Kako nam je ameriški slamnik v pomoč pri #COVID-19

Kaj lahko naredimo sami za krepitev imunskega sistema in zakaj nam je pri tem v pomoč ameriški slamnik.

Deli s prijatelji
Deli s prijatelji

Trenutno živimo v posebnem času za katerega si vsi želimo, da bi bile le čudne sanje iz katerih se bomo v naslednjem hipu zbudili in spet zaživeli “normalen vsakdan”. Preveva nas občutek nemoči in pomanjkanja kontrole nad situacijo, kar zna biti za sodobnega človeka velika sprememba in stres.

Vzemimo zdravje v svoje roke, kjer lahko!

Resnica pa je takšna, in na to opozarjajo tudi strokovnjaki, da imamo nekaj moči glede zdravja tudi v svojih rokah, le več pozornosti mu moramo nameniti. Članek Kaj lahko ta trenutek naredite sami, da ostanete zdravi? lepo povzema, kako pomembna je v tem času zdrava in uravnotežena prehrana, zadosten vnos vitaminov, zadostna količina spanca, redna telesna aktivnost in izogibanje stresu.

Pomembno je tudi, da ostajamo pozitivni, da najdemo dobre plati situacije in dneva, ostajamo v stiku z bližnjimi, tistimi ob katerih se dobro počutimo, se nasmejemo, ki nam vlivajo pozitivno energijo. Četudi te osebe ne živijo v istem gospodinjstvu z nami, nam tehnologija to danes omogoča. Vsi zgoraj našteti dejavniki vplivajo na naš živčni, hormonski in imunski sistem, ki so med seboj povezani.

Pomoč zdravilnih rastlin

Dober teden nazaj od tega zapisa sem se udeležila spletnega predavanja na temo bolezni COVID-19 in virusa SARS-CoV-2, ki to bolezen povzroča. Gostje predavatelji so bili farmacevti, med njimi tudi profesor iz Fakultete za farmacijo, dr. Samo Kreft, ki raziskuje zdravilne rastline in druga zdravila naravnega izvora. Posebno pozornost je namenil eni zdravilni rastlini, ki je opisana tudi na naši strani Naberi si čaj in sicer ameriškemu slamniku, oziroma po latinsko - Echinacea purpurea.

Ameriški slamnik v družbi sleza in čebelice (Vir slike: osebni arhiv)

Ameriški slamnik v družbi sleza in čebelice (Vir slike: osebni arhiv)

Ameriški slamnik namreč krepi imunski sistem in je najbolj pogosto uporabljen za zdravljenje prehladnih obolenj in gripe, zato ni čudno, da so pripravki iz ameriškega slamnika med najbolj prodajanimi zdravili iz zdravilnih rastlin. V predavanju nam je prof. Kreft med drugim predstavil tudi študijo, kjer so ugotavljali njegovo učinkovitost kot podporo pri zdravljenju bolezni COVID-19.

Učinkovitost ameriškega slamnika proti virusom prehlada in proti SARS-CoV-2

V raziskavi so Signer in sodelavci (2020) dokazovali učinkovanje zdravila Echinaforce®, ki je zeliščni pripravek iz škrlatnega ameriškega slamnika. Domača različica tega zdravila bi bila tinktura iz ameriškega slamnika, recept zanjo pa je na tej povezavi, kjer uporabimo tako zel kot tudi podzemne dele rastline – s to razliko, da vsebnost učinkovin v domačem pripravku varira.

Da bi ocenili kakšen učinek ima Echinaforce® na protivirusno delovanje, so izvedli in-vitro raziskavo. Rekonstruirali so tridimenzionalni dihalni epitelij – celično kulturo, kjer je zgornja stran izpostavljena zraku, kar spominja na človeške dihalne poti. Rekunsturiran epitelij je funkcionalen, saj proizvaja sluz in ima aktiven ciliarni utrip tako kot je to značilno pri živem organizmu. Dihalni epitelij so zatem obdelali s pripravkom škrlatnega ameriškega slamnika (posnemali so redno uporabo pripravka). Nato so na površino epitelija po kapljicah nanesli supenzijo virusa (v članku je opisan postopek za HCoV-229E, a so isti postopek izvedli tudi z ostalimi človeškimi koronavirusi, med drugim tudi s trenutno najbolj aktualnim SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19), s čimer so simulirali naraven prenos okužbe.

Za namen simulacije naravne okužbe so raziskovalci okužili zgornjo stran dihalne epitelijske kulture s kapljicami suspenzije virusa. Na sliki je prikazan nanos suspenzije virusa HCoV-229E (Vir slike: Signer in sod., 2020).

Za namen simulacije naravne okužbe so raziskovalci okužili zgornjo stran dihalne epitelijske kulture s kapljicami suspenzije virusa. Na sliki je prikazan nanos suspenzije virusa HCoV-229E (Vir slike: Signer in sod., 2020).

Rezultate so gledali takoj po nanosu oziroma okužbi, ter 48 in 72 ur po okužbi. Pri količini 50 µg/ml Echinaforcea® je prišlo do popolne inhibicije virusne replikacije (virus HCoV-229E ni bil več zaznan) v 5 od 8 kultur po 72 urah od okužbe, medtem ko je bila pri količini 10 µg/ml učinkovitost manjša (samo pri eni kulturi od osmih je prišlo do popolne inhibicije), a je kljub temu privedlo do upočasnjene rasti virusa v primerjavi s kontrolo (pri kontroli epitelija niso obdelali s pripravkom ameriškega slamnika).

Rezultati se ujemajo z opažanji iz kliničnih študij, kjer so proučevali učinek zdravila Echinaforce® na okužbo dihal (število epizod prehlada je bilo pri prostovoljcih, ki so prejemali zdravilo Echinaforce® znatno nižje). Klinične študije torej kažejo na pomembno zaščito pred koronavirusi z zdravilom Echinaforce® (oziroma pripravki iz ameriškega slamnika) v sprejemljivih in varnih odmerkih.

Pri RNA virusih z ovojnico pride do inaktivacije – do uničenja virusne aktivnosti, z neposrednim zdravljenjem z zdravilom Echinaforce®. Pri virusih, ki jih prikazujejo prvi štirje grafi, pride do popolne inaktivacije pri 50 μg/ml Echinaforcea® - pri tej vrednosti zdravila, virusa niso več zaznali (na x-osi pri vrednosti 50 piše n.d. - not detected) (Vir slike: Signer in sod., 2020).

Pri RNA virusih z ovojnico pride do inaktivacije – do uničenja virusne aktivnosti, z neposrednim zdravljenjem z zdravilom Echinaforce®. Pri virusih, ki jih prikazujejo prvi štirje grafi, pride do popolne inaktivacije pri 50 μg/ml Echinaforcea® - pri tej vrednosti zdravila, virusa niso več zaznali (na x-osi pri vrednosti 50 piše n.d. - not detected) (Vir slike: Signer in sod., 2020).

Zaključno sporočilo

Mehanizem delovanja različnih izvlečkov ameriškega slamnika trenutno še ni jasen, vendar se zdi, da pri večini virusov zdravilo Echinaforce® učinkuje ob direktnem stiku, kar vodi to trajne inaktivacije virionov – uničenja njegove aktivnosti (virion je zrel virusni delec, ki okuži celico in se nato v njej razmnožuje).

V opisani študiji so pokazali, da Echinaforce® v in-vitro okolju inaktivira štiri človeške koronaviruse - HCoV-229E, MERS-CoV, SARS-CoV-1 in SARS-CoV-2. To znanje še bolj okrepi njegovo uporabo kot preventivno zdravljenje proti širokemu spektru virusov, ki povzročajo tako prehlad kot resne pljučne bolezni. Profesor Kreft je zaključil, da kljub temu, da kliničnih študij z učinki ameriškega slamnika na SARS-CoV-2 še ni, lahko na podlagi že obstoječih kliničnih študij, ki obravnavajo sorodne viruse in na podlagi in-vitro raziskav, ki vključujejo tudi SARS-CoV-2, sklepamo, da bi lahko bil ameriški slamnik učinkovit kot podpora pri zdravljenju COVID-19 (za zdravljenje blažjih oblik bolezni COVID-19, ki je tudi najbolj pogosta).

Smotrno je, da se ga uporablja kot krepitev imunskega sistema, še ko smo zdravi, saj je veliko večja verjetnost, da bo naše telo bolj odporno in bo pripravljeno na boj z več vrstami virusov, s katerimi se bomo soočili v sezoni, ki prihaja. Prav tako pa naj bi bili simptomi bolezni, v kolikor zbolimo, blažji.

Nekaj torej je načinov, da poskrbimo zase v teh časih, za svoje psihično in fizično zdravje in začnemo spreminjati svet na bolje tam kjer najprej lahko – pri sebi. Ostanite zdravi.

Opozorila

  • Članek ni promocija zdravila Echinaforce®, saj zgolj opisuje raziskavo, ki proučuje učinek tega zdravila na viruse prehlada in med drugim tudi na izjemno patogeni SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19.

  • Pri uporabi zdravila Echinaforce® ali kateregakoli drugega podobnega pripravka iz ameriškega slamnika se je potrebno držati priporočenih odmerkov, ki so zapisani v navodilih za uporabo.

  • Virusa SARS-Cov-2, ki spada v skupino koronavirusov, ne enačimo z virusom prehlada. Raziskovalci so v opisani raziskavi preiskovali več človeških koronavirusov, med njimi je na primer HCoV-229E, ki je pogost virus prehlada, medtem ko so SARS-Cov-1, SARS-Cov-2 in MERS-CoV izjemno patogeni.

  • V primeru zdravljenja in preventive je čaj iz ameriškega slamnika manj učinkovita alternativa. Zagotovo s pitjem čaja dobimo nekaj zdravilnih učinkovin, a je kot podpora pri zdravljenju veliko bolj primerna tinktura iz ameriškega slamnika (pri tej je ameriški slamnik namočen v alkoholu).

  • Tinkturo ameriškega slamnika ni priporočljivo jemati neprekinjeno. Potrebno je delati premore, na primer na 10 dni, vsekakor pa ne jemati neprekinjeno več kot 8 tednov.

  • Ameriški slamnik se ne priporoča osebam, ki imajo avtoimune bolezni (na primer revmatoidni artritis). Za to dognanje sicer še ni kliničnega dokaza, a se iz previdnosti uporaba odsvetuje. Prav tako ni dovolj dokazov o varnosti takšnega pripravka za nosečnice in doječe mame, zato se uporaba zdravila v teh obdobjih prav tako odsvetuje.

Viri

  1. Echinaforce® kapljice. (2020). Pridobljeno s https://www.avogel.si/produkti/naravna-zdravila/echinaforce-kapljice.php
  2. Doljak, E.(2020). Kaj lahko ta trenutek naredite sami, da ostanete zdravi? Pridobljeno s https://siol.net/trendi/zdravo-zivljenje/kaj-lahko-ta-trenutek-naredite-sami-da-ostanete-zdravi-537220
  3. Jawad, M., Schoop, R., Suter, A., Klein, P., Eccles, R.(2012). Safety and Efficacy Profile of Echinacea purpurea to Prevent Common Cold Episodes: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2012(1), 1-7
  4. Kreft, S.(2020). Škrlatni ameriški slamnik (Echinacea purpurea) za zdravljenje in preprečevanje bolezni COVID-19. Farmacevtski vestnik, 71(1), 148-151
  5. Signer, J., Jonsdottir, H.R., Albrich, W.C. in sod.(2020). In vitro virucidal activity of Echinaforce®, an Echinacea purpurea preparation, against coronaviruses, including common cold coronavirus 229E and SARS-CoV-2. Virology Journal, 17(1), 1-11
  6. Wikipedia: in-vitro, in-vivo, virion
Deli s prijatelji

Ustvarjalca spletne strani

To spletno stran sva za vas ustvarila Ana in Primož. Začeti dan s polno skodelico čaja ob spominjanju na topel poletni dan in na pot do tistega hriba, kjer se je na daleč vonjala materina dušica. Združiti veselje do pohajkovanja in nabiralništva ter priti domov utrujenih nog, s polno platneno vrečko zelišč. Bolj kot spoznavava svet zdravilnih rastlin, bolj sva navdušena nad njihovo uporabnostjo in večjo skrb čutiva do ohranjanja narave in njenih danosti.

Če želiš bit obveščen o novostih na strani in izvedeti še kaj več, nama sledi na Facebooku in Instagramu.