več, nama sledi na Facebooku in Instagramu.