Naberi si čaj praznuje eno leto

Spletna stran Naberi si čaj praznuje prvo obletnico. Ob tej priložnosti vam bova razkrila, koliko obiskovalcev sva imela v tem letu, o čem ste najraje brali in odgovorila na nekaj vaših vprašanj.

Deli s prijatelji
Deli s prijatelji

Vsakemu se skozi življenje porajajo ideje, kaj bi počel, naredil, česa bi se lotil. Ponavadi je tako, da pri ideji tudi ostanemo in se izvajanja nikoli ne lotimo. Kar je v resnici tudi čisto v redu. Če bi se midva lotila vsega kar pade na pamet Primožu, bi se lahko ukvarjala samo še s temi rečmi in večina izvedb niti ne bi imelo smisla. Ko pa ideja zori dlje časa, se pokaže zanjo prostor, ko zraste tudi motivacija in časovna razpoložljivost, takrat je pač treba zavihati rokave.

Skodelici dobrega domačega čaja in pošušena zelišča.

Eno leto nazaj sva tole spletno stran v precej skromnejši različici objavila javno in jo predstavila na družbenih omrežjih, nekje na repozitoriju pa je nastajala že vsaj pol leta prej. V tem času sva se veliko novega naučila in spoznala zanimive ljudi.

Od obiskovalcev spletne strani Naberi si čaj sva v prvem letu obstoja dobila veliko pozitivnih odzivov, predlogov za opise novih rastlin in drugih izboljšav, kar naju zagotovo žene naprej. V veliko spodbudo nama je tudi dober obisk spletne strani. Ko sva s projektom začela, si niti predstavljala nisva tako velikega števila obiskovalcev.

Največ pozornosti je pritegnil sladki pelin

V tem letu vas je spletno stran obiskalo več kot 28 000 različnih uporabnikov. Vaša zanimanja pa so bila zelo različna. Nekateri ste pogledali več strani, drugi zgolj prebrali vsebino za eno rastlino. Najbolj pogosto ste brali o sladkem pelinu in pravi lakoti. Zelo radi ste pogledali tudi nasvete za nabiranje, sušenje in shranjevanje zdravilnih rastlin ter, kako pravilno pripraviti čaj. Ena od funkcionalnosti, ki je tudi nama zelo v pomoč pri nabiranju rastlin, je stran, ki kaže kaj se trenutno nabira. Zelo naju veseli, da je tudi vam prišla prav, saj je po obisku sodeč na četrtem mestu, takoj za zgoraj naštetimi objavami. Na blogu ste najbolj pogosto brali članek o pripravi in uporabi tinktur, v božičnem času pa je bil zelo bran tudi članek o pripravi pečenega čaja.

Hvala vam za podporo in zastavljena vprašanja …

Za konec bi vam rada povedala, da sva vam zelo hvaležna za podporo, odzive in sporočila, ki nama jih namenjate. Lepo je biti del skupnosti, lepo je imeti podobne interese in lepo se je skupaj učiti. Hvala vam tudi za zastavljena vprašanja, ki jih strnjujeva v spodnjem mini intervjuju ob prvi obletnici delovanja. Na še veliko teh. 😀

Primož, kakšen čaj najbolj pogosto pripraviš Ani in obratno?

Primož: Na prvem mestu je verjetno najina domača zeliščna mešanica, sledil bi ingverjev čaj z limono, nato pa kakšen zeleni ali črni čaj.

Ana: Črnega s karamelo.

Od kje strast za nabiranje zelišč za čaje?

Ana: Moja mami je tista, ki nas je od nekdaj oskrbovala z domačimi pripravki in dobrotami iz narave. Ne vem, če me je že takrat za to navdušila, vsaj ne v času, ko sem živela še doma. Potem pa pride do sprememb, ko živiš stran od primarne družine in začneš spoznavati dragocenosti za nazaj. Zelo so me navdušili tudi čaji moje tašče in njena strast do zeliščarstva.

Primož: Moja mami se kar intenzivno ukvarja z nabiranjem zelišč. Mislim, da nabere dosti več vrst zelišč kot midva. To navdušenje sem gotovo pobral od nje. Hkrati pa je nabiralništvo povezano tudi z mojim drugim ljubim hobijem – pohodništvom ⛰️. Takrat sem bolj pozoren na okolico in velikokrat opazim kakšno zdravilno rastlino, ki jo potem naberem za čaj.

Ustvarjalca strani naberi si čaj

Uporabljata zelišča tudi v sladicah in na kakšen način?

Ana: Joj, jaz sem tako slaba s sladicami (okrasitev sladic/tort z listi in cvetovi zelišč verjetno ne morem šteti zraven, kajne?). Veliko raje kuham vsakodnevno hrano in vse pogosteje se zelišča znajdejo tudi tam. Sploh odkar imava knjigo dr. Katje Rebolj - Narava vedno zmaga. Notri so tako recepti za sladice kot glavne jedi in moram priznati, da se sladic še nisem lotila, a izgledajo neverjetno zanimive in okusne! Priporočam 😉.

Kako, da sta se odločila narediti zeliščarsko spletno stran?

Ana: Velikokrat, ko sva na internetu brskala za zelišči, sva ugotovila, da so marsikatere informacije pomankljive. Nisva niti našla strani, kjer bi bile zdravilne rastline zbrane na enem mestu in bi lahko za brskanje med njimi uporabiljal filtre (na primer glede na težave, ki jih lajša). Prav tako sva večkrat zamudila čas za nabiranje katere od raslin. S tem namenom sva strani dodala funkcionalnost, kjer lahko vidiš, kaj se trenutno nabira in katere rastline se nabirajo na določen mesec. Vse to naju je privedlo do tega, da sva ustvarila spletno stran Naberi si čaj.

Primož: Zagotovo je k nastanku prispevalo tudi trenutno stanje. V času, ko sva bila zaradi epidemije veliko doma, sva imela veliko več časa. Za vikende, ko nisva mogla iti naokoli po obiskih in izletih, sva imela tako imenovane “hackatone”, ko sva delala spletno stran in pripravljala vsebino. Ideja se je v resnici porodila že veliko prej, le časa za izvedbo ni bilo.

Katere so vajine najljubše lokacije za nabiranje zelišč?

Primož: Hmm natančnih lokacij si nabiralci ponavadi ne izdajamo 😄. Grobo rečeno, nabirava na različnih lokacijah, večinoma v osrednji Sloveniji. Do bližnjih hribov se odpeljeva kar s kolesom iz Ljubljane, narediva kakšen krog peš in še kaj nabereva, zato je bombažna vrečka vedno v nahrbtniku.

Ana: Meni so najljubše lokacije tiste, ki jih odkrijeva spotoma, ko se greva kam potepat. Prijetno s koristnim. Pa še lepi spomini na izlete ostanejo, ki se jih spominjaš skozi celo sezono čajčkanja.

Imata namen projekt še kako razširiti in kako?

Ana: Ves čas ga razširjava, a se ne vidi? 😅 Jaja, počasi nama gre, saj vem. Želje za razširitev pa seveda so, v različne dimenzije.

Primož: Trenutno največ časa posvečava osveževanju opisov rastlin, ki na spletni strani že obstajajo, zato mogoče izgleda, kot da se ne spreminja veliko. Ko sva začela s projektom, nisva imela dovolj kilometrine in so bili članki z zdajšnje perspektive nekoliko slabše napisani. Tekom projekta sva našla nove vire in odkrila, da lahko dodava še veliko informacij, ki bralce zanimajo.

Deli s prijatelji

Ustvarjalca spletne strani

To spletno stran sva za vas ustvarila Ana in Primož. Začeti dan s polno skodelico čaja ob spominjanju na topel poletni dan in na pot do tistega hriba, kjer se je na daleč vonjala materina dušica. Združiti veselje do pohajkovanja in nabiralništva ter priti domov utrujenih nog, s polno platneno vrečko zelišč. Bolj kot spoznavava svet zdravilnih rastlin, bolj sva navdušena nad njihovo uporabnostjo in večjo skrb čutiva do ohranjanja narave in njenih danosti.

Če želiš bit obveščen o novostih na strani in izvedeti še kaj več, nama sledi na Facebooku in Instagramu.