Katere rastline nabiramo zgodaj spomladi?

Najino prvo gostovanje na Ljubljana TV, kjer sva predstavila najin projekt Naberi si čaj in nabiranje spomladanskih rastlin.

Deli s prijatelji
Deli s prijatelji

V ponedeljek sva bila gosta na Ljubljana TV, kjer sva predstavila spletno stran Naberi si čaj. Pogovarjali smo se tudi o spomladanskih zeliščih, na kaj je potrebno biti pozoren ob nabiranju in skuhala osvežilen spomladanski čaj iz rastlin, ki so sicer namenjene spomladanskemu čiščenju telesa in bolezni dihal.

Prispevek z voditeljico Pio o najinem projektu in nabiranju rastlin si lahko pogledaš v videu.

Gostovanje na Ljubljana TV

S tem namenom sva šla že predhodno nabrati nekaj rastlinic, ki bi jih lahko pokazala v oddaji in iz njih skuhala čaj. V normalnih okoliščinah tisto soboto ne bi nabirala zelišč, saj je dan prej deževalo, mi pa vemo, da morata biti dan ali dva preden se namenimo nabirati zelišča suha. V nedeljo je celo padal sneg, tako da nama je preostala samo sobota, ki je bila sicer sončna in rastline so se nastavljale toplim žarkom ter se na vso moč krepile.

Za čaj sva nabrala lapuh, trobentice, pljučnik in spomladansko reso. Našla pa sva tudi nahajališče čemaža, ki počasi prav tako pridobiva na svoji moči in je super popestritev jedilnika.

Katera zelišča še nabiramo v marcu?

Ravno z razlogom, da ne bi zamudili rasti določenih rastlin, je na domači strani seznam rastlin, ki jih nabiramo trenutno. V gozdovih in na travnikih najdemo že vse znanilke pomladi – trobentice, vijolice, spomladansko reso, pomladanski jeglič, nabiramo pa tudi že regrat, pljučnik in koprivo.*

Te rastline so predvsem primerne za spomladansko razstrupljanje telesa. Pitje čaja iz njih pospeši odvajanje vode in izločajo se določene odpadne snovi iz telesa. Pomladanski jeglič, pljučnik, dišeča vijolica, lapuh in trobentica pa vplivajo na dihala in pomagajo pri izkašljevanju.

Iz glavne strani pridemo na koledar nabiranja rastlin po posameznih mesecih, pri katerem so za marec opisane naslednje rastline prikazane na sliki.

Iz glavne strani pridemo na koledar nabiranja rastlin po posameznih mesecih, pri katerem so za marec opisane naslednje rastline prikazane na sliki.

*Med zgodnja spomladanska zelišča, ki jih še ni opisanih na tej strani spadata na primer tudi lapuh in marjetica.

Deli s prijatelji

Ustvarjalca spletne strani

To spletno stran sva za vas ustvarila Ana in Primož. Začeti dan s polno skodelico čaja ob spominjanju na topel poletni dan in na pot do tistega hriba, kjer se je na daleč vonjala materina dušica. Združiti veselje do pohajkovanja in nabiralništva ter priti domov utrujenih nog, s polno platneno vrečko zelišč. Bolj kot spoznavava svet zdravilnih rastlin, bolj sva navdušena nad njihovo uporabnostjo in večjo skrb čutiva do ohranjanja narave in njenih danosti.

Če želiš bit obveščen o novostih na strani in izvedeti še kaj več, nama sledi na Facebooku in Instagramu.