Recept za pečeni čaj - okus po božiču
Kaj je pečeni čaj, kako ga pripravimo in tudi konzerviramo? Kozarček pečenega čaja je lahko tudi slastno božično darilo za vašo družino.
Kaj je pečeni čaj, kako ga pripravimo in tudi konzerviramo? Kozarček pečenega čaja je lahko tudi slastno božično darilo za vašo družino.
Med čiščenjem shrambe se je našel majhen kozarček s komaj vidnim napisom “pečeni čaj”. Mislila sem si, da se je nekdo zmotil ali pa, da je nalepka še od prejšnje polnitve, saj je vsebina izgledala bolj kot kakšni vloženi pečeni malancani.
Vseeno sem pogooglala, če res obstaja karkoli s takšnim imenom in naletela na nekaj zadetkov, ki so odgovorili na moja vprašanja. Delček vsebine iz kozarčka sem nato po navodilih dala v skodelico in ji dodala vročo vodo.
Čudovit okus, sladkoba sadja, vonj po cimetu in klinčkih me je sredi jeseni spomnil na božični čas. Sklenila sem, da moram ta neznani božični zvarek narediti še sama. Takrat, ko bodo cingljali zvončki in bo že dišalo po snegu.
Pečeni čaj izvira iz Češke in njegovo originalno ime je Pečený čaj. Gre za pijačo s 150 letno tradicijo.
Izdelek je narejen iz svežega in raznolikega sadja kot so jagodičevje, pomaranče, slive, jabolka, hruške, češnje in rozine. Narezano sadje nato začinijo z raznimi začimbami kot so cimet, klinčki, ingver in kardamom ter ga spečejo v pečici na visoki temperaturi.
Napitek nas predvsem pozimi prijetno pogreje in zaziblje v prazničen čas. Če ga boste pili ob gledanju božičnega filma, ob soju svečk ali lučk božičnega drevesca, se boste najverjetneje kar stopili od sreče ali pa se vsaj ponovno zaljubili.
Ker je letos dobava kuhančka na božičnih tržnicah vprašljiva (kot, da sam po sebi kdaj ni bil?), vroče čokolade imate že od Miklavža naprej dovolj, je skrajni čas, da se naučite priprave še enega božičnega napitka in z njim pocrkljate svoje drage (in dragice in male draguljčke).
Ker pa je pečeni čaj možno konzervirati in ga spraviti v obliko, ki lahko predstavlja inovativno božično darilo za svoje najbljižje, vas bomo v tem zapisu naučili vse kar morate vedeti o pripravi in pakiranju pečenega čaja v kozarčke.
Zapisane količine veljajo za približno 6 manjših kozarcev za vlaganje.
Potrebujete:
V mojem receptu sem uporabila 500 g tršega sadja kot so jabolka in pomaranče in 500 g gozdnih sadežev (mišljeno je 1 kg že očiščenega in pripravljenega sadja - brez olupkov in odpadnih delov).
Jabolka in pomaranče olupimo in narežemo na majhne koščke ter jih stresemo v pekač. Po koščkih sadja pokapljamo sok 1 limone.
V pekač stresemo še 400 g sladkorja in dodamo naribano limonino lupinico, cimet, klinčke, ingver, vanilijev sladkor ter rum. Zatem vanj zlijemo 400 ml vode in sestavine dobro premešamo.
Začinite seveda po svojih željah. Lahko na primer izpustite ingver, če ga ne marate, lahko katere koli od začimb daste več ali manj. Ne se ustrašiti ogromne količine sladkorja, saj gre za precej koncentriran izdelek, ki ga boste pred uživanjem redčili z vodo.
Pekač damo v ogreto pečico na 180 °C in pečemo od 30 - 40 minut. Šele po tem času v pladenj stresemo gozdne sadeže, saj ne želimo, da bi na primer maline, robide, borovnice in ribez popolnoma razkuhali. Sestavine na pladnju dobro premešamo in pečemo nadaljnih 10 minut.
V času, ko čakamo, da se sadje speče, pripravimo kozarčke za vlaganje. Dobro jih operemo in osušimo. Notranjost pokrovčkov lahko razkužite z alkoholom, saj s tem še dodatno zmanjšate verjetnost kontaminacije.
Ko je sadje spečeno, vsebino nadevamo v kozarčke. Po tem ko kozarček dobro zapremo, ga obrnemo navzdol in ga v takšnem položaju pustimo stati nekaj minut.
Postopek je potrebno opraviti čim hitreje, saj mora biti vsebina za uspešno konzerviranje zelo vroča. Napolnjeni kozarčki so tako vroči, da jih ne morete dolgo držati v rokah, zato za držanje uporabljajte krpo ali termo rokavico.
Pripravimo odeje in na njih tesno skupaj naložimo kozarčke ter jih skrbno zavijamo, da se bodo čim počasneje ohlajali. Zavite v več plasti odej ali brisač jih pustimo toliko časa, da se popolnoma ohladijo, vsaj 24 ur.
V steklen kozarec ali skodelico natočite za približno četrtino ali tretjino skodelice pečenega čaja in vanjo vlijete 2 dl vroče vode. Tekočino skupaj s sadjem dobro premešajte, kozarec pa okrasite s koščkom limone ali pomaranče. Tako se pripravi tradicionalni napitek z imenom pečeni čaj.
Lahko pa ga pripravite tudi drugače. Pijači lahko dodate še ekstra rum ali kakšen drug alkohol po želji. Namesto vroče vode lahko uporabite tudi hladno vodo in led, če si želite hladnejše osvežitve.
Če boste pečeni čaj v kozarčkih podarili za božično darilo, ga lahko še okrasite s koščkom prtička ali pisanega blaga na pokrovčku okrog katerega zavežete mašnjico. Na vrvico lahko obesite tudi listek z željami in navodilom za pripravo napitka.
Na zdravje in čudovite praznike vam želiva! ;)
* ,
_/^\_
< >
* /.-.\ *
* `/&\` *
,@.*;@,
/_o.I %_\ *
* (`'--:o(_@;
/`;--.,__ `') *
;@`o % O,*`'`&\
* (`'--)_@ ;o %'()\ * Ana
/`;--._`''--._O'@;
/&*,()~o`;-.,_ `""`)
* /`,@ ;+& () o*`;-';\
(`""--.,_0 +% @' &()\
/-.,_ ``''--....-'`) *
* /@%;o`:;'--,.__ __.'\
;*,&(); @ % &^;~`"`o;@(); * Primož
/(); o^~; & ().o@*&`;&%O\
`"="==""==,,,.,="=="==="`
__.----.(\-''#####---...___...-----._
'` \)_`"""""`
.--' ')
o( )_-\
`"""` `
To spletno stran sva za vas ustvarila Ana in Primož. Začeti dan s polno skodelico čaja ob spominjanju na topel poletni dan in na pot do tistega hriba, kjer se je na daleč vonjala materina dušica. Združiti veselje do pohajkovanja in nabiralništva ter priti domov utrujenih nog, s polno platneno vrečko zelišč. Bolj kot spoznavava svet zdravilnih rastlin, bolj sva navdušena nad njihovo uporabnostjo in večjo skrb čutiva do ohranjanja narave in njenih danosti.
Če želiš bit obveščen o novostih na strani in izvedeti še kaj več, nama sledi na Facebooku in Instagramu.